Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 63

IT Енциклопедия

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Mar 2002

IT Енциклопедия

Идеята е супер.Аз понеже повече чета и почти не поствам,ме устройва напълно. [:D]

Ако някой се навие да поддържа сайт с термини и примерно Search Engine ,ще стане много лесно .

Гласувам за с двете ръце.

2.  

3. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

IT Енциклопедия

Като начало на текущата нова седмица ви приветствам с настъпването на <font color="limegreen">про<font color="yellow">ле</font id="yellow">тта</font id="limegreen"> и желая на всички ви с новия сезон - раждане на нови по-свежи идей.

@

fori, давай, избацай една формичка за попълване, та белким, чунким [:D], си дадем първоначално ускорение за вършене на дела. Не бързай, време има колкото си щеш.

Искам само да вмъкна, ако съм пропуснала до сега да го кажа, че няма да е зле към термините да се прикрепи и жарконното им произношение. Защото вие си говорите помежду си на някякъв проамериканско- български език, а питате ли ни нас как ви разбираме. [B)]

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

IT Енциклопедия

Чакайте, де ... Нали преди да стане интернет страница трябва да има материал за публикуване.

Наличието на речници не прави предприятието излишно. Не всеки има речник, на някой може да му потрябва спешно докато ръчка из интернет, пък и идеята е да е от полза на посетителите на форума.

<font color="red">Cookie</font id="red"> - малък по размер файл, който се праща от посетен интернет сайт към потребителя. Служи за идентификация, най - често съдържа име на сайта и код, но може да носи и информация за име и парола на потребителя. Съхранява се в папка Cookies в Documents and Settings

<font color="red">Мрежов протокол (Network Protocol)</font id="red"> - унифициран стандарт за пренос на данни между два или повече компютъра, свързани физически по определен начин

<font color="red">IP - Internet Protocol </font id="red">- специфичен протокол за дистанционно приемане и предаване на данни по локална мрежа или интернет. Данните се разделят на пакети, които съдържат и адрес на подател и получател, изпращат се, приемникът отново ги окрупнява и сравнява първоначалната информация за размера им с получените пакети и изпраща потвърждение до подателя

<font color="red">TCP (Transfer Control Protocol)</font id="red"> - протокол за пренос на данни, предхождащ в работата си IP протокола. Той разделя пакетите, задава им заглавия, които спомагат подреждането им, задава и изходно - входните портове на подателя и получателя, като по този начин гарантира възможността да се ползват няколко различни услуги от TCP протокола на различните портове.

<font color="red">UDP(User Datagram Protocol)</font id="red"> - аналог на TCP/IP протоколите, но за разликаот тях след изпращането на данните не се чака потвърждение. По този начин може да се получи загуба на данни при преноса, но самият пренос се ускорява

<font color="red">Port - виртуален порт(врата)</font id="red"> - входно -изходни шлюзове на дадена машина, които могат да се отварят и затварят и се идентифицират с определени услуги, приложения и програми и да се използват от различни протоколи. Например 21 e Ftp port, 22 - Secure Shell, 23 - Telnet, 80 - Http; 135 - RPC и т.н.

<font color="red">IP adress</font id="red"> - уникален, 8 битово кодиран адрес, идентифициращ определен потребител(машина) в дадена мрежа. Съдържа 4 еднобайтови(8 битови) кода. Десетичното му значение е четири трицифрени числа, разделени с точки(IP = 204.127.135.007

<font color="red">Gateway(Router)</font id="red"> - компютър в дадена логическа мрежа, който може да приема и предава данни както към компютрите в собствената си мрежа, така и към компютър(които също може да е Gateway) извън нея. Мрежите с такъв шлюз може да са организирани по различен начин.

<font color="red">Bridge(Мост)</font id="red"> - Връзка с подобно предназначение като Gateway. Разликата е, че за потребителя мостът не се идентифицира с определена машина. Данните се предават от едната мрежа към компютър на другия край на моста, който е и в другата мрежа, който ги пренасочва по предназначението им. Мрежите трябва да са от еднакъв тип.

