Здравейте,
Живея във вилна зона "Симеоново-Драгалевци". От Софийска вода подават водата с повишено налягане. Как трябва да се реш проблема? Какъв вентил да се сложи? Мооля за съвет. Благодаря!
ЛЕ
Здравейте,
Живея във вилна зона "Симеоново-Драгалевци". От Софийска вода подават водата с повишено налягане. Как трябва да се реш проблема? Какъв вентил да се сложи? Мооля за съвет. Благодаря!
ЛЕ
Какво налягане подават. Ако е над 6 бара се обърни към ВиК. Те трябва да си сложат редуцир вентил пред къщата или там където е необходимо. Ако налягането е високо ще има проблем не само с бойлера.
Ето какво представлява вентила.И се монтира така,че да пази цялата инсталация,а не само бойлера...
http://www.thermoeconomic.com/reduts...-normale-p156/
Да де, но това е работа на ВиК-то. Трябва да се сложи преди водомера, още на входа на къщата.
Благодаря за съветите. Аз купих нов бойлер "ТЕСИ", защото на стария му се пропука кожуха. Налягането пак е високо! Един съсед ми каза, че е измерил 11 атмосфери налягане. От новия бойлер капе вечер и нощем (окола кофа и половина). През деня почти не капе. Ще се опитам да се свържа със Софийска вода...
ходи и купи един редуцир винтил и си го монтирай
и аз съм в тоя район и идваха с електронен уред да запише показания от налягането за 3 денонощия
и служителя полудя пикове от над 100 bara
и толкова съвета е купи си винтил и си го монтирай
те хората се оплакват от липса на налягане вие от високо
Докато чакаш тия от Софийска вода да се накумят, да им пуснеш молба, и т.н., вземи си едно редуцирче, като на линка по-горе и си го монтирай. Сложи го някъде след водомера, но да няма отклонения преди него (така ще пазиш цялата си инсталация). На някой модели редуцир вентили има място за манометър. Можеш с точност да си настроиш налягането вкъщи. Ако вземеш без манометър,ще го настроиш опитно. Монтажа е прост и лесен. Вентила има посока на потока и регулатор на налягането. В магазина ще питаш в какъв диапазон е вентила. Този от линка е от 0,5 до 5 бара, което е перфектно за домакинството.
Малко офтопик
Малка поправка. Не може да е било 100 bar, защото това означава на 1000м воден стълб. Най-вероятно става въпрос за 100м воден стълб или 10 bar.Първоначално публикувано от alexx
100м воден стълба или 10 bar.
аз си монтирах редуцира и съм поставил манометър до 6 бара , налягането щеше да го превърти
сега е регулирано на 4 бара и е екстра
1.Тези редуцил-винтили имат макс работно налягане до 15 бара и до 20 бара..., като вторите са значително по-скъпи(с над 50%)...
2. От друга страна монтирането преди водомера пази и него самия, т.к., при стойности от 20 атм. същия се пръска..., маноментрите са по 3-4лв и могат да се монтират на тройник някъде след водомера по инсталацията..., и така да се следят стойностите
3. Нормално е нощем налягането да е по-голямо, т.к. консумацията е сведена до минимум
4. Предпазните винтили на бойлерите(съвременните представляват едновременно предпазен винтил и възвратен клапан) са със стандартно работно налягане 6атм., но има и такива който издържат на 8атм., просто при закупуването е необходимо изрично да попитате!!!
Моят личен съвет към автора на темата е да си монтира въпросния редуцил-вентил с което да се застрахова, от внезапно покачване на налягането, т.к., тогава инсталацията може да гръмне на слабите точки(всяка си има такива)
Успех!
Мога ли монтирам редуцир ветила директно на бойлера??
Желателно е ако ползвате меки връзки, да го монтирате преди тях.
е нямаш ли кран преди водомера? навий го докато ти хареса налягането