Пробва ли с обикновенна лампа с нажежаема жичка?
Пробва ли с обикновенна лампа с нажежаема жичка?
Не съм, някой от колегите ме посъветва да не пробвам, нямало смисъл. В другата стая между другото имам абсолютно същото свързване, там е с такава лампа и си работи.
- - - - - - - - - -
Пробвах с нажежаема жичка, работи си. А с диодна крушка пак работи но не изгасва. В крайна сметка, ще мога ли да го вържа този плафон дори без втория ключ?
Този пост е редактиран от Troshev; 17-08-23 в 13:33.
В другата стая ключовете идентични ли са?
А това със светенето при изгасена лампа го имаше и при мен с лед крушка и ключ с индикаторна светлина.
Затова попитах. Решението е с един кондензатор (да се захранва ключа, индикацията през него, вместо през LED крушката).
Вързах обикновена фасунка и на нея пробвах обикновена жична крушка и лед крушка. С жичната няма ядове всичко е наред, а с лед крушката е така както го обясняваш, свети по-слабо при "изгасено" положение.
- - - - - - - - - -
Този кондензатор, ще ми свърши ли работа при плафона?
Проблемът е в осветителното LED тяло.
Вероятно е някакво много "жълто", за да свети при положение изкл. и/ или индикаторна лампа на ключа.
Пробвал съм 6 "марки" E27 крушки на едно и също място и накрая 7-та Philips работеше както трябва. За недимируеми Filament Philips Led лампа FILAMENT 7W A60 E27 2700K 806lm 15000h (lightshop.bg) пиша.
Не е нужно да е китаец, за да свети слабо. В общия коридор има плафон с датчик за движение. Изгоряха оригиналните жични крушки май по 25W бяха и сложих две LED крушки Philips по 7W. Ами светят си доста като плафона е "изключен". Те и Philips вече са китайци, но това е друга тема.
Имах предвид, че евтините плафони, осветителни тела, панели и т.н. не работят коректно с електронни ключове, системи и прочие. Кой мига сигнално, кой свети, когато е изключен, кой въобще не иска да светне...
Не хваля Philips, че и с тях имах драми с автолампите им. Ама в сравнение с Ledvance (ширпотребата на Osram) са много по-добре.
Поне не им бръмчат дроселите при работа - 10 бр. смених и до Германия писах - никакъв резултат. За сметка на това цените на Ledvance са високи.
Не мога да твърдя със сигурност. Предполагам, че ключовете ти имат нужда от захранване, за да работят (моите са "смарт", затова гарантирано имат нужда). Нямайки как да се захранят, ключовете си "взимат" фазата или нулата през крушката. И понеже LED крушките са с много малка консумация, преминаващият незначителен ток, нужен за работата на ключа, ги кара да светят. През обикновените крушки с нажежаема жичка също минава този малък ток, нужен за захранване на ключа, но те искат много ток, за да се нажежат и да светнат, затова не виждаш да светят. Така мисля. От моите ключове ми останаха ей тези кондензатори (на повечето места съм с по няколко LED крушки и не ми се налагаше да ги слагам, но на места с по една-две крушки трябваше да се поставят):
![]()
![]()
Точно това е причината!
Като се сложи кондензатора тока за работата на този ключ минава и през кондензатора и през LED лампата. Пада на напрежение върху лампата става по-малък и е недостатъчен да свети. Според кондензатора де, може и да свети много много слабо и да не се вижда. Тока който тече е повече отпреди обаче. Ако не те бърка да свети леко, я оставяй така. С кондензатора ще харчи повече и на включено и на изключено положение, но пък няма да свети.
Плафона свързан с тези ключове, няма проблеми в "изгасено" положение. Когато се опитвам да го включа светва за миг и изгасва, както обясних в началото. Като го копувах ми обясниха, че най вероятно няма да стане с тези ключове и идеята ми беше с какви ключове да ги сменя при положение, че уж са направени на девиатори ама имам само 2 кабела във втория ключ и постоянна фаза горе на лампата.
Прекалено малка е консумацията на новия плафон. Той толкова ли е секретен, че не пишеш марка, модел и мощност?
Това със светването и изгасването го играх миналата година с автоматичен ключ с PIR в коридора. Знаех, че иска минимум 30mA консумация, ама исках да проверя.
Понеже другият ключ, с който разполагах, на същата марка за LED пък имаше много малък ъгъл на сензора, реших проблема по български.
За късмет съм с две осветителни тела E27, на едното сложих от предишните Eнергоспестяваща лампа 18W E27 2700К ES/3608/3U 8000hrs Real (lightshop.bg) , а на другото споменатите в предния пост LED Filament 7.5W и всичко заспа.