<font color="red">Компютърна мрежа </font id="red">- група свързани по определен начин компютри, които комуникират помежду си по зададени протоколи.

<font color="red">Ftp (File Transfer Protocol)</font id="red"> - протокол за пренос на данни, специализиран за пренос на файлове по интернет или по локалната мрежа.

<font color="red">Http (Hyper Text Transfer Protocol)</font id="red"> - протокол, специализиран в пренос на текст и/или приложения по интернет или по локална мрежа.

5. Member
    Тук е от
    Sep 2003

IT Енциклопедия

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@pland,

Идеята си струва, даже и само с учебна цел[:D]

Един "глоссарий" на термините и съкращенията винаги е от полза. А и в българското Нет пространство няма много източници и колко са младите с добри лични библиотеки? Така, че да попрепишем нещо а?

А това, че нас вече ни е хванал "скепсиса", ами то си е от годините.[:D]

<div align="right">Originally posted by Lupus*-*21/03/2004*:* 21:56:52</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Съгласен съм с горното,Lupus.По въпроса за преписването,нека доизясня нещо.Малко са IT-специалистите във форума,които могат да цитират точно,определението,което е нужно да се дефинира и това е понятно.И аз,в моята специалност,не знам точните определения,които са цитирани в съответните учебни пособия.Достатъчно е,че мога да ги интерпретирам с мои думи и да ги прилагам на практика.Но,в това начинание ще са необходими точни дефиниции и точно затова,съвсем искрено по-горе написах,че в бъдеще ще преписвам.Не е необходимо да се дава(от който и да било) ново определение (със свои думи![:D]) на нещо,вече дефинирано.

Това,че ще преписвам(това важи и за други приятели по форум),не означава,че съм незнаещ.Просто,в името на точността и на перфектното обучение(всяка справка е и своего рода обучение) на бъдещите(а и на настоящите) участници във този великолепен форум,към който(по регистрация) се числя и аз,налагат това.

Мисля,че се доизясних.

Ако fori направи това,за което загатна по-горе,ще ни улесни много и ще съм му благодарен.

@Profita

Не бъди толкова импулсивна,красавице,имай търпение.По-добре да се забавим ден-два,но да се изпипат нещата,все пак това е нещо много сериозно.А като си представим,че и почитателите на други форуми ще ги четат...трябва да е перфектно.Все пак,това е <font color="red">форумът на SETCOM</font id="red">[Yeah!][Yeah!][Yeah!][:D][:D][:D]

6. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

IT Енциклопедия

Абе хора - това е форум!!!

Не го използвайте за неща, за които не е пригоден!

Ако искате да пълните нещо като енциклопедиа - пратете ми един мейл, ще ви направя отделна база за 1 час.

Що за безумие да изсипвате тук една купчина текст без никаква полза - няма търсене нито по термин, нито по описание, няма сортиране, няма изкарване на различен брой термини на страница.

Виждам, че ви е обхванала мания да правите добри и смислени неща в последно време - ами... правете ги както трябва за да има някаква полза от тях, а не просто да си губите времето!

Хайде сега, вместо да изливате текстове се занимайте с организацията, установете кой има желание да се занимава с това. После ми изпратете един списък с хора, които да имат право за достъп за въвеждане, изпратете ми и списък с хора, които да могат да редактират вече въведеното от други. Измислете точната структура - да могат ли хора без достъп да въвеждат (ако не могат цялата "енциклопедия" ще привърши за 3 дни, ако могат кой ще следи дали са верни въведените описания на термини)Убедете ме, че ентусиазма ви няма да спре след 2 дена и половина, защото няма да загубя един час да правя нещо, което ще се ползва 2-3 дни и ще получите подходящия софтуер за идеите си.

Същото важи и за темата с проектите - тя замря, не беше ли ясно, че по този начин ще стане така - казах ви го още по средата на така наречената организационна тема.

