Не е нормално, както не е нормално да не ни уважаваш!
Не е нормално, както не е нормално да не ни уважаваш!
nickk, трудно се чете, написаното на български на латиница! (Повечето не сме тийнейджъри). По-добре с правописни грешки, но на кирилица! отколкото да прикриваш "нещо" пишейки на "шльокавица".
здравейте,моето клапанче не капе но за сметка на това, когато пусна водата изсвирва като корабна сирена.Може ли някои да помогне? Благодаря
Пробвай с отваряне или притваряне на крана на бойлера.
Възможно ли е да ми прави тапа, и боилера да хване пътя на някъде?
Свиренето означава движение на въздух. Навън или навътре се движи този въздух? Направо ме шашна, дали да не отида да слушам моя...
Да обясня (до колкото са ми ясни) за тези клапани. Едно време бяха два, а сега има и комбинирани (2 в 1).
Възвратния клапан служи водата от бойлера да не се връща в мрежата при спиране на водата. Ако не работи този клапан могат да се получат следните неща:
1. При празен и включен бойлер - възможно е изгаряне на нагревател.
2. При изтичане на горещата вода - се поврежда водомера.
3. "Изтича" и енергията, която ти е отчел електромера.
Предпазния клапан служи при повищаване на налягането в бойлера да изпуска вода и да поддържа налягането в определени граници. Моя предпазен клапан е от сарите и има място за манометър. В упътването пишеше, че е за 8 атмосфери. Като нов поддържаще налягането от 8 до 9 атмосфери (по упътване 8.8 атмосфери). Сега манометъра ми не работи. Ако налягането в мрежата е под 8 атмосфери (за моя клапан, чета във форума, че имало и за 6 атмосфери) клапана не капе. Когато бойлера нагрява, водата се разширява и налягането се повишава (скороста зависи от мощноста, на кято е включен бойлера), достигайки 8 (6) атмосфери започва да капе и налягането не превишава повече от 9 атмосфери.
При повреда на предпазния клапан, като се вдигне достатъчно налягането може да се спука бойлера и да изтече горещата вода, а ако е станала на пара, бойлера - става бомба (както сме виждали по телевизията). Виждал съм отместен панел. За да се получи бомба трябва и електрическите защити да са отказали.
здравейте и аз имам проблем с теч от клапана на бойлера. установих, че налягането във водопровода е много високо и сега търся да си купя редуцил вентил 1/2, но се оказа че е трудно да намеря. ако някой може да ми помогне с информация къде да потърся и какви са цените ще съм много благодарен.
А как е по-добре да се регулира стар български предпазен клапан - "отворен" /врътката максимално нагоре/ или "затворен" /врътката надолу/?Първоначално публикувано от pldimitroff
Работното положение е когато клапана е максимално завит.Един път месечно се препоръчва развиване с цел продухване от боклуци.
Мерси, да разбирам ли, че завит е на 8 атмосфери?Първоначално публикувано от marto68
Ако пише толкова на него.Разбирай че ще отвори на 8 атмосфери.
Пише 8-8.8 и затова питах, но май става въпрос за диапазон, в който се отваря, а не зависи от отвъртането на крана, ако съм разбрал правилно.Първоначално публикувано от marto68
Много сериозен проблем. Бойлерът ми капеше, реших да пусна клапана да видя дали ще се оправи и после не се върна в изходна позиция, а водата почна да излиза под налягане. Спрях водата от кранчето. Утре сигурно ще говоря с хазяйката някой да го види. От какво може да се получи това?
Сменяй го не го мисли, на мен ми беше корозирала до счупване пружинката и една пластина дето е навита вътре в клапан като зегерка. Оправяне няма. Причината за бързата корозия, освен китайската изработка може и да е отечка на ток през корпуса. А за засядане, натрупан варовик.