Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 21
Like Tree7Одобрявам

Избор на отпление/конвектор за зима 2017

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member Аватара на vipdiesel
    Тук е от
    Jun 2017
    Мнения
    18
    #1

    Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Допитах се до вас за определен модел Samsung клима и хубаво, че го направих, защото щях да си взема "вентилатор" да ме хлади лятото и буца лед през зимата... за капак на един токов удар живот. Като взех предвид и факта, че благодарение на ЧЕЗ (да се "свети" името им) токовите удари са ми ежедневие стигнах доста лесно до извода, че ще си имам "бомба" със закъснител. Та така сега отново се нуждая от помощ.
    В предната тема споменах, че стаята, която искам да отоплявам е 20m2. Обаче стигнах до извода, че с уред различен от климатик отоплението, респективно сметката за ел. енергия, ще е болка в г***. Взех решение да преместя отоплението в друга стая от жилището ми, която е 14m2. Да споменем сега стените и изложението. Жилището е таванско, изложението е южно, 3 стени са вътрешни, 1 външна, от никъде не ме топлят, пода е с ламинат, , тавана е 210см висок, предстои смяна на дограма, като взимам най-евтиния вариант. Разликата със старата дървена е, че няма да ми отвява главата течението. Най-големите ми топлозагуби са от тавана. Там ще положа каменна вата 40mm. гипсокартон и под картона декоративни пана. Малко селско изпълнение, но не ми се занимава с шпакловки и боядисване с латекс примерно. Външната стена, от която около 40% се падат на прозореца ще бъде "изолирана" само с гипсокартон, може и каменна вата ако ми стигнат паричките. Това е по "изолацията", наясно съм, че в никакъв случай това не е оптимален вариант, но нямам много възможности да сътворя нещо по-добро. Хубавото е, че съм що годе кадърен и няма да имам нужда от майстор, който да направи всички тези неща, демек няма да давам грешни пари. Мисля и да положа някакъв евтин мокет върху ламината, че е адски скапан и имам чувството, че стъпвам върху ламарина.
    Сега за конвектора, спрял съм се на две марки Airelec и Adax. Като и за двете марки максималната мощност ще бъде 1500w. Демек това са Airelec Tactic 1500w и Adax Glamox TPA 15 ET. Разгледах ги рових из нета и не разбирам защо Adax-а е с около 60 кинта по-скъп. Ако може обяснете ми с думи прости дали Adax-а при положение, че е по-скъп ще е до такава степен по-ефективен от другия, тези 60 кинта са ми каменната вата за външната стена да речем. Отворен съм и за други предложения за отопление, различни от конвектор или конвектор от друга марка, но до 300 кинта макс. Температурата, която искам да подържам в стаята е 18-20C, като аз работя по 16-18 смени на месец, смените ми са по 12 часа. През това време уреда ще е намален до минимум или изключен ако времето е по-меко. Също докато нанкам, ще бачка на да речем 50% от капацитета си. Въпроса е да се включа в диапазона 150-200лв. за ел. енергия общо с другите джаджи, които са PC, което не се гаси, хладилник Leibherr, скапан бойлер Елдом 60л, дърта готварска печка Мечта, на която готвя 1-2 пъти в седмицата. Честно казано, когато готвя после имам проблеми със стомаха, така че избягвам да се правя на кулинар. Ям некви полуготови шибании.
    Искам да подчертая дебело, от известно време чета вашия форум, виждам че тук има хора с пари и може да им се струва смешно това, което пиша, но при заплата от порядъка на 600 кинта на месец, мисля че всичко е ясно. Не искам и тази зима да мръзна като куче и да икономисвам от сметката за ток. И още едно пояснение, под наем съм и главно поради този факт не влагам повече средства в изолацията. И главно поради факта, че четох доста от темите във форума, мисля че за доста от вас настоящия казус ще е предизвикателство за уменията ви в сферата на отоплението и как то да е що годе икономично при минимални разходи за изолация и отоплително тяло. Отворен съм за всякакви идеи и акъли казано по врачански. Питайте ако нещо не съм доуточнил или съм го написал неразбрано, от нощна смяна съм и е силно вероятно някъде да съм писал противоречиви неща. Благодаря на хората, които ще се включат и ще помогнат с опита си! Вие сте на ход.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,702
    #2

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Мислил ли си над варианта кюмбе и дръва?