Като сте тръгнали с мащабните добрини - направете база с описания и снимки на местата, които си струва човек да посети в БГ - Разделете ги на Черноморие, планини, реки, други. Направете база на заведенията - кои са добри, кои лоши. Направете база на магазините за хранителни стоки, месарниците и рибарските магазини - ето ви работа за целия китайски народ, която може и да ви звучи несериозно, но е много по-смислена от това, което се опитвате да захванете. И ще е много по-полезна в бъдеще.

7. Gadget
    Guest

IT Енциклопедия

Eвалата Крис Гледам, че никът ми е включен в гласуване, ама някой си е направил прибързани изводи. Ако ме беше заинтригувала темата, щях да пиша повече. С няколкото примерни определения само допълних поста на Profita и ако се създаде "ударна група", мога само да я наглеждам, но не и да участвам активно в нея

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

IT Енциклопедия

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Абе хора - това е форум!!!

Не го използвайте за неща, за които не е пригоден!

Ако искате да пълните нещо като енциклопедиа - пратете ми един мейл, ще ви направя отделна база за 1 час.

Що за безумие да изсипвате тук една купчина текст без никаква полза - няма търсене нито по термин, нито по описание, няма сортиране, няма изкарване на различен брой термини на страница.

Виждам, че ви е обхванала мания да правите добри и смислени неща в последно време - ами... правете ги както трябва за да има някаква полза от тях, а не просто да си губите времето!

Хайде сега, вместо да изливате текстове се занимайте с организацията, установете кой има желание да се занимава с това. После ми изпратете един списък с хора, които да имат право за достъп за въвеждане, изпратете ми и списък с хора, които да могат да редактират вече въведеното от други. Измислете точната структура - да могат ли хора без достъп да въвеждат (ако не могат цялата "енциклопедия" ще привърши за 3 дни, ако могат кой ще следи дали са верни въведените описания на термини)Убедете ме, че ентусиазма ви няма да спре след 2 дена и половина, защото няма да загубя един час да правя нещо, което ще се ползва 2-3 дни и ще получите подходящия софтуер за идеите си.

Същото важи и за темата с проектите - тя замря, не беше ли ясно, че по този начин ще стане така - казах ви го още по средата на така наречената организационна тема.

Като сте тръгнали с мащабните добрини - направете база с описания и снимки на местата, които си струва човек да посети в БГ - Разделете ги на Черноморие, планини, реки, други. Направете база на заведенията - кои са добри, кои лоши. Направете база на магазините за хранителни стоки, месарниците и рибарските магазини - ето ви работа за целия китайски народ, която може и да ви звучи несериозно, но е много по-смислена от това, което се опитвате да захванете. И ще е много по-полезна в бъдеще.

<div align="right">Originally posted by КрИс*-*23/03/2004*:* 06:59:23</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

А сега де,

Крис, започвам нищо да не разбирам.

Ако някой се опита да създаде организация, за да си обслужи "обхванала мания да правите добри и смислени неща в последно време" той веднага е подложен на критика с мотива: Не може във форума да има организация, оставете самобитния му характер, това намирисва на комунизъм и ДКМС. И ако идеята срещне трудности ти потриваш доволно ръце:"тя замря, не беше ли ясно, че по този начин ще стане така - казах ви го още по средата на така наречената организационна тема."

Ако някой реши да използува именно качеството на форума, което Pland определи правилно като "организиран хаос" ти пак скачаш срещу идеята, само че сега от обратната позиция - от това няма да стане нищо, защото няма организация и се опитваш отново да потушиш ентусиазма на хората, карайки ги да създават организация.

Е, кое тогава е доброто решение - със или без организация???

Или - Организация да, но не там някакви нещастни User-и да ми я предлагат.

Последния абзац от постинга ти приемам като откровена подигравка с пишещите тук хора - не сме нито зарзаватчии, нито бакали или месари, а още по малко членове на туристическо дружество на пенсионерите от квартала. Ако някой тук се чувства такъв може да ти изпраща лично картинки от неделния излет или снимки в цял ръст на работното си място в месарницата - пред дръвника и със сатъра в ръка. Аз съм пас.

10. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

IT Енциклопедия

Извинете ме, но аз нещо не схващам...(не съм си пила хапчетата за оросяване на мозъка днес явно)

Крис, вярно. Това е форум. Пригоден е за да си помагаме взаимно. Едно добро показало за използваните пряко термини тук не е ли от полза?! Откровено казано не разбирам ЗА идеята ли си или ПРОТИВ. Моля, дай в прав текст, за да го проумея, защото се обърках тотално.

Какво имаш предвид под откриване на нова база? Тук във форума или някъде другаде в нет пространството?

Ако предложението ти важи за форума със съответната търсачка и сортиране - чудесно. Перфектна идея. Но ако си имал предвид нещо друго - т.е да си търсим друго място за това - кажи го, защото аз не можах да разбира какво мислиш по въпроса - простете за невежеството, но днес явно не ми е ден.

А относно написаните до тук думи и означенията им, то това не е официалния вид на енциклопедията. Как въобще си мъгъл да го помислиш. Аз лично не бих позволила да се омаже така, нещо което съм започнала с такъв ентусиазъм. Това са просто направени предложения, които евентуално биха могли да се включат в оригиналния вид, който от своя страна в моите виждания е далеч над това, което се получи тук.

И Гаджет, инсперторе, недей се измъква по терлички тихомълком. Не желаеш да участваш пряко - ок. Изборът си е лично твой, но пък и никак няма да ни е излишен един човек който да наблюдава хода на делото. Затова, че вътре си с двата крака....недей да бягаш. Нужен си ни.

Като обобщено отново моля за едно изречение в прав текст.....КрИс, за ли си или против?

11. Gadget
    Guest

IT Енциклопедия

Ама човекът си го е написал... събери екип, който наистина ще прави нещо занапред, а не само една седмица и той ще пусне една БД

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

IT Енциклопедия

По моему - давайте да продължим. Скептици винаги ще има. Но все от някъде трябва да се започне. Думите ми са към вас, Profita и Lupus, защото подхващате ръкавицата, което може да превърне тая създадена за определен резултат тема в безсмислена говорилня. Не вярвам нито Крис, нито Гаджет да изтрият темата - просто изказват мнение. Като им отвръщате обаче рискувате и други да влязат в дискусията. А ние с вас се срещаме само във форума... Дайте да действаме, да систематизираме нещата, да уточним кой ще помага и кой няма.... А формата ще я измислим. Най - добрата форма е да бъде някъде на видно място из форума. Но има и алтернативи.

Ще се опитам да продължа с хардуер, ще си разделя така тематично темите и ако ми попадне нещо, ще ги едитвам една по една.

<font color="red">CPU(Central Processing Unit)</font id="red"> - централен процесор - устройство, изпълняващо всички изчисления и обработки в един компютър. Скоростта му се изчислява в херци и техните производни (МХЦ, ГХЦ...). Честотата на работа на процесора до голяма степен определя скоростта на работа на системата. Съвременните процесори увеличават производителността си и посредством размерите на кешовете си и броя на вградените приложения.

<font color="red">CPU cache </font id="red">- малки по обем, но свръх-бързи памети наречени кеш . В тях се съхраняват най-често използваните данни, което осигурява бърз достъп до тях.

<font color="red">L1 cache (Level 1 cache)</font id="red"> - кеш памет от първо ниво. Намира се на централния процесор и е с далеч по-малък обем от L2 кеш паметта. Предимството и е в това, че обикновено работи на честотата на процесора, следователно е най-бърза.

<font color="red">L2 cache (Level 2 cache)</font id="red"> - кеш памет от второ ниво. Обикновено се намира на дънната платка под формата на отделни чипове и е с по-голям обем от L1 cache. Обемът и е изключително важен за скороста на компютъра.

<font color="red">Набор инструкции</font id="red"> - "езикът", които "разбира" процесора. Това са всички елементарни операции (например събиране,изваждане и т.н.), които могат да се изпълнят. Понастоящем процесорите за PC задължително поддържат стандартен набор инструкции на Intel Pentium. Всички по-нови процесори имат допълнителни набори, включващи команди за работа с мултимедия 3D изображения и др.

Примери:

<font color="red">MMX (MultiMedia eXtension)</font id="red"> - подобрена (разширена) работа с мултимедия. Набор инструкции, въведен от Intel във съвременните процесори с цел ускоряване на 2D и 3D графиката, както и обработка на друга мултимедийна информация (звук и видео).

<font color="red">3D Now instructions</font id="red"> - инструкции въведени от AMD за ускоряване работата с 3D графика и изчисления.

<font color="red">SIMD (Single Instructions Multiplay Data)</font id="red"> - нов набор от инструкции, позволяващи на процесора с една инструкция да се извършат поредица от изчисления (например да се съберат десет двойки числа).

<font color="red">Mainboard(Motherboard)</font id="red"> - дънна платка - устройство, представляващо "тялото" на компютъра. Към него се монтират или свързват почти всички основни и периферни устройства. Тя осигурява преноса на данни между тях. Монтирането на устройство на нея се извършва чрез така наречените разширителни слотове. В много модели дънни платки се вграждат някои устройства, като саунд-, видео-, ланкарти и дори понякога - процесори.

<font color="red">Chipset</font id="red"> - термин, използван за каквато и да е комбинация от чипове, работещи заедно. Сбор на основен набор от контролери - процесорна шина, памет, вход и изход. Намира се на дънната платка. Осъществява връзката между процесора и останалите компоненти. Тъй като не могат да се комбинират елементи от различни чипсети, той е една от най-важните характеристики на дънната платка.

<font color="red">BUS(Шина)</font id="red"> - линейна магистрала от проводници за предаване на електрически сигнали, по която става преноса на данните в компютъра. Всяко устройство е свързано към някоя от шините. Чипсетът изпълнява ролята на мост между отделните шини. Основните стандарти за шина, използвани в персоналните компютри са PCI, VLB, ISA, EISA, AGP. Връзката шина - устройство се осъществява чрез така наречените слотове.

<font color="red">FSB(Front Side Bus)</font id="red"> - характеризира скороста с която процесорът обменя информация с дънната платка и респективно с всички останали устройства

<font color="red">AGP(Advanced Graphics Port)</font id="red"> - подобрен графичен порт. Нов стандарт за интерфейс, който позволява по-бързата комуникация между процесора и графичната подсистема (видеокарта). Ускорява всички графични приложения, особено игрите. Високоскоростна шина, в съвременните компютри бива 32 или 64 битова.

<font color="red">PCI(Peripheral Component Interconnect)</font id="red">) - връзка между периферните устройства. Бърза шина за връзка между две устройства или между устройство и процесор. Тя е най-бързата за съвременните компютри, тъй като работи на честотата на дънната платка. На слотовете, управлявани от този вид шина, могат да се монтират почти всеки вид допълнителни устройства.

<font color="red">ISA(Industry Standard Architecture)</font id="red"> - индустриален стандарт за периферна архитектура. Тозистандарт вече не отговаря на името си, тъй като е остарял и заменен от PCI. Повечето нови дънни платки не го потдържат, заради ниската скорост на работа и проблемите със софтуерната поддръжка

<font color="red">DIMM(Dual In-Line Memory Modules)</font id="red"> - сдвоени модули памет. Съвременен интерфейс за свързване на памети. Осигурява бърза и надежна работа на паметта.

<font color="red">Slot</font id="red"> - слотове. Слотовете са конектори разположени на дънната платка, в които се “напъхват” разширителните карти- видео, мрежови и др. (ако не са вградени на дъното). Съществуват различни стандарти слотове, като според техния стандарт се определя какви карти могат да се монтират на тях. Например AGP е слот, в който може да се монтира единствено видео карта. Ако разполагате с видео карта предназначена за слот PCI, тя не може да се постави в AGP слот и обратното. Най-често срещаните стандарти слотове за разширителни карти в съвременните компютри са : PCI и AGP, и слотовете за памет SDRAM, DDR, RAMBUS и т.н.

<font color="red">Soket(Цокъл)</font id="red"> - Мястото на дънната платка, където се поставя процесора. Също, както при слотовете съществуват различни стандарти цокли, цифрата или буквата след SOket обикновено обозначава броят на изводи на процесора; процесорите от един стандарт могат да се поставят само на определените цокли.

<font color="red">RAM(Randomly Accesed Memory)</font id="red"> - произволно достъпна памет. Съхранява информация за действащите в момента програми и операции с цел по - бързия им достъп и обработка от процесора. Съхранява се на специфични платки и се поставя на специално предназначени за целта слотове. Може да се характеризира както по размер в МБ, така и по честота на работа. Енергозависима, при спиране на захранването губи записаната информация

<font color="red">HDD(Hard Disk Drive) - твърд диск </font id="red">- устройство, физически съхраняващо информацията на компютъра. Информацията се записва на кръгли плочи от твърд материал, оттам и жаргонното название - твърд. Дискът е енергонезависим - запазва информацията при спиране на захранването. Характеризира се с обем (Storage Kapacity) - максимален физически обем информация, която може да се запише; средно време за достъп - усредненото време за което четящата глава се позиционира на зададено място на харда(генерира се случайно и не може да бъде меродавно като резултат); АTA - 33/66/100/133; SATA - обозначава способността на харда да работи със различна скорост, измерена в Мегабити в секунда. Различните стандарти включват и различни допълнителни модули и услуги, които още подобряват производителността; скорост на въртене(Rotation Speed) - скорост на въртене на магнитния диск, измерена в обороти за минута, много важна характеристика за скоростта на харда; максимален трансфер - максималният обем данни, които могат да преминат през даден канал за единица време; вграден буфер(Cache Memory) - бърза памет за няй - често използваните данни; средно време на отказите - прогноза за времето до поява на повреда в харда.

<font color="red">FDD(Flopy Disk Drive) - флопи дисково устройство</font id="red"> - Флопи дисково устройство или флопи – средство за запаметяване на информация. За разлика от твърдия диск, тук информацията се записва на дискети ( гъвкави магнитни дискове ), които могат да бъдат с различен размер и капацитет. Флопи дисковото устройство се използва за пренасяне на малки по размер файлове и като устройство за системно инсталиране и конфигуриране.

<font color="red">CD, DVD... </font id="red"> - четящи(и пишещи) оптични устройства. Различават се по функции - DVD се използва най - често като стандарт за мултимедийни дискове, както и по плътността и начина на записване на използваната информация. Работят само с външни носители(Дискове).

<font color="red">Sound Card(Звукова карта)</font id="red"> - Тя представлява платка поставена в някои от разширителните слотове, най-често PCI или все по-често срещано да е интегрирана в чип на дънната платка. Тя "превежда" звуковите сигнали. Има множество стандарти, различаващи се по поддържаните системи за звук, канали на звука и т.н.

<font color="red">Video Card(Видео карта)</font id="red"> - Видео адаптерът (картата) е онази част от компютъра, която изпраща сигнали към монитора и така се изобразяват текст и графика. Видео картите могат да са отделни платки (разширителни), които се свързват за дънната платка чрез разширителен AGP или PCI слот, или пък чип вграден на дъното ( вградени). Основно видео картите се различават по тяхната производителност и размер на паметта. Интегрираните имат ниска цена, но и тяхната производителност е малка, и използват директно RAM-a на компютъра. Разширителните карти осигуряват висока производителност и голям избор на памет.

<font color="red">LAN(Local Area Network) Card(Мрежова карта)</font id="red"> - устройство, осъществяващо преноса на данни между два или повече компютъра. Тя се инсталира на разширителни слотове на дънната платка или е интегрирана в нея.

