Чакай сега, верно си говорим на различни езици. Ти смяташ че промените на валутните пазари са случайни, така ли? Аз не мисля така. И доларът не лавира, а направо си пада бавно и колебателно, но сигурно. А що се отнася до свободните съчинения - ела, ще ти дам книжки на автори да прочетеш, да се запознаеш що е борса, как функционира, с какви макро - и микроикономически фактори е свързана. После ще ми кажеш къде в България има реална фондова борса, щото аз се сещам за не повече от 2-3 наши предприятия, на които акциите биха се купували и са реална алтернатива на парите; ще ми кажеш и как се играе на борсата без пари, пък аз ще ти нямеря инфото; ето Нефтохим е една от водещите компании на нашия фондов пазар, аз съм бил 2 пъти на стаж там и дори съм му правил финансов анализ за две години; колкото и да е калпав тоя анализ все пак му имам всичките счетоводни отчети. Освен това ще ми обясниш как точно българският фондов пазар може да повлияе международния; повечето компании, които оперират на такъв пазар само като играчи, биха се срамували, ако реализират оборот колкото българската фондова борса. Ще ми кажеш и как се играе точно международно, как аз като компания мога да излеза примерно в Лондон... За да повлияя долара, е необходимо сделката ми днес да е много голям процент от реализирания днешен оборот; иначе машинациите са хиляда и не са чак такива магии - играч X има подопечни примерно фирми n, n1, n2...... И фирмата nk му е регистрирана в офшорна зона; фирмата nk купува огромно количество акции от фирмата n1 например, която пак си е негова [:D] И парите не се губят, но сделката се извършва в долари, в лева и т.н. Което покачва индексът на съответната валута. Съответно той е готов и от другата страна с парици и сключва облигационни сделчици с временно променения долар; и печели толкоз. Друго - банка Б е сключила сериозни сделки облигационни и чака курса на долара да се покачи за да спечели некой левче; като не става тя излиза на пазара и превръща голяма част от авоарите си в долари; търсенето на долари се увеличава, а свободните долари на пазара намаляват(банката ги е скътала) и цената малко се покачва. Тея машинации обикновено не са трайни, но водят точно до тея колебания, дето ти ми приказваш .Ха сега кажи ми, как ще станат без пари? И къде в БГ да заиграеш на борсата, пък дори и като бачкер??????