  4. Junior Member Аватара на vipdiesel
    Тук е от
    Jun 2017
    Мнения
    18
    #3

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Чисто теоретично съм го обмислял, чисто практически нямам комин. Да речем, че некъв измислен "тръбен" път тип комин може да се направи, само хазяина да не се подпре. Ама аз съм на 4-я етаж, на самия етаж дървата няма къде да се складират, с клизма мога да побера в таванската част около 2 кубика. Да изкарам зимата в некъв икономичен вариант ще ми трябват минимум 5 кубика. Останалите кубици посмъртно няма къде да ги дена. Дървата трябва да ги взимам нацепени, щото на улицата просто няма как да стане, метровки, рязане, цепене, няма начин. Това означава, че трябва да купувам дървата на 2 или ако се окаже люта зима на 3 пъти и може и да не стигнат. Не знам как стоят нещата по вашите краища, но тук буквално за нацепени в разгара на отоплителния сезон си трябват връзки и късмет да се добереш до хубави дърва и да не те прецакат с кубиците. Малко като по времето на комунизма, още помня как нашите правиха къща на село и купуваха цимента от завода в Бели Извор с връзки и рушвети. В интерес на истината последните няколко години студа зимата е януари и февруари и като казвам студ, то е студ, мъглата пада в началото на януари и се вдига в края на февруари. Но мога да стисна зъби тези месеци да платя по-висока сметка за ток, с дърва не е никак оферта, поне в моя случай. Ше ям русенско варено всеки ден яко трябва, не се смейте, но при мен всичко различно от печка на дърва е по-добре. Пак подчертавам докато ме няма и в някои случаи до като спя, отоплителния уред в повечето случаи няма да работи или ще работи на минимума.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015
    Мнения
    6,492
    #4

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Последната зима с какво си се отоплявал?

  6. Banned
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    2,482
    #5

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    И двата конвектора ще ти свършват работа.В твоя случай купи си по-евтиния,но не разни китайски...
    Изолацията е задължителна! Добре е да се разбереш с хазяина,една част от разходите да минат за негова сметка.Но конвекторът си е сериозен консуматор на ток.
    При работа на смени не си и помисляй за дърва.
    Аз също работя 1-2-нощна и знам за какво става на въпрос.
    Този пост е редактиран от Viking72; 15-06-17 в 14:32.

  7. Junior Member Аватара на vipdiesel
    Тук е от
    Jun 2017
    Мнения
    18
    #6

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Последната зима пусках един маслен радиатор, доста бързо го разкарах след януарската сметка за тока. Разчитах главно на една no name духалка.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Mar 2014
    Мнения
    151
    #7

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Вземи си един Елдом с електронен термостат (около 100 лв.) и зарежи тия скъпи вносни дизайнерски отоплители.
    Имай в предвид, че КПД-то им е 1, както и при масления радиатор. Единствено прецизен термостат и изолация биха ти спестили малко или много пари от сметките.

    ПП: Джугай наемодателя да влезе с някой лев за изолация, дограмата и евентуално клима. Все пак това остава за него ако реши да ти даде вятъра.

    Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

  10. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #8

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Наемът ще да е мечта, за да няма опция за икономично отопление, особено в студен край, че и без изолация...

    Отопление на ТОК, с нещо различно от клима, при ограничен бюджет не е логично.
    Изхвърлените клими от Япония с изправител май носят на нестабилности по ел.мрежата и не стават на айсберг зимата. Един дъртак за 800 лв с монтажа и поне 50% партия с хазяина ми се струва нещо разумно. Всякакви други "реотани" на ток ще надуват сериозно сметката.
    sevastaki одобрява това.

