Отговор: Термостатен смесител за душ
2014г. вече бях избрал термостатен смесител на Видима ,но случайно минавайки през Lidl си взех от техните с 5г. гаранция.
До момента работи перфектно.
Препоръчвам на домакинства с бойлери, спестява топла вода и предпазва от случайни изгаряния.
snake-byte, водата не свършва изведнъж ,усеща се кога трябва се приключва с къпането.
Здравейте, честит празник!
За мен купувах през 2010 г., тогава цените на не-българските бяха най-малко 5 пъти по-високи. Моят го взех за около 140 лв тогава, а "марковите" бяха по 6-700 и нагоре. Затова си взех на Видима модела без чучур. У дома работи вече 9 години без 2 месеца, без грешка, като чисто нов. Препоръчал съм и впоследствие такива на няколко приятели, всички са с добри впечатления и до момента им работят безупречно. Единствено на един брой се случи да се повреди термостатното тяло и да пуска вода с около 10-на градуса по-студена. Беше на 3.5 години, но в сервиза го подмениха веднага, без никакви проблеми. Имах съмнения дали ще признаят 5-годишната гаранция.
Не съм виждал и монтирал ЛИДЛ-ски, нито от по-скъпите марки Грое и др., но едва ли има голяма разлика.
За "бавна" работа и дума не може да става. При този на Видима промяната на температурата става за по-малко от секунда, ако на входа му има вода със съответната темпратура - 50-55 или повече за гореща и < 20 за студена. Ако обаче горещата вода е далече, да речем бойлера е на друг етаж и на няколко метра - минава време просто докато дойде топлата вода от бойлера до смесителя. Това не е проблем на смесителя и не го прави бавен. И с обикновен - пак се чака.
Иначе, трябва да има много рязка промяна в дебита на някоя от двете води (топла/студена) ако веднъж вече са дошли, за да се усети дискомфорт докато термостатът се самонастрои и дори тогава промяната става за около 2, макс. 3 секунди. Например 3-ма комшии едновременно да пуснат силно вода на долните етажи (да речем тоалетните казанчета). За 9 години, аз съм на 7-ми етаж от 8, нямам спомен да съм усетил някакъв дискомфорт заради подобно нещо, а съм далеч от мисълта, че комшиите ми не ползват вода и не се къпят.
Топлата вода никога не може да свърши изведнъж. Както се усеща с обикновен смесител, така е и с този, даже с този е по-добре, защото вместо да губиш време да му пуснеш малко повече дебит топла вода, това го прави смесителят сам. Като се усети захлаждане на температурата - тогава вече наистина няма запас от топла вода и къпането трябва да спре.
Аз толкова съм свикнал с този смесител, че като отида на друго място и трябва да се къпя, за мен е истинско мъчение. Половината ми време минава в настройване на температура. А при този - за секунда спираш водата, за секунда я пускаш пак със същия дебит и температура, без да настройваш отново.
Важно е филтърчетата на входовете (цедките) да се почистват от време на време и дългогодишната правилна работа е гарантирана. (В София живея, не знам как би се отразила твърда вода на такъв смесител!)
Ако някой се колебае и се чуди - бих препоръчал веднага да купува такъв без никакво замисляне. За бойлер е направо задължително. Без значение дали е на Видима, на ЛИДЛ, на Грое или друга марка.
взел съм си лидълски и малко се чудя дали да не го връщам още неразопакован...
Моят от Lidl направи годинка няма проблем, днес сутринта минах през магазина пак са ги пуснали на същата цена бяха останали смесители само за душ.
1 Прикачен файл(ове)
Какъв максимален дебит при 38° имат тези смесители?
С този не можеш да се изкъпеш, църцори като ракия.
Прикачен файл 32373
Зорлем 3 l/min.
1 Прикачен файл(ове)
Хм, да няма запушена цедка отзад(при монтажа)?
Аз съм с 1000 Космополитан и си захранва пита Rainfall без проблем.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=32374&stc=1
На студена вода врътката за усилване и спиране си работи коректно, като на най-отворено пълни канче 1л. буквално за няколко секунди. Почнеш ли да увеличаваш температурата дебита намалява и когато е на най-гореща (43° или там колкото е) струйката става като пи*ня с извинение. И това с разкачен душ.
Цедките са преди смесителя - на изхода за топла и студена вода.
Като му вдигаш Т пуска само от топлата(леко по-слабо) докато дойде до него.Тогава почва да смесва и вдига още дебита.
Иска 2C разлика му топла и студена вода.
Или нямаш дебит(запушване) или нямаш топла вода.
Това у вас ли е?
Топлата вода на обикновената чешма е направо гореща, не можеш да си държиш ръката. Дебит колкото на студената. Няма нищо запушено, цетките са си на място. Колкото и да се чака при 38° дебита не се увеличава. След натискането на бутона колкото и да се върти врътката няма видимо увеличаване.
https://youtu.be/C26aCm8IkHE
т.6 - калибриране
п.с. друго което се сещам(малко вероятно) - да не са ти обърнати топла студена изводите на стената?
Топлата е отляво.Изхода на смесителя надолу.
Да, ама това калибриране е на точката дали да е 38° или 40°, примерно. Ако се направи на точката да е 20 ° дебита се вдига, но какво от това.
Може да е от промоцията. :) Преди половин година е купуван, но душа дойде с едни сиви градинарски маркучи вместо хромирани и нямаше да го слагаме, но нали така и така е купен.
Не пречи да го раздвижиш.
Или го пробвай на друго място - мивка например, топлата вода от ляво.
Ако не - Грохе са 5г гаранция, дано да си пазиш кас. бележка.
Ама то ако е така голям карък ще излезеш бе milanov..:o
Дайсекай, MHI, Grohe... .
Мдаа, направо се хващам на гола кукичка. :) Шаранска му работа.:)
П.П.
Хубаво си седеше в кашона, хем си имам грое, хем съм спокоен.
Ако без смесител от тръбата за топла вода ти тече нормално (а не да църцори) - 100 % е дефектен смесителят или има запушване в него. От едната врътка задаваш само дебита, примерно 2, 5, или 8 литра в минута. Това е постоянно, колкото завъртиш врътката - толкова си остава при постоянно налягане на входа на смесителя. От термостатната глава само задаваш процентното съотношение между топла и студена вода. Може да е 100:0 или 90:10 или 65:35, 50:50, 37:63 или 8:92 - няма значение колко е, но общо е 100 %. Няма случай, при който от 20:80 да стане 20:35. Просто така работи термостатът.
https://www.youtube.com/watch?v=5AjLLKoV38w
Връщай го тоя, случил си на лош късмет.
В магазина го отвориха пред мене (изрично когато го поръчвах казах не мострен, не разопакован), имаше някакви капчици вода и веднага попитах да не е бил монтиран някъде този смесител, отговора бе НЕ, водата е защото се били тесвали на стенд. Явно някой някъде лъже.
Когато е на максимален дебит и на максимална температура при закачен душ ....не тече а по скоро силно капе. В момента в който започне да се намалява температурата с дясната врътка дебита се усилва и при при положение най-студена дебита става доста силен, като на докрай развъртяна чешма. Ама тече само студена вода.
Ще си върна обикновените кранчета.