Бях питал в друга тема за лампи тип "лунички" за баня. В тая тема става въпрос за същия случай. Пиша го като отделна тема, тъй като засяга друга материя.
-------------------------------------------------------------------------------
Тороиден трансформатор 220V/12V за лампи лунички.
Мощността на трансформатора е 200W, поне така пише на етикета.
Захранва:
1. 4 бр лунички по 35W
2. 2 бр лунички по 20W (над огледалото - още не са включени, има ги само на хартия по план)
3. управляващи намотки за AC12V на три релета. На тия намотки не се знае консумацията (освен AC12V нищо друго не пише)
Проблема е такъв (ако изобщо това е проблем)
Лампите си светят, трансформатора си работи, бръмченето е почти недоловимо.
По някое време (след около 20минути), без видима причина, бръмченето се усилва доста: брррррр-брр-бррррррр. В редки случаи, това силното бръмчене утихва постепенно само. А също така, утихва ако изгася лампите за няколко минути.
Предполагам, че това бръмчене може да означава повишаване на консумацията. Ако е така, нямам друго обяснение, освен че след 20 минути лампите доста са се нагряли и съответно по някаква причина тази температура повишава консумацията на самите лампи. Това не ме притеснява, тъй като нищо не мога да направя освен да ги чакам да изгорят и да ги сменя. По ме притеснява обаче следния сценарий - от високата температура някъде има стопяване на изолация на кабели и затова се повишава консумацията. Проверих връзките при лампите и там всичко е наред, проверих и останалите връзки при трансформаторите и релетата - и там всичко е наред. Пък и нито за момент не се е появявала миризма на изгоряла изолация. Самия трансформатор не загрява никак.
Та всъщност въпросите са ми такива:
- на какво се дължи бръмченето на трансформаторите. Спомням си, че тоя трансформатор малко си бръмчеше и когато го включвах към захранване но без товар
- на какво може да се дължи промяната в силата на бръмчене на трансформатора (и трябва ли да се притеснявам за нещо)
ДОБАВЕНО
1. Управляващите намотки на две от релетата са вързани последователно за стандартни стенни електрически ключове, които са вътре в банята и на практика намотките на тези релета "консумират" само когато тези ключове са в положение "ON". Не съм забелязал зависимост между силното бръмчене и текущото положение на тези ключове. (Целта на релетата е в тези ключове да няма 220V, тъй като може да бъдат пипнати с мокри ръце)
2. Управляващата намотка на третото реле е включена паралелно на лампите. Целта на това реле е да изключва веригата на електрическото подово отопление. Т.е когато някой светне лампите от ключа (пред вратата) и влезе в банята, това автоматично да прекъсва веригата на подовото отопление
ДОБАВЕНО
Има още нещо за което се сещам - при включване, в първите 10-20 секунди трансформатора бръмчи по-силно.