<font color="red">Case;Tower,Кутия или Шаси</font id="red"> - Кутията е онази част от системата, която побира в себе си всички останали компоненти. Тя представлява външният вид на компютъра. От нея до голяма степен зависи стабилната работа на системата и това какви части можем да включим в нея. Правилно проектираната кутия разпределя въздушния поток от вентилаторите в системата респективно охлаждането, а известно е,че колкото “по- студено” му е на един компютър, толкова по- добре. Важен е не само външният, но и вътрешният дизаин на кутията, вградените системи за охлаждане и т.н.

<font color="red">Power Supply(Захранване, Захранващ блок)</font id="red"> - често се продава в комплект с кутията, която се води специално интегрирана за съответния вид захранване. Служи като трансформатор и изправител на напрежение, като преобразува стандартното напрежение в мрежата ( 220-230V- 50Hz ) до необходимите волтажи за захранване на дънната платка, процесора и всички останали компоненти, които достигат до max 12V. Най-важната характеристика на захранващия блок е неговата мощност. Тя се измерва във ватове ( W ). Колкото по-мощно е едно захранване, толкова по-мощни и повече на брой компоненти могат да се включат в системата. По - скъпите захранвания могат да имат и вградени системи за защита срещу токови удари и т.н.

<font color="red">FAN(Cooler) - Вентилатор</font id="red"> - охладител, използващ се на различни нива в компютърната система за греещите елементи - процесор, където той задължително е с радиатор; захранване, хард; видеокарта и т.н. Удължава живота на греещите компоненти и предпазва системата. Има много характеристики, като шум, скорост на въртене, диаметър, разположение на перките и т.н., но най - важната и за съжаление най - рядко използвана негова характеристика е неговият дебит. Трябва да се има предвид, че множество излишно поставяни вентилатори в системата ускоряват конвекцията и могат да покачат сумарната температура на системата.

<font color="red">Монитор</font id="red"> - устройство, възпроизвеждащо цифровия във видеосигнал. Благодарение на него компютърът възпроизвежда видимо за нас изображение. Мониторите са специфична и бързоразвиваща се пазарна ниша. Поради това един монитор може да има много характеристики - кинескоп, плосък екран, размер и видим размер на диагонала в инчове, размер на пиксела, стандарт за излъчване(гарантиращ примерно, че не се уврежда здравето на човека), хоризонтална честота - скоростта на електронния лъч, докато се движи по редовете; refresh rate(опреснителна способност) - скорост на пречертаване екрана на монитора и т.н.

<font color="red">TV tuner</font id="red"> - платка, поставяна в PCI слот, която позволява приемането и възпроизвеждане на екрана на компютъра на телевизионни сигнали.

<font color="red">Скенер</font id="red"> - устройство, снимащо изображение и преобразуващо го в дигитален вид, удобен за компютърна обработка. Скенерите се различават по скорост на предаване на данните, дълбочина на цветовете, разделителна способност на изображението, пикселация.

<font color="red">Принтер</font id="red"> - устройство, позволяващо въпроизвеждането на различни по вид компютърни изображения на хартиен носител. Различават се лазерни и мастиленоструйни, матрични, цветни и черни, разликата в цветовете произтича най - често от разлика в качеството на използваните мастила, могат да възпроизвеждат различни формати, както и снимки, ако имат специални приставки

<font color="red">Модем</font id="red"> - Хардуерно устройство позволяващо комуникация между компютри по обикновена телефонна линия чрез използване на софтуер. Преобразува цифровите данни в аналогови сигнали и обратно, откъдето идва и името му - (MOdulator/DEModulator).

<font color="red">Периферия</font id="red"> - набор от свободно приложими, незадължителни за стандартната компютърна система устройства, добавяни по желание на потребителя. Най - грубо и с известна условност можем да кажем, че периферия са всички тези устройства, без които компютърът може да стартира нормално и да възпроизведе изображение и софтуерни команди.