  11. Junior Member Аватара на vipdiesel
    Тук е от
    Jun 2017
    Мнения
    18
    #9

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Наемът наистина е мечта, 50 кинта е. Говорих с хазяина. За съжаление, тази зима ще трябва да я карам така. Догодина ще се монтира климатик. Изолацията, която сега ще поставя ще ми бъде отбита от наемите. Догодина ще бъде климатика, поразгледах рециклираните япончета, тези спецификации дето им дават реални ли са? Рових из сайта на една софийска фирма. Предполагам че са, четох и във форума. Чудно ми е ако това е така, защо за европейския пазар не ги правят по същия начин? Предполагам фирмите, които внасят тези чудеса на японския гений правят луди парички.
    Та сега за конвектора, sevastaki ме съветва да не давам 200+ за марков, а да взема Елдом. Не ме притеснява ако му пукат ламарините или релето прецъква по-шумно. Единственото, което е важно за мен е да има прецизен контрол на температурата, която съм му задал и да топли като този за 200+ лева.
    kalcheff1 одобрява това.

  12. Member
    Тук е от
    Mar 2014
    Мнения
    151
    #10

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Няма да чуеш нито ламарини нито реле при ЕЛДОМ-а. Вклчването е безконтактно, мисля е тиристорна схема. Термостата е доста прецизен. Климатика е предпочитан вариант от гледна точка икономия, ако обичаш да ти вее във врата разбира се.

    Sent from my VTR-L29 using Tapatalk
    Ventsislav Negentsov одобрява това.

  13. Banned
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    2,482
    #11

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Моля, спрете с коментара без да е ползван даден уред от Вас!

    - - - - - - - - - -
    Точно 1500 вата с изолация.

    IMG_20170616_184050.jpg

    - - - - - - - - - -

    IMG_20170616_184100.jpg

    Тази северна стая се отопляваше,когато имаше запой и нямаше парно с това конвекторче и то-добре!
    С него няма проблеми !-Работи прецизно !
    И държи приличните 20 градуса-14м² стая
    Този пост е редактиран от Viking72; 16-06-17 в 19:21.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Mar 2014
    Мнения
    151
    #12

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Цитат Първоначално публикувано от Viking72 Виж публикацията
    Моля, спрете с коментара без да е ползван даден уред от Вас!
    Съдите по това, че не съм постнал снимки на устройството и обкржаващия го пАнаир, или имате други доводи? Ако ще съм по-убедителен, ще сложа и снимки, ама не съм убеден в смисъла. Google it!


    Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

  16. Banned
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    2,482
    #13

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Какво значи панаир?
    Специално да разчиствам?
    Когато си ползвал или ремонт на техника-Да.
    Иначе ... коментар..

  17. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015
    Мнения
    6,492
    #14

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    ОФФ
    Viking72, този алуминиевият радиатор успява ли да стопли? Нещо ми малее.
    Viking72 одобрява това.

  18. Banned
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    2,482
    #15

    Отговор: Избор на отпление/конвектор за зима 2017

    Този радиатор е свързан с кондезен котел??!! С какво гориво работи котела?
    Въпросът е към г-н Миланов
    Извън темата!
    Очакваме Вашия отговор!






    .
    Този пост е редактиран от Viking72; 16-06-17 в 20:38.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Избор на климатик 2017
    От avenger във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5003
    Последно: 01-01-18, 09:38
  2. Избор на модел 2017 4К
    От somi във форум LG телевизори
    Отговори: 3
    Последно: 07-05-17, 15:14
  3. Избор конвектор до 200 лв - зима 2016
    От Nikolllay във форум Електрическо отопление
    Отговори: 143
    Последно: 24-02-17, 12:34
  4. Избор на Конвектор
    От dbitzepsa във форум Електрическо отопление
    Отговори: 12
    Последно: 01-11-14, 22:03
  5. Избор на конвектор
    От user2 във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 11-10-13, 18:48

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе