Значи, имам личен преносим компютър, закупен от чужбина. При внос в България обмитява ли се?
Значи, имам личен преносим компютър, закупен от чужбина. При внос в България обмитява ли се?
Не, но при известни условия.
От колко време си в чужбина. За да се третира като лична вещ трябва да си пребивавал в чужбина <u>не по-малко от 12 месеца</u>.
Личните вещи не се обмитяват. Разбира се за лична вещ е разумно да се приеме един преносим компютър.
Ако си ходил само на разходка, да кажем за 11 месеца и 29 дена ще се обмитява. []
Подава се молба до началника на митницата за безмитен внос на лични вещи.
Ще ти постна повече подробности след малко.
//edit
Правилник за прилагане на Закона за Митниците
=======================================
........
<font color="orange">Чл. 668.</font id="orange"> При спазване разпоредбите на този раздел се допуска безмитен внос на употребявано лично имущество, внасяно от физически лица, които се преместват на постоянно местопребиваване на митническата територия на Република България.
<font color="orange">Чл. 669.</font id="orange"> Безмитен внос се допуска само на лично имущество, което:
1. е било във владение на лицата, които се преместват на постоянно местопребиваване в Република България, и е било за тяхно лично и частно ползване на предишното им местопребиваване; превозните средства за частно ползване трябва да са били използвани от тези лица на предишното им постоянно местопребиваване най-малко 6 месеца преди датата, на която е сменено постоянното им местопребиваване;
2. ще се използва за същите цели на новото постоянно местопребиваване на митническата територия на Република България.
<font color="orange">Чл. 670.</font id="orange"> Безмитният внос по чл. 668 се допуска с разрешение на началника на митницата, в чийто район се намира постоянното местопребиваване на съответното физическо лице.
.........
<font color="orange">Чл. 672.</font id="orange"> (1) Безмитен внос на лично имущество се разрешава само на физически лица, които са имали постоянно местопребиваване извън митническата територия на Република България <u>най-малко 12 последователни месеца</u> преди смяната на местопребиваването.
(2) Отклонения от правилото по ал. 1 могат да бъдат разрешени от началника на митницата, в чийто район се намира постоянното местопребиваване на съответното физическо лице, в случаите, когато:
1. намерението на лицето е било да живее извън митническата територия на Република България за непрекъснат период от 12 месеца;
2. лицето сменя постоянното си местопребиваване от друга държава в Република България по време на или след кратко временно пребиваване в Република България, при условие че преди временното пребиваване е живяло извън митническата територия на Република България <u>най-малко 12 последователни месеца</u>.
<font color="orange">Чл. 673.</font id="orange"> Не се разрешава безмитен внос на:
1. алкохол и алкохолни напитки;
2. тютюн и тютюневи изделия;
3. повече от едно превозно средство за частно ползване от всеки вид на пълнолетно лице;
4. търговски автомобилни превозни средства, както и всякакви други превозни средства, чието предназначение е да бъдат използвани за извършване на дейности от търговски характер;
5. професионално оборудване, различно от ръчно преносимите инструменти и апарати.
<font color="orange">Чл. 674.</font id="orange"> (1) Освен при особени обстоятелства безмитният внос се разрешава за лично имущество, декларирано за внос преди изтичането на 12 месеца от датата, на която лицето е установило постоянното си местопребиваване на митническата територия на Република България.
Благодаря ти много Malone, помогна ми много. Ще го внеса на името на приятел, който е живял 12 месеца в САЩ. Само ми кажи кога ще имам удоволствието да те почерпя за ценната информация.:-)))
До колкото ми е извесно за компютри не се плаща мито в момена независимо да ли ти е личе или с цел търговия(нешто такова въведоха преди една или две години)
@orpamarosa
Няма защо!
На твое разположение и за в бъдеще.
Света е малък, все някога ще имаме възможност да изпием по бира.
[]
@Julian
Бъркаш Julian, повярвай ми.
То по едно време собствениците на Трабант и Вартбург нямаше да плащат мито, ако си внесат автомобили ...
Това е фолклор ... []
Държавните вземания не са само мита, има и ДДС и то никак не е малко ...
А безмитен внос се разрешава за твърде малко неща, едно от които са личните вещи и то при определени условия.
Предполагам, имаш предвид че за повечето стоки с произход [изцяло произведени] Европейски съюз не се плаща мито.
Опитай се да докажеш пред митницата, че компютрите които внасяш [компонентите им] са изцяло произведени в EU. []
А ДДС?
Оказа се, че има и транспорт, което е най-парадоксалното!. Независимо, че транспорта си го плащаш, тука ти искат да платиш в митницата 20% от стойността на билета за самолета, с който си притигнал!
Кой ти каза това [:D][:D][:D]
Не е вярно!
Това е голяма глупост, не знам кой е източника на информацията.
//edit
Редактирах горния си пост в отговор на Julian, ако ти е интересно.
б** мама му то по добре си купиш същия от БГ парите са по4ти едни и същи като сложим мита транспорт и т.н...... поне ще избегнеш някои главоболия !
@orpamarosa & mxkolev
Отново повтарям.
Когато си внасяш личните вещи, както е случая на orpamarosa въобще транспорта е факт, който е без значение.
Ако някой му начисли 20% върху самолетния билет, то или няма да е митничар или ще е абсолютен некадърник или ще е мародер.
Ако това са ти го казали в митническа агенция, които ще ти оформят документите сменяй агенцията, работят те. Искат да ти вземат някой лев, разчитайки на незнанието ти.
Изпрати им факс със следните три символа.
_)_
@mxkolev
При внос с търговска цел, да, транспорта влиза в митническата стойност в зависимост от условията на доставка по [INCOTERMS].
И то <u>частта от транспортните разходи</u>, които са платени <u>за превоза на стоката</u>, а не да кажем за превоза на елегантното ти тяло.
Това не виждам какво ви учудва. В целия свят е така. Само че в България се използват 1543 врътки за да се избяга от този разход.
Имам много приятели, които внасят ноутбуци (за тях, по един брой). Никой не ги обявява на митницата. Най-лошото, което може да ти се случи, е да те накарат да платиш ДДС. Все пак при изнасяне от страната си си получил обратно ДДС-то, нали, с изключение на САЩ. Един го хванаха и приятелят ми купи стек с цигари за митничаря. Това уреди въпроса.
Както и да е, минало заминало. Преносимият компютър вече е факт.
orpamarosa не разбрах ...
Да не би да си платил 20 процента от стойността на билета?
А бе не, ама се опитаха да ми ги вземат п....те:-)
Единствените разходи по вноса на личната ти вещ при условията, които посочих по-горе би трябвало да е сумата, която ще платиш на митническата агенция за да ти оформи [напечата] документите. Ако предлага тази услуга е хубаво и да те представлява пред митницата.
Те могат да си измислят каквото и да е. Ако не ти е изгодно, кажи им че ще сменяш агенцията. Такива бол, откъдето и да влезеш в страната.
И точно поради тази причина, ще се наложи да преосмислят сумата.