Здравейте,
имам следния неприятен проблем във вкъщи: напрежението спада до стойности 170-180 волта. Не всеки ден, но много често.
Може ли да се дължи на лошо заземяване/зануляване, разхлабени връзки в таблото,,?
Предварително благодаря за мненията!
Здравейте,
имам следния неприятен проблем във вкъщи: напрежението спада до стойности 170-180 волта. Не всеки ден, но много често.
Може ли да се дължи на лошо заземяване/зануляване, разхлабени връзки в таблото,,?
Предварително благодаря за мненията!
викни си енергото да проверят нещата
Може, може, а някой път да се качва над 240-250V виждал ли си?
Само в твоя апартамент ли, или и комшиите се оплакват?
Когато е ниско и изключиш всички по-яки консуматори вдига ли се напрежението на 220-230V ?
ами при още един съсед от входа се получава това. Забелязъл съм че при движение на асансьора лампите започват да премижават, но не винги е така.
Едно предположение- лошо свързване на контакт в които е включен хладилник, тоест консуматор които има реактивно съпротивление-индуктивност или капацитивност, а не само печка или котлони.
и при изкл консуматори понякога го прави.
хладилника е максимум 200 вата .. тука става въпрос за голяма консумация на фазата на която си свързан( ти и съседите ти не сте на една фаза , не търси проблема при тебе ) .. викай енергото
не сме или сме на една фаза?
- - - - - - - - - -
не сме или сме на една фаза?
не сте .. примерно ако сте 6 апартамента има по 2 на фаза
230 +/- 10% е стандарта или от 209 до 253 волта, което води до това че нещо не е наред викай ги да си оправят бакиите. 190 не е нормално с много.
дори с -15% стават 196 волта в рамките на 10 мин а ти си под това.
http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/rule_el_12.pdf
1.2. Отклонение на напрежението
При нормални работни условия, изключващи ситуации, породени от аварии или
прекъсване на напрежението:
- 95 % от средните ефективни стойности на захранващото напрежение за 10 min
трябва да бъдат в обхвата на Un ± 10 % за всеки период от една седмица;
- всички средни ефективни стойности на захранващото напрежение за 10 min, трябва
да бъдат в обхвата на Un + 10/- 15,%
не съм го "заключил" всички блокове и кооперации се правят така
Здравейте,
Да се извиня на колегата, че му пиша в темата, но да не пускам нова:
Проблема е следния:
Изведена лампа на остъклен балкон, като тока за всички ел. уреди на балкона и лампата са изведени от контакт в кухнята.
От известно време се появи следния проблем, като запаля тази лампа и ми прекъсват за кратко сат. приемниците в спалнята и хола!
Дайте мнения, съвети, как бих могъл да реша този проблем!
Благодаря ви!
Провери като начало дали този контакт, който храни консуматорите на балкона не е в един токов кръг с контактите в спакнята и хола. Каква е лампата - с нажежаема жичка, луминисцентна или енергоспестяваща?
Ако контактите са в един токов кръг това обяснява нещата. Луминисцентните лампи при палене дърпат голям ток. Вероятно клемата в апартаментното табло не е добре притегната или има друга лоша връзка в разклонителните кутии и това води до рязък пад на напрежението. От там и изключването на приемниците. Трябва да си провериш всички връзки.