Ауууу... голяма тема, голямо нещо! []
Според мен положението по пътищата ( особено в София ), наистина прилича на война. [] И причините за това са няколко:
1. Липсата на самосъзнание у Българина изобщо. [] всеки маломумник с малак пишка и достатъчно пари може да се напъха в 1,2,3 или 5 тона желязо и да си избива комплексите по улиците. За 13 одини шофьорски стаж имам 2 ПТП-та ( 2002 и 2003-та ) и двата пъти горепосочни *****и спираха в задницата ми 'щото не спазват дистанция.
2. Липса на добри ( строги ) закони и най-вече неприлагането дори и на съществуващите ( корумпирани полицаи ). Горе - долу най-строгото наказание е отнемане на книжката, но с едно явяване на проверовъчен си я вземаш отново без проблем. Междувременно пак пиеш караш и помиташ нови 5 - 6 човека на някоя автобусна спирка, дреме ти на ... нали никой не те съди и на теб нищто ти няма...
3. Слаба подготовка на "новите" шофьори. - горе - долу на всеки пет години се намалява продължителността на подготовката, изпитите стават все по-лесни и по-лесни. Пример: преди около 20 години за шофьорска книжка се е дуржал изпит за устройство и действие на автомобила, листовки ( 40бр по 30 въпроса до 5 наказателни точки ), полигон ( без право на грешка ), градско кормуване, минимална продължителност на курса 3 месеца. Преди 12 - 13 години ( по времето когато аз държах изпит ) изпита включваше листовки ( 40 листовки по 30 въпроса до 3 наказателни точки ), полион ( без право на грешка ), градско, минимална продължителност на курса 2 месеца. Две години по-късно вече листовките бяха ( 30бр по 30 въпроса ), полигон ( 5 елемента, при грешка шестия е спасителен ), градско. Мимимална продължителност на курса 45 дни. Наскоро един колега "изкара" курс - 2 седмици ( 6 кормувания само градско ), изпит: листовки( нямам информация за брой, до 3 наказателни ), полигон - няма( ей затова хората не могат да паркират и маневрират ), градско ( ми платил си 50 euro на изпитващия и карал цели 20 метра ). Поне е съзнателен и каза, че не смее да кара, защото разбира че не може да кара и не иска да застрашава околните.