Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 28

Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    6
    #1

    Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Имаме бойлер, на който миналия месец установих, че меката връзка за студената вода е яко нагрята, чак мирише. Източихме топлата вода, защото първото предположение беше, че клапанът пропуска и връща топла вода по меката връзка за студената. Въпреки, че бойлерът беше източен, меката връзка продължи да е гореща. Всичко това, правим на изключен бойлер както от предпазителя, така и от бушона. На финала изключихме главния бушон на къщата и въпреки това, меката връзка на студената вода пак остана супер гореща. Веднага ми хрумна, след четене по форуми, разбира се, че проблемът може да е от слаба нула на таблото и бойлерът да затваря веригата през меката връзка за студената вода към земята. На другия ден се обадих в ЕОН да пратят екип. Дойдоха, гледаха, спряха тока на улицата. Качиха се на трафопоста, нещо затягаха -предполагам нулата. Гледаха по вътрешното табло и казаха, че при тях всичко е идеално. Викнах майстора, който слага бойлера , и той се чуди - вика, че бойлера си е ок. Отвори отдолу капака и махна кабела, който е от нулата към корпуса. Тук сме със старата двупроводна инсталация и затова бойлерът е занулен по този начин. Като махна въпросното кабелче, меката връзка на мига спря на нагрява. Да де, ама това си е опасно, според мен. На другия ден викнах от сервиза друг майстор, защото се оказа, че защитата на бойлера е паднала - и то това е станало при изключен бойлер според мен. Той дойде, включи го, сложи пак кабелчето за нулата и всичко беше ок. Бойлера си работеше, меката връзка за студената вода беше студена. Мина един месец и вчера - същия сценарий. Влизам в банята, мирише кофти, пипам меката връзка за студената вода - тя пак гореща. Пак викам екип - пак пренатягат кабела на нулата, викат - това можем да направим ние, нашата работа е до тук. А меката връзка си стои топла. Друго интересно - и миналия месец и вчера, по времето, когато става това, като цяло все едно напрежението в къщата намалява. Леко мигат крушките, даже по едно време като запалиш осветлението, все едно от 100 вата си сменил крушката със 60 вата..тоест пада напрежението..или нещо друго става. Не знам, не съм в час.
    Може ли при изключен бойлер и то не само от предпазителя, ами и о т бушона, да ни хване ток, като пускаме водата, при условие, че меката връзка на студената вода е пареща..или другия вариант - да се стопи меката връзка и да се наводним. Моля за съвети какво да правим, при условие, че ЕОН казват, че при тях всичко е ок, както и сервизния техник се кълне, че бойлерът е в изправност.

  2.  
     
  3. Banned
    Тук е от
    Sep 2004
    Живее в
    https://t.me/pump_upp
    Мнения
    20
    #2

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Според мен някъде има разхлабен кабел на нулата - в разпределителна кутия или във твоето табло.

  4. Novice
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    6
    #3

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Мерси за включването. И моите мисли са натам, но тия “специалисти“ от ЕОН дойдоха, гледаха и казаха, че всичко от тяхна страна е наред. Гледаха и вътре таблото с бушоните ,както и външното. В къща сме. Според тях всичко било наред. В безизходица сме. Дадоха ни идея да заземим нулата, която е отвън на външните бушони и това щяло да реши проблема...

  5. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    352
    #4

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Предполагам тръбите са метални. Мен ме притеснява това, че автора на темата споменава за свалени бушони, включително и главния и пак меката връзка грее. Това ме навежда на мисълта, че по някакъв начин металната тръба за студената вода се офазява някъде от вън преди таблото с предпазителите. Това обяснява защо грее меката връзка със свалени предпазители в къщата. От офазената тръба през меката връзка, корпуса на бойлера и зануляването му. Допри фазомер до тръбата и той сигурно ще светне. Връзката явно не е много добра, но достатъчна да направи сериозен проблем.

