В какви граници могат да варират напреженията .Мен ме претеснява най-вече стойноста на 12 волта
Процесор -1,78
+2,5 - 2,58
+3,3 - 3,31
+5 - 5,00
+12 - 13,06
Имаше някакви % + и - можеха да бъдат или това се отнася само за процесора.
В какви граници могат да варират напреженията .Мен ме претеснява най-вече стойноста на 12 волта
Процесор -1,78
+2,5 - 2,58
+3,3 - 3,31
+5 - 5,00
+12 - 13,06
Имаше някакви % + и - можеха да бъдат или това се отнася само за процесора.
Ето една табличка която ми дадоха за да пресметнеш волтажа. -5 и +5% е допустимо.
Component Requirement Line(s) Used
AGP Video Card 30 – 50W +3.3V
Average PCI Card 5 – 10W +5V
10/100 NIC 4W +3.3V
SCSI Controller PCI Card 20W +3.3V and +5V
Floppy Drive 5W +5V
CD-ROM 10 – 25W +5V and +12V
DVD-ROM 10 – 25W +5V and +12V
CD-RW 10 – 25W +5V and +12V
7200rpm IDE Hard Drive 5 – 20W +5V and +12V
10,000rpm SCSI Drive 10 – 40W +5V and +12V
Case/CPU Fans 3W (ea.) +12V
Motherboard (w/o CPU or RAM)25 – 40W+3.3V and +5V
RAM 8W per 128MB +3.3V
Pentium III Processor 38W +5V
Pentium 4 Processor 70W +12V
AMD Athlon Processor 70W +12V
От форума на HARDWAREBG.COM ми дадоха следната информация(Източник ACDC).
Тези стойностти за оптичните устройства и HDD-a не са вярни, защото всичко това са пикови стойностти (за части от секундата) в момента на включване на PC-o
За ватовете добре аз имам 350W-JNC и за сега ми е достатачно като пресметнах по табличката и моите у-ва.Ама при +12 волта съм на близо 10% повечемене това ме безпокои.То играе 13,06-13,12 волта
Допустимите граници на напреженията са следните:
За +5V,-5V -> +- 5%
За Vcore -> +- 5%
За +12V,-12V -> +-10%
За +3.3V -> +- 10%
При теб за 12V показанието е 13.06V,което е +8.8%,следователно е допустимо,въпреки,че доколко може да се вярва на вградения чип - не знам...Най-добре е да се измерят напреженията с цифров мултимер и тогава,ако е необходимо,да се вземат мерки.
Напрежението,което се стабилизира от захранването е +5V.Всички останали напрежения се получават като следствие от стабилизацията на +5V (от намотките на импулсния трансформатор в захранването) и затова се движат в по-широки граници.Някои захранвания следят и +3.3V и стабилизират и него.Най-добре е да се използва марково захранване,което гарантира напреженията,има съответните защити и т.н.След като твоето захранване ти дава такива напрежения,то следва(най-вероятно),че е "куча марка".Напрежението +12V може да се понижи,но трябва да се преработи малко импулсният му трансформатор,а това не е работа за всеки...Най-просто става с последователно включване на мощен силициев диод във веригата на +12V (при това ще има пад на напрежението с около 0.6 - 0.7V и то ще се понижи до 12.4V),но това изисква допълнително охлаждане на диода,радиатори и т.н.Но,във всеки случай не се препоръчва повишено +12V напрежение,заради HDD - загрява повече и му се скъсява живота.Избирай сам...
Моито също е /JNC 350w/и казано чесно е боклук,захранване което не държи напреженята,а ако го клокваш е направо страшно.
pland мерси за изчерпателния отговор,но не мисля да барам нещо
orbi за сега нямам оплаквания от захранването освен това пъки не мисля да клоквам нищо важно за мен е системата да работи стабилно.
Имай в предвид че 99.99% от дъната не мерят правилно напреженията,и то не те,а спец.чиповете и БИОС софтуера са виновни за това обикновено:за сигурност взимаш мултицета и директно в молекс конекторите :разликата между тия напрежения и тези на процесора ,ХДД и тнт е нищожна,падовете са малки така че измереното е сравнително показателно