Имаме бойлер, на който миналия месец установих, че меката връзка за студената вода е яко нагрята, чак мирише. Източихме топлата вода, защото първото предположение беше, че клапанът пропуска и връща топла вода по меката връзка за студената. Въпреки, че бойлерът беше източен, меката връзка продължи да е гореща. Всичко това, правим на изключен бойлер както от предпазителя, така и от бушона. На финала изключихме главния бушон на къщата и въпреки това, меката връзка на студената вода пак остана супер гореща. Веднага ми хрумна, след четене по форуми, разбира се, че проблемът може да е от слаба нула на таблото и бойлерът да затваря веригата през меката връзка за студената вода към земята. На другия ден се обадих в ЕОН да пратят екип. Дойдоха, гледаха, спряха тока на улицата. Качиха се на трафопоста, нещо затягаха -предполагам нулата. Гледаха по вътрешното табло и казаха, че при тях всичко е идеално. Викнах майстора, който слага бойлера , и той се чуди - вика, че бойлера си е ок. Отвори отдолу капака и махна кабела, който е от нулата към корпуса. Тук сме със старата двупроводна инсталация и затова бойлерът е занулен по този начин. Като махна въпросното кабелче, меката връзка на мига спря на нагрява. Да де, ама това си е опасно, според мен. На другия ден викнах от сервиза друг майстор, защото се оказа, че защитата на бойлера е паднала - и то това е станало при изключен бойлер според мен. Той дойде, включи го, сложи пак кабелчето за нулата и всичко беше ок. Бойлера си работеше, меката връзка за студената вода беше студена. Мина един месец и вчера - същия сценарий. Влизам в банята, мирише кофти, пипам меката връзка за студената вода - тя пак гореща. Пак викам екип - пак пренатягат кабела на нулата, викат - това можем да направим ние, нашата работа е до тук. А меката връзка си стои топла. Друго интересно - и миналия месец и вчера, по времето, когато става това, като цяло все едно напрежението в къщата намалява. Леко мигат крушките, даже по едно време като запалиш осветлението, все едно от 100 вата си сменил крушката със 60 вата..тоест пада напрежението..или нещо друго става. Не знам, не съм в час.
Може ли при изключен бойлер и то не само от предпазителя, ами и о т бушона, да ни хване ток, като пускаме водата, при условие, че меката връзка на студената вода е пареща..или другия вариант - да се стопи меката връзка и да се наводним. Моля за съвети какво да правим, при условие, че ЕОН казват, че при тях всичко е ок, както и сервизния техник се кълне, че бойлерът е в изправност.