  6. Novice
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    6
    #5

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Еди, мерси за мнението. Какво ще ме посъветваш в тоя случай? И какво имаш предвид, като казваш, че връзката не е много добра, но достатъчна да направи сериозен проблем? Викнала съм утре да дойде ел. техник и да ми заземи нулата, която е отвън на външните 2 бушона. ЕОН-ците се качваха на стълба и затегнаха нулата там, както и нулата на въпросните два външни бушона. Отвътре има една кутия с централните бушони на къщата..уж и там замерваха нещо. Отделно у дома има отделно кутия с бушони - и там мериха. Според тях всичко е ок...да де, ама не е възможно при свалени централни бушони да нагрява меката връзка за студената вода. Според ЕОН-ците, проблемът бил от бойлера. Е какъв е тоя бойлер, който от нищото акумулира енергия..Как мислите, дали въпросното заземяване на нулата отвън ще реши проблема? Знам, че най-доброто е трипроводна инсталация, но живот и здраве, планирам го за догодина. На тоя етап нямам такава възможност. Следобеда спря да грее меката връзка ,което не ме успокоява много...Не знам как да действам. Лошото е, че 5 човека от ЕОН, един инженер - ел.техник и още 2ма такива специалисти не са наясно какво се случва и гледат като изтребители, а мен ме е шубе, че съм с малко дете...А, сега се сещам - единия даде идея да се махне зануляването на бойлера, за де не грее меката връзка и да сме го ползвали само изключен. Да де, ама това за мен не е решение..

  7. Member
    Тук е от
    Aug 2008
    Мнения
    348
    #6

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Действително доста странен случай.Удари наистина 1 фазомер на тръбата.Може да пробваш и с амперклещи при изключен и включен предпазител.
    Ако наистина се окаже ,че тече ток може да смениш част от нея с полипропиленова за да прекъснеш веригата.

  8.  
     
  9. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    352
    #7

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Когато дойдат специалистите им кажи моята хипотеза. Викни и някой от ВиК да проверят тръбите. Като казвам не добра връзка имам предвид, че някой кабел се опира до тази тръба и по някога когато се опре по-добре се появяват проблемите с мигането на крушките. Когато не се опира няма проблеми. Казваш не си в апартамент, а в къща. Тя самостоятелна ли е? От другата страна на стената живеят ли други хора? Може някъде в стената където минава тръбата да има и оголен проводник от електрическата инсталация на комшии. Може и някъде в двора да е проблема. Едно е съвсем ясно, мястото на оголване е на проводник преди вашето табло на което сваляте предпазителите. Нека на специалистите от ЕОН да им се изтъкне този довод.

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #8

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Погледни и от добрата страна - имаш нелегална фаза, която не минава през електромера - ползвай я . Защо не замериш потенциала при разкачена гъвкава връзка ?

  11. Novice
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    6
    #9

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Мерси за включванията! След като виках ЕОН-ците два пъти, вече отказват да идват, тъй като при тях всичко било перфектно и проблемът бил в нашата инсталация. Тоест, да се спасяваме сами. Дойде днес един ел. техник и каза, че вечерта ще мине и ще огледа дали по улиците на някой нулата не свети и оттам да идва проблема при нас. Аз минах преди малко, доколкото видях - никой не свети . Иначе самостоятелна къща сме, не делим стена с никой. Тъпото е, че явно на никой не му се занимава...Най-вече ме притеснява потенциалната възможност да ни хване ток..доколко е налице такава?

  12. Member
    Тук е от
    Aug 2008
    Мнения
    348
    #10

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Вероятността да стане злополука е голяма.Интересно е , че ако е офазена тръбата , дори и преди твоето табло,пак трябва да се задейства предпазител в предходното табло.За да не се задейства трябва да протича малък ток а това си е късо.Но пък ако потенциала е малък и тока на к.с. ще е малък. Увери се с фазомер,когато тръбата грее,дали има фаза? Може проблема да е другаде.
    Какво имаш впредвид да свети на някой нулата?

  13. Novice
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    6
    #11

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Ок, като загрее пак - ще меря. Засега е студена. Може би не се изразих правилно за светенето По улицата, периодично на стълбовете са кабелите на другите съседи и ел. техника изказа предположение, че най-вероятно на някой съсед не му прави добра връзка нулата, което вечер се вижда - кабелът би трябвало да е нажежен и да просветва - така се изрази той. И по всяка вероятност, заради нечия слаба нула ни греела меката връзка. Дадоха ми съвет, меката връзка да се байпасира, но дали това ще отстрани проблемът и няма да избие някъде другаде...Друг вариант - да се заземи нулата отвън към тръбите за студената вода, преди водомера.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    36
    #12

