Здравейте. Наскоро ми беше променена системата на изходящата (топлата) вода от бойлера - допреди имаше две разклонения - към баня и кухня, сега се постави още едно, което води към баня на по-горния етаж. След промяната бойлерът спря да подгрява водата в достатъчна степен и аз извиках техник. Той замери нагревателя, стигна до извода че е добре и смени термостата.
Тъй като става въпрос за място, където не живея постоянно, не бях обърнала внимание на термометъра на самия бойлер. Оставих го да си нагрява без да пускам водата и той си дигна съответните градуси върху термометъра и в един момент изключи. Обаче от крана отново потече хладка вода, вместо гореща.
Тогава се сетих да спра крана, който спира притока на студена вода за горния етаж (допълнението, което направиха наскоро) и водата си потече гореща.
Когато ми изкарваха вода за втория етаж, техниците споменаха, че отивала нагоре с по-високо налягане от останалата част на къщата, защото са я взели непосредствено след водомера, а нататък системата се е позадръстила с годините.
Първи въпрос: Възможно ли е това да е причина топлата вода да не може да излиза от бойлера и как може да се оправи такъв проблем? (ще викам ВиК техници, но факт е че точно такъв "специалист" ми сътвори сегашната ситуация, затова искам да имам малко предварителна информация).
Вторият ми въпрос: След първоначалното загряване на водата, бойлерът отказа да започне да нагрява дори след като беше поизстинал - на следващия ден. Каква друга защита би могла да е сработила, за да се случи това? Питам, защото вече дадох 30 лв. за смяна на термостата, най-вероятно без причина, та ако може и за това да съм подготвена следващия път. На всички, които ще отговорят, благодаря предварително.