Допитах се до вас за определен модел Samsung клима и хубаво, че го направих, защото щях да си взема "вентилатор" да ме хлади лятото и буца лед през зимата... за капак на един токов удар живот. Като взех предвид и факта, че благодарение на ЧЕЗ (да се "свети" името им) токовите удари са ми ежедневие стигнах доста лесно до извода, че ще си имам "бомба" със закъснител. Та така сега отново се нуждая от помощ.
В предната тема споменах, че стаята, която искам да отоплявам е 20m2. Обаче стигнах до извода, че с уред различен от климатик отоплението, респективно сметката за ел. енергия, ще е болка в г***. Взех решение да преместя отоплението в друга стая от жилището ми, която е 14m2. Да споменем сега стените и изложението. Жилището е таванско, изложението е южно, 3 стени са вътрешни, 1 външна, от никъде не ме топлят, пода е с ламинат, , тавана е 210см висок, предстои смяна на дограма, като взимам най-евтиния вариант. Разликата със старата дървена е, че няма да ми отвява главата течението. Най-големите ми топлозагуби са от тавана. Там ще положа каменна вата 40mm. гипсокартон и под картона декоративни пана. Малко селско изпълнение, но не ми се занимава с шпакловки и боядисване с латекс примерно. Външната стена, от която около 40% се падат на прозореца ще бъде "изолирана" само с гипсокартон, може и каменна вата ако ми стигнат паричките. Това е по "изолацията", наясно съм, че в никакъв случай това не е оптимален вариант, но нямам много възможности да сътворя нещо по-добро. Хубавото е, че съм що годе кадърен и няма да имам нужда от майстор, който да направи всички тези неща, демек няма да давам грешни пари. Мисля и да положа някакъв евтин мокет върху ламината, че е адски скапан и имам чувството, че стъпвам върху ламарина.
Сега за конвектора, спрял съм се на две марки Airelec и Adax. Като и за двете марки максималната мощност ще бъде 1500w. Демек това са Airelec Tactic 1500w и Adax Glamox TPA 15 ET. Разгледах ги рових из нета и не разбирам защо Adax-а е с около 60 кинта по-скъп. Ако може обяснете ми с думи прости дали Adax-а при положение, че е по-скъп ще е до такава степен по-ефективен от другия, тези 60 кинта са ми каменната вата за външната стена да речем. Отворен съм и за други предложения за отопление, различни от конвектор или конвектор от друга марка, но до 300 кинта макс. Температурата, която искам да подържам в стаята е 18-20C, като аз работя по 16-18 смени на месец, смените ми са по 12 часа. През това време уреда ще е намален до минимум или изключен ако времето е по-меко. Също докато нанкам, ще бачка на да речем 50% от капацитета си. Въпроса е да се включа в диапазона 150-200лв. за ел. енергия общо с другите джаджи, които са PC, което не се гаси, хладилник Leibherr, скапан бойлер Елдом 60л, дърта готварска печка Мечта, на която готвя 1-2 пъти в седмицата. Честно казано, когато готвя после имам проблеми със стомаха, така че избягвам да се правя на кулинар. Ям некви полуготови шибании.
Искам да подчертая дебело, от известно време чета вашия форум, виждам че тук има хора с пари и може да им се струва смешно това, което пиша, но при заплата от порядъка на 600 кинта на месец, мисля че всичко е ясно. Не искам и тази зима да мръзна като куче и да икономисвам от сметката за ток. И още едно пояснение, под наем съм и главно поради този факт не влагам повече средства в изолацията. И главно поради факта, че четох доста от темите във форума, мисля че за доста от вас настоящия казус ще е предизвикателство за уменията ви в сферата на отоплението и как то да е що годе икономично при минимални разходи за изолация и отоплително тяло. Отворен съм за всякакви идеи и акъли казано по врачански. Питайте ако нещо не съм доуточнил или съм го написал неразбрано, от нощна смяна съм и е силно вероятно някъде да съм писал противоречиви неща. Благодаря на хората, които ще се включат и ще помогнат с опита си! Вие сте на ход.
![]()