Здравейте,
Често попадам на линкове от този форум, които са много разбираеми и заради това реших тук да потърся помощ! Извинявам се предварително, ако питам за неща, които са коментирани в други теми, които не съм открил.
Та към същността.
Предстои ми нанасяне в апартамент, има си табло, в него си влизат фаза, неутрален и защитен проводник и съответно там където би трябвало да са контактите имам изведени три проводника, които са свързани един за друг с изолацията си. Реших да си сложа един контакт, да мога да си включа разклонител, понеже няма цветово означение, се опитах да намеря с мултицет, кой кабел какъв е(в таблото се вижда кой какъв е, става въпрос за контактите). Между земя и нула има късо, следователно третият, който остава, би трябвало да е фаза, за да разбера кой точно е земята и кой нулата, реших да ги окъсявам с фазата по отделно, проблемът е, че когато измерих в таблото уредът не ми отчете късо. Излиза, че фазата е прекъсната. Помислих, че проблемът може да е в съответния кабел и заради това по същия начин премерих и други места за контакти, които предполагам минават през други разпределителни кутии, но и там все едно е прекъсната фазата. Някой има ли идея дали аз нещо не меря като хората, има ли някаква практика кабелите да не се свързват в разпределителните кутии, но да са изведени до контакти и ключове(в апартаментът не е живяно).
Да кажа и нещо, което ми направи много лошо впечатление! Оказа се, че в апартамента до входната врата има кабел предвиден за ключа на осветлението на етажа, висеше си оголен и захранен само чака да го пипнеш!