Резултати от 1 до 6 от общо 6

Quake 4 Review (by LUDIA)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1

    Quake 4 Review (by LUDIA)

    [size=14px]* * * * * * * * * * * * * * * *QUAKE 4 – review by LUDIA[/size]

    Мина доста време от последният път когато писах за игра - почти 6 месеца. Съжалявам, ама летният мързел не подминава никого ;-).* Лятото е време за плаж и мързел – отпускарски сезон.* Имах намерение да пиша за няколкото МНОГО ЯКИ ИГРИ през тези летни месеци, но уви* музата ми ме беше напуснала. Само мимоходом ще спомена големият летен хит GRAND THEFT AUTO – SAN ANDREAS; ЛУДОТО RPG излязло година по-рано за XBOX и конвертирано за PC FABLE –The Lost Chapters; продължението на една КУЛТОВА игрица BLOODRAYNE, която както винаги страда от болестта на продълженията- хубава графика, лош геймплей, няма я вече онази тръпка да трепеш германските офицери с 2 MG 42 в ръце, с две думи ЕДНА КРАСИВА, НО СТЕРИЛНА ИГРА; Набедената за летен ХИТ и убиец на DIABLO 2 - Dungeon Siege 2, същата работа, красива и еднообразна, омръзваща, тъпа система за развитие и ред други препъни камъни; Наскоро излязлата, още топла, AGE of EMPIRES III, пак същата работа, писна ми да ви кажа от недодялани продължения без капка смисъл.*

    Следващата игра,която ще представя няма нужда от никакви предисловия или представяния. Тя е наследник на първата наистина триизмерна игра. Компанията, която е виновна за* направата и излизането й е световно известна. Тя е ИКОНА и заедно с още 2-3 компании водят PC гейминга към нови висини и създават новите стандарти в него. Макар точно това издание да не е лично нейно творение, те са наблюдавали разработката под лупа. Става дума за ID SOFTWARE* и нейният франчайз QUAKE!!! Точно за неговото най-ново издание ще стане дума по-надолу. Играта е още гореща на пазара, излезе на 18 октомври заедно с друго дългоочаквано заглавие – F.E.A.R., но това е друга тема.* Месец ОКТОМВРИ тази година е доста натоварен от към излизащи заглавия, на които производителите им залагат много.* Но да се върна на темата. Игра с такова минало и като се има предвид кой я прави си има феновете по цял свят. Те очакват всяка информация за любимото си заглавие със затаен дъх, а още повече чакат заветният ден на излизането и на пазара. Какво да се прави - фенщина. Пишещият тази статия също не остава по назад .*



    * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * QUAKE 4

    I. THE STORYLINE
    Историята, доколкото я има в днешните FPS, е само лек пълнеж* към основното блюдо. Тя почва от там от където свърши втората част с убийството на МАКРОН и свалянето на планетната защита, на главната планета, на расата SТRОG от нашият главен герой. Intro-то е досущ като извадено от филма ЗВЕЗДНИ РЕЙНДЖЪРИ, но оставям на вас да прецените до колко си приличат двете.
    *













    Вие сте МАТЮ КЕЙН, пичът-пехотинец, който собственоръчно е претрепал повече STROG бабаити от цялата ваша армия. И да, ВИЕ отново трябва да поведете новото нападение над враговете на ЗЕМЯТА (Мамка му, пак ли аз?! Е***и оня пич ДЮК от 8 години си почива блажено с русите мацки на плажа, защо не го взеха него, мамка им!!!).


    *
    След разбиването на вашият спускателен кораб се събуждате с блуждаещи очи, всичко ви е размито, а покрай вас се води война. След 2-3 приказки ви пращат веднага на мисия. От тук нататък започва ЕКШЪНЪТ. Историята не е произведение на изкуството и не може да претендира за мащабност, като на едно RPG. Но все пак е много добре вплетена в геймплея и ви показва много добре развитието на героя, доколкото това е развитие. Само едно не ми стана известно как след като сте пребил МАКРОН,той пак се появява и ви пребива като куче??? Играта придобива друг облик след като ви превърнат в STROG. Просто докато сте пехотинец, играта е на по-бавни обороти, но щом се преоборудвате с новото тяло тя става по-забързана, с повече противници, по-тежко въоръжени и всичко е в повече, даже и живота ви и бронята.











    Спасяването ви точно преди да ви препрограмират в безсмислена ходеща и убиваща машина. Много готино е направено, че повечето хора могат да ви кажат поне по една допълнителна реплика, особено хората, който са само статисти в играта. Особено много е наблегнато на отношението им към вас. Има случаи когато те ви казват „Матю кой”, други с учудване понеже за тях си като мит „Ти си Матю Кейн?! Аз си мислех, че си само мит!”. След като ви преобразят в STROG, вече има само 2 мнения по въпроса кой си ти: или си гаден изрод, който трябва да бъде убит на място („Само да го нямаше твоят пазач и да останем насаме...”, Изрод, трябва да бъдеш убит веднага” и т.н.) и другата крайност – хората, които виждат във вас единствената надежда за победа и са ви познавали* като човек. Хехехе, забравих третите пичове – лекарите: ”Човече виж тази технология, тя на светлинни години пред нашата”, „Само виж как металът преминава в плътта и работят без проблеми”!



    II. The GAMEPLAY.
    Пичовете от RAVEN доказаха отново, че игрите им са много яки. Екшънът е постоянен, на места се чудите как да се скатаете, за да не ви опуцат бронирания задник. Стегнат, бърз и най-вече ожесточен. Натискате спусъка, докато ударникът не удари на празно. Паниката ви кара да правите глупости, да се удряте в стените, да падате в дупките, които не сте видели и т.н. Доста от старите мутри от QUAKE 2 са намерили и тук място, само че в нови дрешки* и движения. Както във всички игри на ID и тук няма зони на поражение, но явно RAVEN са решили, че всеки различен изрод се убива на-лесно с определен тип оръжие. Което е много добре направено, например „боксьорите”, ако ги стреляте с пушката или автомата умират доста по-бавно, но ако се ползва ХИПЕРБЛАСТЕРА умират за нула време. Оставям на вас да разберете кое оръжие е най-добро срещу кого. AI е що годе добре направен, има самоубийци, има летящи изроди, но най- умните и тормозещи ви са вашите бивши хора, но вече управлявани от STROG. Прикриват се зад контейнерите, стрелят по малко и пак се прикриват, движат се на групи и един друг се пазят, като всичко това е за сметка на живота им – лесно умират. Отново си ги има босовете, като новост в игрите на ID е използването на превозни средства и стрелянето с тях, но как да кажа - не е за дълго и някак си е сложено малко като насила - играта с тях е доста дървена. Има проблеми със забиването на единици по ъглите, това се вижда много-добре, точно като карате возилата защото вашите противница са предимно летящи и ако ги вкарате в някое тясно пространство с вашата стрелба, те забиват там и не могат да излязат. Но ако имат място ви вгорчават животеца много лесно.

    III. The GUNS
    В играта присъстват оръжия от 1 и 2 част на играта. Бластер, автомат, пушка-помпа, хипербластер, гранатомет, пиронозабивачка, ракетомет, рейлгън, лайтнинг гън и едно ново попълнение - оръжие с черна материя. Бластера са го окепазили отвсякъде, да беше си останал във вида от Q2, сега прилича на детско пистолетче-играчка. Автоматът е добре направен, вкарали за zoom-ване като тогава стреляте на единична стрелба и скоростта зависи от това колко бързо натискате бутона на мишката. Помпата е непроменена от DOOM 3 и като цяло ми липсва моята любима двуцевка с нейната унищожителна мощ. Хипербластерът повече прилича на плазма-гъна от Q3 отколкото на този от Q2, като цяло скорострелен, но леко неточен. Гранатометът си е гранатомет, ако попадне на мишена се взривява, ако ли не след 3-4 секунди пак гърми - полезен като цяло. Голямото разочарование за мен е NAILGUN-а, няма я онази скорост от Q1, сега е бавен и само upgrаdе-a го спасява. Ракетометът е почти неприложим в тесните пространства, но има добра скорострелност. Рейлгънът е пълен провал и няма реално използване, това нещо няма силата, която имаше в Q2 и Q3. Голямото попадение тука е лайтнинг гъна, който триумфално се завръща отново след 2 поредни пренебрегвания в Q2 и Q3. Бърз, с голям демидж, и по-леките STORG направо ги пръска по шевовете, само дето хаби мунициите като за световно.* Оръжието с черна материя замества BFG-то, като* отново има сравнително тясно използване - в големи мелета и на далеко от теб. Минус е премахването на лъчите, които излизаха от него към минаващи наблизо противници. Едно много добро хрумване на дизайнерите е, че на определени нива от играта ви се дава по един ъпгрейд за почти всяко оръжие. Като цяло са много полезни и увеличават удоволствието от играта ( пример: помпата е с 8 патрона и се зарежда ръчно и много бавно, но след upgrade-а се дава пълнител за нея, който събира 10 патрона. Така хем ви увеличават продължителността на стрелбата с нея, хем се и презарежда доста по-бързо, понеже и самата игра е по-френетична).* Оставям на вас да разберете какви са останалите, и кои най-много ви помагат във вашата игра. Друго адски добро решение е слагането на фенерче на бластера и автомата, понеже играта няма вече за цел да ви изкарва ангелите. В 80% от играта вие сте с автомата в режим „фенерче”.










    IV. The GRAPHICS
    Ето тука сега ще почнат многото спорове кое е по-хубаво, кое е взело от кое и т.н. Според мен това са напълно безполезни спорове. Дизайнерите, понеже използват енджина на DOOM 3, са ползвали и наготово повечето модели на войниците и околната среда. Да кажем, че 2-те игри си приличат като 2 капки вода, ще е лъжа, но и да кажем, че нямат нищо общо, също няма да е вярно. Бих казал , че доста са оптимизирали енджина, за да работи доста по-добре отколкото в DOOM 3, където се наблягаше на играта на сенките и ужаса.* Като цяло играта върви много добре и ги няма онези ужасни забавяния на DOOM 3 - при отварянето на нова врата да чакаш 20-30 секунди да се зареди новото пространство. Отново зареждането на нивата е бавно, но при рестарт на бърз сейв е точно обратното. Ефектите са на нивото на ID, т.е. едни от най-добрите в бранша. Партикъл ефектите са убийствени, само погледнете:
    *


    *
    Как само се пръска светлината в мъглата, ТРЕПАЧ!!! Бъмп мапинга е на завидно ниво, но има какво да се желае още.



    Взривовете са пипнати, различните изстрели… - всичко си е на мястото. Играта се играе по-леко от DOOM 3, по-цветна е… кой каза, че игрите на ID са тъмни и нямало в тях други цветове освен кафяво, червено и черно:

    *

    V. The CONCLUSION
    Какво да кажа - играта е супер. Който е фен на екшъна, и още повече на ID, няма да остане разочарован. Играта се върна с гръм и трясък. НО (ех това „но”) си има малките проблеми, който ме издразниха.... много. Първо играта я изиграх на трудност „лейтенант” ( предпоследна ), но се стори, че играя на „нормал” на Q2. Явно, понеже ще се пуска във формат и за конзолата на Microsoft, и нуждата да се съобразяват с не толкова hardcore играчи, а с по-неопитни играчи, е накарало ID* сериозно да занижи трудността. Другият, и голям минус, е скриптираността на сцените - преигравал съм сцени нарочно, защото съм искал да изляза от тях без драскотина, и съм го постигал, защото знаех всеки път откъде ще дойдат изродите. Това убива геймплея. Играта е достатъчно дълга по днешните стандарти за FPS, където повечето игри са свършили на 10-я час. Тук имаме около 20-25 часа геймплей.

    * *Финална оценка: 8/10


  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    1,176
    #2

    Re: Quake 4 Review (by LUDIA)

    Само да добавя играта завършва с ЕДНОЗНАЧНОТО: "CANE, you have new ORDERS!!!"
    P.S. Съжелявам за забавеното пускане, но редакторите имаха работа и не можеха да я псунат на време, после се оказа че компира на единият здаде багажа и т.н. Иначе щеше да излзезе на време, някъде към 10 ноември! Съжелявам за забавянето, но все пак КЪСНО отколкото НИКОГА.
    P.P.S. Очаквайте до няколко дена МНОГО ГОРЕЩОТО РЕВЮ на новото NFS!!! В момента го пиша и мисля как да го направя!!! Пък после ще има :dock:

  4. Senior Member Аватара на Vandal
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    https://t.me/pump_upp
    Мнения
    1,255
    #3

    Re: Quake 4 Review (by LUDIA)

    Страхотно ревю
    Луд(LUDIA) умора няма

  5. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    11
    #4

    Re: Quake 4 Review (by LUDIA)

    Браво! Ревюто е много интересно! Хубаво е, че си отделил време
    за популяризиране на ПО-ДОБРИТЕ игри!

  6. Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    781
    #5

    Re: Quake 4 Review (by LUDIA)

    Поздравления и от мен.
    Не спирай да пишеш подобни и...

  7. Senior Member Аватара на Kayso
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    2,092
    #6

    Re: Quake 4 Review (by LUDIA)

    Да, наистина искам да се извиня, не само на автора ами и на читателите на нашия форум, за забавянето.
    За в бъдеще като модератор на раздела, ще се старая да идва всичко на време - прясно прясно

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Честит Рожден Ден на LUDIA
    От Lupus във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 13
    Последно: 30-09-07, 22:23
  2. Ч.Р.Д. на LUDIA !!!
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 20
    Последно: 02-10-06, 22:24
  3. Quake 4 излезе
    От mikk във форум ИГРИ
    Отговори: 23
    Последно: 30-04-06, 23:23
  4. Много странни прилики между @Ludia & Mollov
    От Mr.TECHNO във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 08-07-05, 22:18
  5. Теста на Quake 3
    От Raven във форум ИГРИ
    Отговори: 1
    Последно: 19-01-01, 01:21

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе