Резултати от 1 до 5 от общо 5

Паралелно свързани автоматични предпазители

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Nov 2014
    Мнения
    4
    #1

    Паралелно свързани автоматични предпазители

    Вчера ми дойде тази идея и си мисля, че "има хляб" в нея Смятам да я приложа на една вила. Вилното място е дълго и тясно. На едната му тясна страна е входът откъм улицата, а на другия край е вилата. До входа има и едно паркомясто. От паркомястото до вилата има пътека около 25 м. Покрай пътеката ще бъдат поставени лампи, а до паркомястото ще отива кабел за контакт 220V. Е за този контакт смятам смятам да сложа два паралелно свързани предпазителя. Единият ще е 10А (или даже 5) за ежедневна употреба, а другият - по-голям и обикновено ще бъде изключен. Той ще се включва само в случаите, когато се наложи да се ползва напр. електрожен.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    May 2008
    Мнения
    22
    #2

    Отговор: Паралелно свързани автоматични предпазители

    Хляба в тая идея е
    Много типов ! Няма никва логика след като кабела е с правилно сечение да държи електрожен , просто си сложи големия предпазител за какво ти е 5 ампера ? Въпреки , че стАндарта е 6 ампера 5 освен някой със стопяема жичка да слагаш?

  4. Novice
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    6
    #3

    Отговор: Паралелно свързани автоматични предпазители

    В тази връзка -- ПАРАЛЕЛНО СВЪРЗАНИ ПРЕДПАЗИТЕЛИ -- имам един сериозен въпрос.

    Наемам помещение в стара сграда и открих, че четирите автоматични предпазителя са свързани ПАРАЛЕЛНО (успоредно) два по два.
    В таблото влиза една фаза, която се подава на всички 4 предпазителя, всички са 25A (25 ампера). В помещението има ДВА кръга на ел.инсталацията. Всеки кръг захранва 5 или 6 контакта + осветление. Интересното е, че ВСЕКИ КРЪГ е свързан едновременно към ДВА предпазителя (два по 25A). Доколкото имам някакви що-годе прилични познания по електротехника, това свързване не ми изглежда НОРМАЛНО. Моля всички хора с опит в тази насока, да споделят доколко е допустимо да остане така.

    В помещението се очаква да има следното приблизително натоварване:
    Кръг 1: два климатика (Мидея 12-ка, номинално очаквам да харчат между 900 и 1800 W общо, или при едновременен старт на макс. може би около 4000W) , луминисцентно осветление около 600W, може би 2-3 компютъра + един принтер (те може би ще са едновременно до около 500-700W макс).
    Кръг 2: един климатик като горепосочените, хладилник, осветление около 450W, вероятно още няколко дребни електроуреда с обща максимална мощност около 2500W (надали ще работят едновременно).
    Вероятно 50%-60% от отоплението ще идва от климатиците, понеже сградата има и ТЕЦ.

    Таблото явно е сложено през последните 10-12 години, вероятно от някой "технически гений" . Основната част от ел. инсталацията е на над 50 години. Подозирам че повечето от проводниците са си оригиналните за сградата (доколкото видях на око сечението изглежда да е 1.5мм2).

    Явно няма да мога да преработя инсталацията, но дайте поне препоръка какво да правя със свързаните паралелно бушони.
    Този пост е редактиран от k_stavrev; 01-10-15 в 22:13.

  5. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    3,490
    #4

    Отговор: Паралелно свързани автоматични предпазители

    Като начало проверете дали АП са свързани паралелно или последователно на токовия кръг, т.е. дали единият не е начало, а другият край на токовия кръг. Имах случай на такова свързване и успях да ги разделя на 2 отделни кръга като прекъснах връзката м/у два контакта от токовия кръг. Инсталацията беше изпълнена в стар панелен апартамент и проводниците вървяха от контакт в контакт /без разклонителни кутии/.
    Ако сечението на проводника е 1,5, то токът не трябва да надхвърля 12А - това са грубо 1700 W при кос ф=0,6, каквото е например на климатиците и лум.лампи.Предпазител от 25А е напълно безпредметен, тъй като предназначението му е да пази проводника, т.е проводника може да се стопи преди да изключи предпазителя /при продължително натоварване, не при к.с./

  6. Novice
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    6
    #5

    Отговор: Паралелно свързани автоматични предпазители

    Благодаря за мнението.

    Ето няколко уточнения:
    Цитат Първоначално публикувано от SPSt Виж публикацията
    Като начало проверете дали АП са свързани паралелно или последователно на токовия кръг, т.е. дали единият не е начало, а другият край на токовия кръг.
    В таблото се вижда, че АП са свързани паралелно по два на всеки кръг, което значи 25А+25А = 50А на всеки токов кръг, което според мен е много. Между другото дали наистина така ще действат в реална ситуация два паралелно свързани АП - като един с 50А?

    Цитат Първоначално публикувано от SPSt Виж публикацията
    Ако сечението на проводника е 1,5, то токът не трябва да надхвърля 12А - това са грубо 1700 W при кос ф=0,6, каквото е например на климатиците и лум.лампи.
    Гледах по разни спецификации за закрита инсталация и меден проводник 1.5мм2 дават ток около 15А-16А. Т.е. има смисъл АП да е не повече от 16-20А, или може би 25А макс, така ли да разбирам? Мисля че кос.Ф, е доста повече от 0.6 в този случай. Иначе се получава, че пожарната е трябвало да дежури при нас при всяко включване на климатиците дори и без други консуматори. А реално те са ползвани в трази конфигурация и заедно с други активни консуматори над 10 години. За момента по-скоро искам да взема адекватни мерки за безопасност и да подобря каквото мога без много големи допълнителни разходи. Съгласен съм, че сечението на проводника е недостатъчно. Но пък няма възможност да къртим сега за смяна на цяла инсталация.

    С марков електронен баласт мисля че Лум. осветителни тела имат кос.Ф>0.92 (типично май е 0.95), а климатиците, понеже не съм сигурен за тях само мога да предполагам, че сигурно е между 0.6 и 0.9.

    Аз досега не бях срещал паралелно свързани АП. Затова си мисля, че ако в това свързване няма някаква смяциална умисъл или полза, може би е най-добре да сложа един по-малък АП вместо двата паралелни. И вероятно ще е много по-смислено като предпазна мярка с оглед избягване на претоварване на и без това слабата инсталация. Надявам се да съм на прав път.

    - - - - - - - - - -

    Между другото , не че се хваля, но без да искам съм ползвал в реални условия цяла кухня: печка (само тя е над 5kW), ел. скара, пералня, хладилник, фризер (отделен), и др. дребни уреди, т.е. всички контакти се оказаха включени на един двужилен кабел от 1.5мм2 !! Общата максимална мощност на ежедневно ползваните консуматори беше около 8-9kW ! Изпаднах в транс, когато разбрах , че тази кухня се е ползвала в тази или много сходна конфигурация в последните 25-30 години... слава богу - без произшествия. При първа възможност сменихме инсталацията на кухнята с два отделни кръга: 2.5мм и 4.0мм
    Този пост е редактиран от k_stavrev; 02-10-15 в 02:35.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Продавам релета и автоматични предпазители
    От disgorche във форум Приключили продажби
    Отговори: 0
    Последно: 16-07-12, 23:09
  2. Отговори: 2
    Последно: 17-06-12, 11:26
  3. Модул за автоматични фарове
    От BaHko_goTuHoTo във форум Автомобили
    Отговори: 17
    Последно: 20-03-11, 23:12
  4. ел табло със старите автоматични предпазители-проблем
    От dian1969 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 5
    Последно: 20-02-10, 18:41
  5. Отговори: 8
    Последно: 22-07-03, 12:42

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе