halflife 2 нашумя последните 2-3 дни и определено прави впечатление, особено на собствениците на geforce 5ххх, липсващата directx9 поддръжка.
може би картите им я нямат? напротив, имат си я. може би горкия engine не използва dx9? напротив, използва го със страшна сила. дали пък от valve изобщо са се отказали да поддрържат geforce карти? виж, това е интересно да се научи.
на този линк:
http://graphics.tomshardware.com/gra...e_2_1024x76832
виждаме един доста старичък тест на производителността на най-различни карти под тогава готовата работна версия на hl2, където 5ххх картите са тествани и под 8.1, и под 9. вярно, резултатите са по-ниски под 9, но това не може и да бъде другояче. никой не го оспорва.
интересно е друго - защо в този hl2, който е по магазините, и за който се предполага, че би трябвало да е "най-хубавия", "най-съвместимия", "най-производителния", и изобщо "най-най-най" тази поддръжка мистериозно е изчезнала. съображения от рода на "ама ние го деактивирахме, защото нямаше да ви върви гладко" от страна на valve показват отношение към потребителите като към стадо дебилни маймуни, а не към като към тези, които им дават парите.
опитът от моя страна да променя подхода на играта към всяка една отделна карта в dxsupport.cfg не доведе до никакъв резултат, което според мен е странно - или информацията във file-a се използва от играта коректно, или неговото наличие е бутафорно, а кое с кое да се използва е заложено направо в engine-a.
тази дискриминация на nvidia клиентите ( друга и по-добра дума не е възможно да се използва в случая ), за мен е арогантен опит да се лансират картите на ati, независимо от техните качества. аз съм последния човек, който ще оспори техните достойства, но на една обикновена 9600 играта да върви с dx9, а на 2 пъти по-скъпа и бърза, и най-вече, ПОДДЪРЖАЩА също dx9 nvidia карта да отказва - аз го приемам като или некомпетентност, или като субективен жест от страна на valve, който не им прави чест.