Първоначално публикувано от KTT
llll,
ами и аз това предлагам - да направим терморелето малко по-надежно. При комутация на тоци се получава мини волтова дъга, при която се получава пренасяне на метала от едната пъпка на другата / на едната иглички, на другата кратерчета/. След време заради този* процес се получава ефекта на "залепване" на двете пъпки, при който не искат да се разделят и съответно - гърмежи. Този ефект може да се понамали /поне за това се сещам/:
- премахне кислорода /например пъпките да са в машинно масло/;
- да се вързват паралелно малки кондензатори;
- да се намали времето /терморелето не беше ли с биметални пластини, при които този процес е най-муден/
т.к. това явно не е направено:
- да се намали това искрене чрез намяляне на напрежението между пъпките посредством вързване на по-малък товар какъвто в случая ще е контактора или релето.
Не виждам причина нещата да станат по-опасни от това. Те и така са си достатъчно опасни. Разчитаме само на правилно изчислено термореле и на 5 г. му гаранция, която не ми е ясно какво означава - ще ми върнат 9 лева, ще ми го сменят с ново или ще ми оправят 3-те паднали стени. Да се надяваме, че няма и жертви.* *
Освен това последователно на бобината на контактора може да се върже* и термична защита.