Няма по-законен начин за елиминиране на ЗАКОНA ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!
Не знам дали МЕТРО Кеш енд Кери България са го измислили, но така работи, че чак чак да им завидиш. Казвам го от собствен опит и съм готов да го подкрепя на мига с поне 6 документа.
Как работи схемата: Искаш да пазаруваш? Няма проблем! Даже ти издават карта на фирма. Купуваш си стоката - законно ти издават фактура. Гаранция? Няма проблем! - две години! Ако дефектира, можеш да направиш рекламация. С надлежно издадена поръчка за сервиз изчакваш известно време (в рамките на закона) докато се върне с надлежния Сервизен протокол, в който компетентно е отбелязано дъра-бъра, дъра-бъра "...ГаранционниЯ срок за фирми е една година...". Какво следва? Жалба до Комисията за защита на потребителите. След известно време (разбира се, законово) получавам отговор: "Уважаеми господин ... Вие не сте потребител по смисъла на ЗЗП, тъй като политиката на "Метро" АД е насочена само към търговци, т.е. взаимоотношения между юридически лица..." после следва дъра-бъра, дъра-бъра и естествено, подпис на госпожа Елена Гунчева и печат на Комисията за защита на потребителите регионална дирекция София. Всичко си е както трябва: "Метро" работи - имат го!, сервизът на вносителя и той работи - пише протоколи, и КЗП си работи - завежда жалби, разглежда ги и им отговаря.
И на мен работата ми порасна - от три места ми твърдят, че вече не съм обикновено, а юридическо лице. Обаче не ми е ясно - ако искам да стана потребител по смисъла на ЗЗП, до кого трябва да подам молба?