Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 42

Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    halflife 2 нашумя последните 2-3 дни и определено прави впечатление, особено на собствениците на geforce 5ххх, липсващата directx9 поддръжка.



    може би картите им я нямат? напротив, имат си я. може би горкия engine не използва dx9? напротив, използва го със страшна сила. дали пък от valve изобщо са се отказали да поддрържат geforce карти? виж, това е интересно да се научи.



    на този линк:

    http://graphics.tomshardware.com/gra...e_2_1024x76832

    виждаме един доста старичък тест на производителността на най-различни карти под тогава готовата работна версия на hl2, където 5ххх картите са тествани и под 8.1, и под 9. вярно, резултатите са по-ниски под 9, но това не може и да бъде другояче. никой не го оспорва.



    интересно е друго - защо в този hl2, който е по магазините, и за който се предполага, че би трябвало да е "най-хубавия", "най-съвместимия", "най-производителния", и изобщо "най-най-най" тази поддръжка мистериозно е изчезнала. съображения от рода на "ама ние го деактивирахме, защото нямаше да ви върви гладко" от страна на valve показват отношение към потребителите като към стадо дебилни маймуни, а не към като към тези, които им дават парите.



    опитът от моя страна да променя подхода на играта към всяка една отделна карта в dxsupport.cfg не доведе до никакъв резултат, което според мен е странно - или информацията във file-a се използва от играта коректно, или неговото наличие е бутафорно, а кое с кое да се използва е заложено направо в engine-a.



    тази дискриминация на nvidia клиентите ( друга и по-добра дума не е възможно да се използва в случая ), за мен е арогантен опит да се лансират картите на ati, независимо от техните качества. аз съм последния човек, който ще оспори техните достойства, но на една обикновена 9600 играта да върви с dx9, а на 2 пъти по-скъпа и бърза, и най-вече, ПОДДЪРЖАЩА също dx9 nvidia карта да отказва - аз го приемам като или некомпетентност, или като субективен жест от страна на valve, който не им прави чест.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #2

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    "Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари!" [][:P]



    Не мисля, че програмистите на Valve са некадърни или че нямат бета-тестери, която да тестват точно производителността на видео-картите.



    Явно въпросът ще си остане обвит в мъгла...



    Знам, че въпросът е принципен, но FearMe, не го взимай присърце друже, ти оригиналният "Half-Life 2" ли си купи? [:P]




  4. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2004
    Мнения
    60
    #3

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    А какво щяха да кажат клиентите, ако на супер скъпата им GeForce карта, играта върви бавно? Предполагам, че огромна част от хората купили си играта, дори и не са припарили до прозореца с опциите, доколкото си спомням някъде прочетох, че повечето хора искат игрите да им работят гладко без да се замислят за настройки и др. Да не говорим, че много от хората няма да направят разлика между DX9 и DX8.1 варианта на играта, защото просто не знаят какво трябва да се вижда на DX9.

    Така като ги гледам тези резултати и аз щях да махна поддръжката на ДХ9, два пъти по-бавно е отколкото 8. А това че нВидия са си направили някакъв техен вариант на шейдерите в който много бързо работят...... склонен съм да вярвам, че тук е рекламния трик. Едва ли АТИ ще платят толкова(и без това техните карти са по-бързи в случая), колкото многобройните поритежатели на 5ххх карти, които биха си купили играта.

    Подозирам, че в конфигурацията можеш да задаваш само по-ниски версии на ДХ, отколкото поддържа картата, а не на по-високи.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    138
    #4

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    ФеарМе за това нещо се знае от повече от година! Хората от Валв многократно разискваха въпроса с ОТЧАЙВАЩО ниската производителност на шейдерите не НВидиа и коментираха, че им е било нужно 5 ПЪТИ повече време (е поне така твърдят от компанията) в оптимизация на играта под карти на НВидиа, за да направят максимално бързи кода, в сравнение с картите на АТИ, на които просто са го написали като generic DX9 код. Както се вижда от тия тестове, които си показал, пак не е било достатъчно бързо. За това в опит да се загриажат за онези 98% от играчите, които за разлика от теб, мен и други, посещаващи този форум, не се интересуват и не разбират от хардуер, но които искат играта да им върви добре и да изглежда добре, са направили така, че по подразбиране играта да се пуска в ДХ8.1 или 8.0 режим на карти от серията FX, та поне да могат да я играят сносно.



    Ако беше си направил труда да поразгледаш и какво е положението в други DX9 игри вместо да се правиш на многоразбиращ от маркетингови стратегии и мръсни трикове на гадните капиталистически свине от АТИ (в случая), щеше да забележиш че повсеместно картите на НВидиа от серията FX изпълняват ТРАГИЧНО БАВНО DX9 шейдерния код. Примери - Tomb Rider: Angel of Darkness, Halo, Far Cry и т.н.



    Още по-интересно е, че подобна ниска произовидтелност (и съответност) и подобно дефолтване в DX8 режим НЕ СЕ наблюдава за новото поколение карти на НВидиа. Какво да не би пък тогава НВидиа да е платила на Валв да прецака старите им карти, за да могат да си продават новите, а? Просто серията FX наистина е бавна в DX9 игрите и колкото и НВидиа да се оптиваха да замажат положението с оптимизатори, каракове, хакове и тям подобни в драйверите, просто няма как да оправят положението. За бавната работа на шейдерния код на картите на НВидиа си има разбира се и технически причини, които, ако настояваш, мога да ти разясня по-подробно.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,019
    #5

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    съгласен съм по дефолт на скапаната ми карта да се дава да тръгва с 8.1 но да не мога да си пусна 9.0 от опциите (даже и след бърникане по dxneshtosi.cfg) e за това вече не съм съгласен.


  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #6

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    @DeepBlue



    Бе човек, ти четеш ли какво е написал FearMe или просто си плямпаш по инерция?!?

    Не става дума, че Valve "са направили така, че по подразбиране играта да се пуска в ДХ8.1 или 8.0 режим на карти от серията FX, та поне да могат да я играят сносно".

    FearMe, а след това и XaMaB ти казват, че ИЗОБЩО НЕ Е ПОЗВОЛЕНА промяната на подразбиращия се режим.

    Какви са тия фенски изцепки от теб нещо не ми е ясно...

  8.  
     
  9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #7

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    deepblue, за човек, който не познава събеседника си използваш квалификации, които се отклоняват доста от доброто възпитание, но това ще го подмина.



    призовавам те да погледнеш внимателно това, което съм написал, да обърнеш внимание върху преди съществуващата, а сега липсваща dx9 поддръжка, а не производителността под нея.



    за dx9: d3 е къде-къде по-тежка откъм визия, използва не по-малко dx9, а си върви идеално на 5900. споменаваш halo - почети малко повече за специфичния engine на halo, после ще си говорим за него. а аз сравнение между hl2 и far cry не искам да правя, защото за момента не съм видял достатъчно, а аз наизуст не говоря.



    моите очаквания са за или официален, или неофициален patch, който да оправи това недомислие. не мисля, че току-така ще остане това незабелязано и няма да стане повод за официални оплаквания. $200 са си $200 и аз американците, не мислете, че всички пасат трева...

  10. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    138
    #8

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    Мисля че има за тази цел модератори - ако преценят, че мнението ми е особено жлъчно, могат да го изтирят, да ме забанят и прочее.



    Причината за жлъчта:

    Трябваха ми цифром и словом 15 минути за да намеря как се сменя режима: в конзолата се въвежда -dxlevel xx, където xx е 90 за DirectX 9, 81 е DirectX 8.1, 80 за DirectX 8.0 и 70 за DirectX 7.0. Май може да се въведат дори 60 или 50 (това обаче е непроверено)!



    След това погледнах и тестовете в тази статия: http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2281&p=4 , за да разбера защо изобщо са решили да забранят такива смени на режими. Както ще видите там производителността на "два пъти по-бързата" GFFX5900 в режим на DirectX 9 е неприемливо ниска, по-ниска дори от скоростта на тройно по-евтината Radeon 9550! В DirectX 8.1 режим обаче производителността и става конкурентна на по-бързи карти на АТИ.



    Да не забравяме, че ако целта на Валв е била да направят играта максимално "дукраоустойчива", тоест лесно използваема от незапознати с хардуер апотребители, включването официално на тази функция би било безполезно, ако не и вредно те не биха се възползвали от нея или биха го направили неволно, в следствие на което евентуално биха получили или по-ниска скорост или по-ниско качество на графиката (в зависимост дали са "намалили" или "увеличили" режима ), което би донесло само негативни отношения към компанията производител. В края на ркаищата е по-добре да с анедоволни 2 процента, а не 10 примерно нали?

  11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #9

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    Мисля че мнението на DeepBlue звучи доста смислено, само дето малко е прекалил с жлъчта, но не мисля, че го е направил тенденциозно. По въпроса мисля, че много от участниците тука смятат, че и другите хора са навътре с хардуера и софтуера. Те забравят, че мнозинството от хората ама грам не ги интересува кое с каква версия на ДХ върви и има ли шейдъри, няма ли. Тези хора като са дали пари за т.н. 128(256)МВ карта (много хора така си поръчват карта) искат да им върви играта и не се интересуват от версии на ДХ и шейдъри. Затова понякога е правилно компанията производител да направи така, че играта да върви в най-бързия режим за масовия потребител на съответната карта и да не е лесно той без да иска да я подкара на по-модерния, но бавен вариант.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,019
    #10

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    мдааа с -dx... не бях пробвал. гледах само с d* u g* какви команди има.



    Но продължавам да твърдя че изобщо не е правилно решението.

    Все си мислех че целта на разработчиците е да се направи нещо което да върви възможно най-добре (и като скорост и като качество на картината) на най голям брой видеокарти. Това да отрежеш поне 40% от видеокартите понеже било сложно да се оптимизира за тях е най тъпото оправдание. То по тази логика да се пише и играта на дх6 за да хвърчи и на жифорс256.

    А за тестовете на анандтех вижте все пак версията на драйверите с които е тествано.

  13. wsd
    wsd е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    447
    #11

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Трябваха ми цифром и словом 15 минути за да намеря как се сменя режима: в конзолата се въвежда -dxlevel xx, където xx е 90 за DirectX 9, 81 е DirectX 8.1, 80 за DirectX 8.0 и 70 за DirectX 7.0. Май може да се въведат дори 60 или 50 (това обаче е непроверено)!

    <div align="right">Originally posted by DeepBlue*-*23/11/2004*:* 01:36:49</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Аз съм явно с много гадна пиратка щото пише

    Unknown command "-dxlevel"

    хм...

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    138
    #12

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    Хамав, не искам да звуча като адвокат на Валв, но едно че не мисля че са отрязали 40% от потребителите, второ че те са се опитали да оптимизират максимално (писах в друг пост, че твърдят че им е отнело 5 пътви повече време да прилагат специфични за НВидиа картите оптимизации, за да ги накрат да вървят по-добре). Сега като е куц хардуера кво да направиш? Можеш да оптимизираш колкото искаш, но все пак лимитата ти го поставя хардуера.

    Колкото за драйверите - не мисля че това е съществено. Първо че НВидиа ги оптимизират от 2 години тия драйвери за архитектурата си, второ че многократно съм срещал случаи, когато най-новите драйвери не са обезателно най-бързите.

  16. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #13

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    буахахаха:

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Сега като е куц хардуера кво да направиш?</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote"> - no comment



    "-dxlevel 90" се въвежда не в конзолата, а в shortcut-a към ехе-то. резултатът от него е:



    1. пише "hardware level directx 9.0"

    2. падане на framerate-а около 2 пъти



    нямам нищо против, и на 1/2 fps може да се играе на моята машина. направих си труда да направя няколко screenshot-a, за да видя на спокойствие невероятното подобрение в качеството. ето ги и тях:



    кален терен:

    http://fearme.hit.bg/HalfLife2%20Pix/mud%20dx9.jpg

    http://fearme.hit.bg/HalfLife2%20Pix/mud%20no%20dx9.jpg



    стена:

    http://fearme.hit.bg/HalfLife2%20Pix/wall%20dx9.jpg

    http://fearme.hit.bg/HalfLife2%20Pix...20no%20dx9.jpg



    вода:

    http://fearme.hit.bg/HalfLife2%20Pix/water%20dx9.jpg

    http://fearme.hit.bg/HalfLife2%20Pix...20no%20dx9.jpg



    (общо са около 500kb)



    едните са без "-dxlevel 90", другите са със. ако някой успее да намери разлика между едните и другите - "евала"!



    викам си аз, "абе то може да е switch и да трябва да е "+dxlevel 90". ето го и резултата: "Unknown command "dxlevel". или с други думи - не е switch и би трябвало да ми активира dx9, но нещо аз не виждам разлика.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    138
    #14

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    Разликите между Dx9 и Dx8 режима не е толкова голяма колкото между Dx8 и Dx7. Основните разлики би трябвало да са именно при водата (но за това трябва да сложиш опцията World detail на Reflect world) и при някои ефекти (по-красиви пламъци, "меки" краища на сенките и т.н.). Най-голямата придобиква откъм качество обаче май е водата, а водата ползва шейдери, а шейдерите на ГеФорце ФХ са много бавни ... усещате накъде бия нали?



    Тъй и тъй вече пусках линкове към една статия поне да пусна сравнение на качеството на картината от там : http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2281&p=2 . Мишката върху картинката и виждате другия режим .

  18. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    86
    #15

    Как се продават видеокарти или Missing DX9 support

    Опция за пускане ДХ9 през конзолата : mat_dxlevel 90

    - за ДХ8.1 : mat_dxlevel 81

    При комбинация на ДХ9 и ФХ серията се забелязват дефекти в картината при някои драйвери... Дефектите са например изчезнала вода!?! Предполагам проблемността на тези драйвери е накарало Валв, да изключи поддръжката на ДХ9 по дефаулт.



    Едно добро ревю: http://www.xbitlabs.com/articles/vid...lf-life_2.html

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. system corrupt or missing
    От black_knight във форум Windows
    Отговори: 6
    Последно: 27-03-13, 00:49
  2. При стартиране на XP ntoskrnl missing
    От SET_time във форум Windows
    Отговори: 3
    Последно: 17-02-10, 23:02
  3. Setcom.bg is missing
    От bobby във форум За Форума
    Отговори: 5
    Последно: 11-03-07, 12:30
  4. The Missing - BG SUBs?
    От Gorgeous във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 1
    Последно: 04-03-04, 20:31
  5. EMS Support?
    От Zetle във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 7
    Последно: 27-02-03, 13:08

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе