Здравейте!
Пускам тази тема в раздела за общи приказки, тъй като имам въпроси подходящи за по няколко категории
и смятам, че ще Ви е досадно да пишете в няколко теми
Започвам с по - маловажните или да кажем по - кратки въпроси, за да не ми изскочи нещо от главата:
1. Какъв български хост бихте ми предложили - да е с добра Интернет и БГ Пеер връзка - нещо като
www.goto.bg
2. Поради зачестилото напоследък спиране на електрическото захранване в моят квартал, силно се
замисям на варианта UPS. В този вид хардуер нямам никакви знания. Въпроса ми е какво ползвате Вие -
марка, цена, качествено ли е? Това което искам аз е UPS който в който мога да закача 2 PCs + Access
Point + 1 Monitor. Въпроса е да имам достатъчно време да ги загася "безопасно" (да си сейвна нещата)
3. Наскоро в едно списание видях нещо като машинка с която могат да се лепят обложки по CDs. В
смисал напечатваш си нещо на хартия в подходящата форма и машинката пресова и центрира обожката към
CD-то. Въпроса ми е къде и за колко пари може да се намери това в България (в София)?
4. Този въпрос до някъде е свързан с N3
Значи в няколко магазини за CDs в София видях дървени стелажи за CDs, но цените ми се сториха доста
солени. Въпроса е Вие имате ли нещо подобно у дома или където и да е и за колко пари сте го взели
(от къде)
5. Така се стигна и до най - важния за мен въпрос. Знам, че по тази тема е изписано много из форума,
но искам нещо по - различно. Ето я постановката, след нея и въпросите/молбите:
Имам 1 Wireless AP, която се закача по ethernet (SMC)
Имам локална мрежа
Имам и РС с 3 eth-a (2x 100mbit и 1 10mbit) и ще му се слага Linux
5 Port Switch
Ето какво искам да направя:
Към eth1 (10mbit) се закача SMC-то, тъй като с неговите max 11mbits не ми трябва 100mbit-ова карта
Към eht2 (100mbit) закачам локалната мрежа, която си е 100mbit-a
Към eth3 (100mbit) закачам 5-port switch.
Целта е следната: С Linux РС-то така да се рутират мрежите, че произволно РС закачено към свитча да
може да access-ва интернет (през SMC-то) и същевременно да има и локална мрежа. Тук се явява и най -
важния ми проблем. PC от локалната ми мрежа (eth2 на Linux PC-то) има достъп до инет и по -
специално фрее сървър на своя доставчик. Как да направя така, че при заявка само ип-то на фрее
сървъра, Linux-а да рутира през eth2, а не през eth1 (SMC Wireless AP), а всички други адреси, който
поискам да си минават през eth1?
Сега има и едно но : Не искам като пълен готован да ми стоварите готови скриптове/команди и аз
като папагал да ги копна. Просто дайте идея за самия софт който ще ми трябва - като име, аз ще си
търся инфо с помощта на www.google.com да речем
6. На това Linux PC искам да пусна още glFTPd, psybnc и proxy server. Може ли някакви идей относно
софтуер за psybnc и proxy server?
Смятам да му накачула един чист Debian на това Linux PC без никакъв допълнителен софт - само X и
отгоре да му слагам 1 по 1 софт-а който ми трябва - за това и моля за имена и евентуални версии,
които мога да използвам.
P.S. МНОГО СЕ ИЗВИНЯВАМ, aко обясненията ми особено по т.6 са адски объркани, но аз самият съм един
Linux/Net леймър
P.S.2. Следната конфигурация ще ми свърши ли работа за Linux РС-то и ако не какво да и модифизирам:
PII 350, 192 Ram, 4.3GB HDD + LANs
P.S.3. Предварително благодаря за отзивчивостта
P.S.4. По въпросите за конкретни продукти изпращайте PM или mail на zlubomir at hotmail dot com ,
ако смятате, че ще е реклама
P.S.5 Aман от тоя послепис, а?