<font color="red">Driver(Драйвър)</font id="red"> - софтуер, осигуряващ интегриране на съответно устройство в операционната система, неговата нормална работа и комуникация с другите устройства.

E, това ще е засега, сам отова успях да натъманисам, търпя критики и подобрения, щото някои работи са малко собствено производство....

[:D]

13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

IT Енциклопедия

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ама човекът си го е написал... събери екип, който наистина ще прави нещо занапред, а не само една седмица и той ще пусне една БД

<div align="right">Originally posted by Gadget*-*23/03/2004*:* 14:02:42</div id="right">

Инспекторе,

Как в един форум, работещ на доброволни начала, да Ви докаже че е събрала екип??? Може би с копия от трудовите договори и платежни нареждания за платени осигуровки??? Или с декларации???

Имам такива бланки за НОИ, ако трябва да ги публикувам за попълване? Gadget, уважавам те като един от "работливите" хора на форума, но моля те не се "навеждай" излишно. Да ходиш изправен е доста по-удобно, повярвай ми[!]

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

IT Енциклопедия

Все повече се съмнявам, че съм писал фермани на вятъра.....

Въобще тая дискусия е излишна. Няма никаква файда да спорим дали трябва или не трябва. Дайте да го направим, почнали сме вече.

Ако искаме да го спрем или развалим, точно това е начина. Като почнем да се караме за глупости. И то с хора, които не участват в предприятието.

16. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

IT Енциклопедия

D3BEPP, сериозен човек излезе пич. Аз пък все повече се убеждавам, че мога да разчитам на теб.

Нека да успокоим масите. Никой не иска да влиза в спор и кавги. Аз исках да получа карт бланш от оторизирано лице. Щом Гаджет дефинира поста на КрИс като подкрепа, значи започваме да действаме.

Искам предварително за да знаете, че това е задача, която предстои да се върши за по-дълъг период. Няма да си даваме зор. Нямаме срокове за изпълнение. Спокойно и вниманелно. Всъщност може би енциклопедията никога няма да бъде в изцяло завършен вид, понади непрекъснатото подновяване на терминологията и навлизане на нова. Важното е, че ще създадем един продукт, който ще е от полза на много хора. Не си мислете, че след като болшинството тук са наясно с изразните средства, няма такива, който тепърва ще се учат от него. В процес на работа ще се убедите, че усилията ви не са били напразни.

Затруднявам се със структурата на това дело. Поради слабите ми познания в областта програмиране не ми е ясно за какво говори КрИс. Каква е тази база, как така много хора могат да имат достъп и въобще пълна индия ми е. Може ли да ми обясните какво се има предвид с това.

КрИс, би ли пояснил, моля те.

//Еdit

Нужна ми е тази информация, за да знам с какво поле на действие разполагаме, на какъв принцип работи и съответно колко ресурси ще са необходими да се вложат.

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

IT Енциклопедия

Ето и малко термини от телекомуникациите:

//Редактирано от Lupus 18.04.14

Термините са преместени в раздела "Телекомуникации".

18. Senior Member Аватара на breiii
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    София

IT Енциклопедия

//критика

Ако започнем да пишем всички термини които сме чули или прочели някъде (при това толкова сложно описани), много скоро това начинание ще стане енциклопедия на безмислените чуждици. Нали я създавате точно за тези които незнаят?

Във темите по моя груба преценка се използват около 200 "високотехнологични" думи, ако им добавите няколко реда пояснения, и ги свържете с българските им наименования.... и готово.

//

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Търся Енциклопедия
    От rony във форум Общ - софтуер
    Отговори: 3
    Последно: 17-08-04, 16:37
  2. „Световна футболна енциклопедия”
    От dimi във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 01-06-04, 15:41
  3. Българска Енциклопедия А-Я
    От skills във форум Общ - софтуер
    Отговори: 11
    Последно: 26-06-03, 16:35
  4. Енциклопедия на оръжията
    От nniki във форум Общ - софтуер
    Отговори: 7
    Последно: 18-02-03, 10:50

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе