Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 29

Въпрос за предпазители (демек бушони)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    135
    #1

    Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Привет,

    живея в стара кооперация, ел. инсталацията, както и всякакви други инсталации, е някаква трагедия.
    Реших да си сменя ел. таблото в апартамента с някакво по-нормално без кръглички бушони, защото непрекъснато има някакви проблеми. Като първа стъпка разучих съществуващото нещо (някаква плоча от нещо като текстолит, с 4 гнезда за кръгли бушони). За мое учудване, оказа се че захранването е разделено на 2 кръга, кухня и всичко останало. И двата кръга имат предпазител и на фазата, и на нулата - които се дублират, който и да изключа - нищо не работи от съответния кръг.
    Нормално ли е такова нещо?
    Доколкото смътно си спомням какво съм учил навремето, на нулата никога не трябва да се слага предпазител. А и няма смисъл, поне според мен, в една верига да има два последователно свързани предпазителя. Обаче не съм "про" в тая сфера та реших да питам - като си направя новото табло да повторя ли в него същата схема с бушон на фазата и нулата, или изобщо как е правилно?

    Благодаря и весела нова година!

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    1,563
    #2

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Май наистина няма смисъл от предпазител на нулата така, както го описваш...но е добре да си сложиш дефектнотокова защита на новото табло. Това е предпазител, през който минават и фазата и нулата. Пада при протичане на минимален ток м/у двете, както и при протичане на ток м/у нулата и "земята". Т.е. пази и при "късо", и при напрежение по нулата спрямо земята. Това обаче предполага заземено табло и 3-проводна ел. инсталация - нулата и "земята" трябва да са ти на отделни кабели.
    Какво е по-доброто? Има случаи по мрежата да се появи напрежение 50-60 волта на нулата и 250-270 на фазата...така напрежението м/у тях си е ~220 волта, но получаваш напрежение на корпуса на уреди като бойлер, готварска печка и др. Вярно, случва се рядко, но не е за пренебрегване.

  4. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #3

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Цитат Първоначално публикувано от Edin_Lud
    ... Има случаи по мрежата да се появи напрежение 50-60 волта на нулата и 250-270 на фазата...така напрежението м/у тях си е ~220 волта,
    Еееее,
    НАПРЕЖЕНИЕ - "разлика между понтециалите на две точки"
    Не може да се появи напрежение 50-60 волта на нулата и 250-270 на фазата. Би трябвало да се добави "... спрямо нещо си", например "спрямо водопроводната тръба и съответно бойлера"

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    135
    #4

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    благодаря за отговора.
    При нас няма "земя", инсталацията е двупроводна, от главното табло на кооперацията идват две жици - фаза и нула.
    Така че няма къде да наместя дефектнотокова защита.
    Но (карам по спомени), захранващото напрежение по принцип си е 3-фазно. За битови нужди, в даден блок се прекарва една от фазите и нула, и между тях си имаме 220 V AC. Ако обаче има предпазител на нулата и той изключи, веригата ще се затвори през друга фаза - т.е всички консуматори досега вързани м/у фаза и нула ще се вържат м/у две фази, т.е на 380 V - със всичките последващи фойерверки. Но така казва теорията, или моята интерпретация на теорията - въобще не съм сигурен как е на практика.

  6. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #5

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Тоя ефект с фойерверките става не когато изключи предпазителя на нулата, а когато някой долу в централното табло размени твоята нула с друга фаза.

    Не исках да пиша по темата, тъй като нямам специализирани познания. Обаче имам поглед върху таблата така както се изграждат последните 10-тина години и в нови сгради и при ремонт на сгради:
    - в случай, че в таблото идва трифазен ток, на всяка фаза си има "централен бушон", а после на всяка верига си има самостоятелен бушон, който се явява последователно вързан към бушона на съответната фаза за тази верига. Понякога централните бушони за фазите са с обща "дръжка"
    - в случай, че тока е монофазен, то има един "централен бушон" на фазата и после пак на всяка верига по бушон
    Никъде не съм срещал бушон на нулата.
    Това което го пиша е за обикновени табла, без допълнителни защити.

    // В твоя случай, ако ще запазваш само двете съществуващи вериги и няма да създаваш самостоятелни нови кръгове, би трябвало да ползваш табло с три бушона - един централен и по един за всяка от двете вериги след централния бушон.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    1,563
    #6

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    НАПРЕЖЕНИЕ - "разлика между понтециалите на две точки"
    Имах предвид спрямо земята...т.е. спрямо точките с нулев потенциал...напр. водопровода, пода, стените или каквото се сетиш

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Oct 2005
    Мнения
    409
    #7

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Според сега действащите правилници и наредби слагането на предпазител на нулата е абсолютно забранено ! Това е така защото при контактите шуко нулата се използва и за защитен проводник/зануляване/ и повечето уреди трябва да са постоянно занулени!

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    26
    #8

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    peter_nn, предпазител на "нулата" НЕ се слага - нулевият проводник от външното табло отива на т.н. "нулева шина" в апартаментното табло, и от там се разпределя до контакти, фасонки на лампи и т.н.
    Добре е токовите кръгове да са разделени - т.е. контактите във всяка стая да са на самостоятелен предпазител, осветлението - също, бойлера - на друг предпазител. По този начин може да се оразмерят съответните предпазители - т.е. какъв ампераж да бъдат. Но в твоя случай разделянето на повече токови кръгове изисква пускането на допълнителни кабели, което всъщност си е ремонт на почти цялата ел. инсталация ...
    Колкото до дефектнотоковите защити, които навлизат при нас с главозамайваща скорост, трябва да се знае че дефектнотоковата защита сама по себе се НЕ ОСИГУРЯВА защита от пренатоварване и от късо съединение ! Тя осигурява защита само срещу директен и индиректен допир на човек до тоководещите части на уредите, както и срещу т.н. "токове на утечка", които се появяват при нарушена изолация на проводник, примерно.
    Продават се комбинирани устройства - дефектнотоковата защита и автоматичен предпазител в един общ корпус, които вече осигуряват цялостна защита срещу всички изброени по-горе неща. Продавачите в магазините би трябвало да ги знаят тези неща, но не е лошо да се информираме и ние тук - за да знаем точно какво търсим, като отидем в магазина. Ако се слага само дефектнотоковата защита, то задължително е последователно на нея да има включен и автоматичен предпазител със съответния ампераж. Дефектнотоковите защити, както и комбинираните такива, заемат място за 2 автоматични предпазителя в таблото.
    Повече за тези защити можете да прочетете тук :
    http://www.schneiderelectric.bg/bgne...i/zashtiti.pdf - PDF формат, както и тук :
    http://stroiteli.elmedia.net/story.p...id=107&isuid=5

  11. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    495
    #9

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Значи да кажа и аз нещо. Твоето табло има предпазители на нулевия проводник, понеже таблото е много старо и по онова време не се е извършвало защитно зануляване. По сега действащите стандарти е недопустимо да се слага предпазител на нулевия проводник.
    1) На новото табло както беше писано по-горе в твоя случай ти трябва един главен предпазител и два други за всеки от токовите кръгове.
    2) Всички нулеви проводници се свързват стабилно към нулевата шина на новото табло което ще закупи6!
    3) при двупроводна инсталация дефектнотокова защита не се слага, тъй като действието и се обезмисля. Все пак обаче дефектнотокова защита ако сложиш ще те защитава от директен допир до фазов проводник(което е сравнително рядко явление), но при утечка на самото съоръжение тя няма да сработва!
    4) Ако искаш да разделиш контакти, осветление, бойлер и т.н. на отделни кръгове ще се наложи да къртиш и да окабеляваш на ново което си е сериозна инвестиция. Ако все пак се решиш е добре да изградиш инсталацията 3 проводна- съответно фазов проводник, работен нулев проводник и защитен проводник. Защитния и нулевия прояодник имат връзка един с друг само на нулевата шина при таблото. От там нататък обединяването им се забранява!

    Дано всичко това е било полезно!

  12. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #10

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Защитния и нулевия прояодник имат връзка един с друг само на нулевата шина при таблото.
    Не е баш така. Идеята е следната - при някой големи сгради с трифазно захранване, поради инжинерни недомислици и неравномерно натоварване на различните фази в точката, която се води нулева може да възникне сериозен потенциал спрямо земята. Типичен пример - в една стара учрежденска сграда постоянно гърмят суичове. Оказва се че напрежението което се замерва между корпуса на компютъра и парното е от пордъка на 100 волта. Поради тази причина третата жичка кояо се пуска в ел. инсталацията трябва да се свързва с локалното заземяване. Локално за даден жилищен вход или блок. Отделна е темата че в моя блок примерно кабелите за земята свършват във въздуха, нищо че имаме трипроводна инсталация...

  13. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    495
    #11

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    За това се прави повторно заземяване на неутралния проводник при главното електрическо табло на сградата. КАто заземители се използват ВИК тръбите когато са метални и допълнително се заравят заземители от подцинкована стомана!

    В тази стара сграда за която говориш няма изобщо повторно заземяване от където идва и проблема!

    А и между другото според новите изисквания в България, Локално отделно заземяване не се прави ! Нулевия и защитния проводник се свързват заедно в главното табло на сградата, като освен това неутралата се заземява повторно!
    Нулевият проводник е работен, а защитния се свързва към корпусите! Това е така наречената TN-C-S система! До сега старите инсталации се изграждаха по TN-C система където трети проводник нямашае, а нулевия повторно заземен проводник изпълняваше роля и на защитен, който се свързваше(и все още е така при сгради старо изпълнение) и към корпусите на съоръженията!