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    С фазомер няма да покаже нищо, затова замерете по меката връзка с мултицет. Имах подобен случай и мултицета ми отчиташе 70v. , но изпадам в недоумение как нагрява м.връзка без бойлера да е включен към ел. мрежа. Проверете ел.ключ извън помещението, който често нагрява. Там също трябва да върви фаза и нула заедно от захранващ кабел четири квадрата. Другото, което е недопустимо е да се пресичат водопровод с ел. инсталация и там да има пробив от което следва, че отечката търси най-слабото място и то е меката връзка. Иначе нямам обяснение на спрян ток как ще грее. Щеше да има обяснение с пробив във самият уред /реотан, защита,термореле, прещипан проводник, ел.ключ/ или пак там слаба нула. Аз съм за прегорял първичен ел. ключ на вратата на помещението където е бойлера.

  16. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    352
    #13

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Най-добре е да се открие и отстрани проблема, но докато стане това е препоръчително да свържете въпросната тръба здраво с кабел за нулата на ел. инсталация. Ако имате възможност да го заземите (но качествено) може и това да направите. Опасността идва от там, че най-недейно може да ви удари ток ако пипнете някоя тръба в къщи и ако е в мокро помещение ще е още по-опасно. Проверете за всеки случай дали спира тока на всички контакти и лампи у вас при изключване на главния предпазител. Мисълта ми е да не би по някакъв начин нещо да се захранва от друг токов кръг, който не минава през вашето табло. Малко вероятно, но не и невъзможно! Това със заземяването на водопровода преди водомера е добра идея. Той по принцип всеки водопровод си е заземен, но пак зависи от няколко неща. Тръбите имат ли изолация и колко е влажна земята.

  17. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    352
    #14

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Цитат Първоначално публикувано от ФАМ1
    С фазомер няма да покаже нищо, затова замерете по меката връзка с мутицет. Имах подобен случай и мултицета ми отчиташе 70v. , но изпадам в недоумение как нагрява м.връзка без бойлера да е включен към ел. мрежа. Проверете ел.ключ извън помещението, който често нагрява. Там също трябва да върви фаза и нула заедно от захранващ кабел четири квадрата. Другото, което е недопустимо е да се пресичат водопровод с ел. инсталация и там да има пробив от което следва, че отечката търси най-слабото място и то е меката връзка. Иначе нямам обяснение на спрян ток как ще грее. Щеше да има обяснение с пробив във самият уред /реотан, защита,термореле, прещипан проводник, ел.ключ/ или пак там слаба нула. Аз съм за прегорял първичен ел. ключ на вратата на помещението където е бойлера.
    И защо причината да е този ключ? Има или го няма и в какъвто и вид да е при спрян ток няма как грее меката връзка.
    Пак казвам: АКО Е СПРЯН ТОКА НА ВСЯКЪДЕ ОТ ГЛАВНОТО ТАБЛО И МЕКАТА ВРЪЗКА ПРОДЪЛЖАВА ДА ГРЕЕ С ПОСТАВЕН МОСТ НА НУЛАТА И КОРПУСА НА БОЙЛЕРА, ТО ТОГАВА ТОК (ФАЗА) ВЛИЗА ОТ ВОДОПРОВОДА И СЕ ЗАТВАРЯ КРЪГА ПРЕЗ НУЛАТА НА ИНСТАЛАЦИЯТА!!!

  18. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    360
    #15

    Re:Бойлер - меката връзка за студената вода е гореща

    Може би като си търсил си попаднал на моята тема (същия проблем) от преди година.
    След многократно твъредение от страна на Еон, че при тях всичко е наред и след многократи обаждания от моя страна ми смениха захраването и таблото на къщата. Проблема се реши.
    Страното при теб е че го прави и при свалени предпазители.
    Има ли други живущи в къщата? Като свалиш предпазителите на цялата къща ли спираш захранването?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Термопомпа вода-вода и вода-въздух
    От rkk във форум Други начини за отопление
    Отговори: 311
    Последно: 03-04-23, 19:21
  2. Бойлер Елдом тръба за топлата вода
    От CaptainSlow във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 6
    Последно: 06-01-15, 23:42
  3. Бойлер проблем с топлата вода
    От beloved във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 15
    Последно: 05-11-14, 13:49
  4. Проблем с топла вода от бойлер
    От cocoatea във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 6
    Последно: 08-02-10, 04:50
  5. Въпрос за топла вода от бойлер
    От veskob във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 14
    Последно: 06-08-09, 08:30

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе