Интересувам се от устройство, което да монтирам между електромера и апартаментното електрическо табло с цел измерване на консумацията на електроенергия. Устройството трябва да бъде с достъп до домашната мрежа за наблюдение на данните. Някакви идеи?
Интересувам се от устройство, което да монтирам между електромера и апартаментното електрическо табло с цел измерване на консумацията на електроенергия. Устройството трябва да бъде с достъп до домашната мрежа за наблюдение на данните. Някакви идеи?
Нека уточним нещата. Ако ти трябва да мериш консумацията, а не моментна мощност ти трябва не ватметър, а електромер с вграден Етернет модул. Трябва ти и съответния софтуер за запис и визуализация на данните на компа.
Това е така наречения "контролен електромер".
Като пример виж това: Електромери | Neurotex
Да, за измерване на консумацията става въпрос. Благодаря за линка, ще разгледам.
Разгледах, но цените от порядъка на 500 или 1000 долара изобщо не влизат в бюджета.
Закачаш един от старите електромери, срещу него монтираш една IP камера.
Подобно имам и аз ,не знам дали мери вярно но става колкото да се ориентираш колко консумация имаш в момента.
На какво разстояние си го тествал? Минава ли сигнала добре през стени? Свалял ли си данни от него в компа?
При мен предавателя съм го сложил в ел. таблото, има едно отделение отдолу, с авт. предпазители, до което имам достъп/ключ/. Таблото е метално и е монтирано в оградата и се намира на около 10м /по въздух/ от монитора. Значи сигнала, веднъж минава през мет. кутия на таблото, която е монтиранав ст. бетонова стена/оградата/ и после стени и плочи на къщата. Първите батерии изкараха около 3г. - а бе учудващо добре е направено, но според мен не е много точно. Реално мери тока/А/ и умножава по напрежение, което предварително се задава като параметър.
Благодаря и на двама Ви за информацията! Ще ми трябва и на мен една такава джаджа, че подготвям един експеримент за лятото и данните ще трябва да влизат в компа за анализ. Дали могат да се намерят още в БГ?
А някакъв опростен вариант без дисплей и с опция за свързване към локална мрежа за предаване на данни с консумацията?
Благодаря за предложението! Купих вече една такава система с два датчика, за двата климатика и очаквам утре да си ги получа. Това чудо мери и температурата, но май в стаята, в която се намира приемника. Поне не видях в описанието да има начин за свързване на външен датчик за температура. Това не ме бърка много, защото имам едно дейталогерче за температура, което най после ще влезе в употреба. Ще се наложи само да си напиша софтуера за да съгласувам данните по време.