    Отделно, "ЛОКАЛНО" заземяване се извършва единствено за мълниезащита и статично електричество! Както може да се предполага за Хъбове, суичове и други съоръжения при които има опасност от индуктирани пренапрежения от атмосферен характер!

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2004
    Мнения
    22
    #12

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Колегите изчистиха общите въпроси аз да кажа конкретно:
    Разкачаш старото табло и го изхвърляш, като предварително си спрял напрежението от главното табло и си проверил с фазомер да не стане фал.
    Преди да разкачиш погледни кое е фаза и кое нула на захранването.

    Новото табло:
    Захранващата нула и всички други нули се свързват към така наречената "нулева" клема директно - тя си върви към табълцето, което си купуваш.
    След това редиш новите автоматични предпазители на евро-шинката.
    Отгоре се слага един "гребен", който също се продава, който е така направен, че да бъде като мостче между всички предпазители.
    От долната страна на първия предпазител /който наричаме условно главен/ свързваме захранващата фаза.
    От долната страна на всеки следващ съответното захранване към апартамента.
    Така токът ще тече последователно през главният предпазител и този на съответният токов кръг.

    Как да си избереш колко ампера да са предпазителите /ориентировъчно/:
    Осветление - 10-16А
    Обикн. контакти - 25А /до 4-5 контакта на 1 предпазител/
    Усилен контакт - 35А / печка, бойлер/
    Главен - 63А

    След като си свързал всичко изключваш всичко от всички контакти в жилището!
    Пускаш напрежение от главното табло, като си изключил всички предпазители в новото табло.
    Първо пускаш главния, после един по един другите.
    Ако нищо не изключи значи за момента всичко е наред.
    Необходимо е в този момент да се проверят всички контакти в жилището.
    Защо?
    Не се знае кой от тях може да е занулен, и ако си разменил фазата и нулата в таблото може да имаш офазяване на корпуса на някой уред.
    Трябва да се провери дали случайно няма занулен контакт. Препоръчително е да се провери кое е фаза и нула на всеки контакт и да се направи зануляване.

    Ето това мисля покрива цялата работа.
    Моля ако някой не се чувства достатъчно компетентен да не се опитва сам, а да използва жокер "Помощ от компетентен приятел"

    Моля опиши точно схемата на таблото и кажи какви консуматори имаш приблизително в апартамента /предимно на какво се топлиш и има ли бойлер/, за да можем да кажем точно какви предпазители евентуално да си вземеш.

    СЛЕДВАНЕТО НА ТЕЗИ ИНСТРУКЦИИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПАСНО ЗА ВАШИЯ ЖИВОТ! МОЛЯ ВНИМАВАЙТЕ!

  16. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    33
    #13

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Здравейте,
    в крайна сметка не разбрах:

    1. В къщата влизат 2 кабела от енергото фаза и - нула (N) или комбинация от нула и неутрала (PEN)?
    2. След като влизат 2 кабела каво трябва да се направи за да може да се изгради 3 проводна инсталация с дефектотокова защита?
    Трябва ли за PE кабела да се направи отделно заземяване което да се вкара в таблото като 3ти кабел след като от енергото идват само два.
    Или в дефеткотоковата защита влизат фаза и PEN а излизат фаза N и PE кабел, които не се съединяват никъде нататък.
    Ще има ли смисъл от дефектотокова защита при такова изграждане.
    Питам защото предстои цялостна подмяна на ел инсталацията и къртенето не е проблем.
    Искам да е възможно най безопасна за хора и животни

  17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #14

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Доста е дълго за обясняване. По-добре се запознай с този документ и ще разбереш какви са изискванията.
    http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi/41708.html

  18. DEF
    DEF е офлайн
    Member
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    191
    #15

    Re: Въпрос за предпазители (демек бушони)

    Ето прочети това : http://www.napravisam.bg/index.php?id=visual&sid=21
    и тук за дефектнотоковата защита : http://stroiteli.elmedia.net/story.p...id=107&isuid=5
    и тук http://www.schneiderelectric.bg/bgne...i/zashtiti.pdf

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Паралелно свързани автоматични предпазители
    От Валентин Ласков във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 4
    Последно: 02-10-15, 01:19
  2. дънни бушони на юсбитата
    От PRACTIC във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 0
    Последно: 24-01-14, 07:20
  3. Продавам релета и автоматични предпазители
    От disgorche във форум Приключили продажби
    Отговори: 0
    Последно: 16-07-12, 22:09
  4. Предпазители Legrand
    От ops5 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 7
    Последно: 19-03-12, 11:13
  5. Въпрос за новите бушони и табла
    От jQ във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 9
    Последно: 25-08-09, 16:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе