Re:Daikin - мнения за моделите на тази марка
за около 115куб.м хол-трапезария-кухня FTX50G дали ще свърши работа...тухла, външни стени изток юг и запад. доста е начупено помещението, като за най студените дни може да се включва нещо допълнително или да се пали камина, излиза около 1600 с монтажа :)
Цитат:
Първоначално публикувано от kaloianf
за около 115куб.м хол-трапезария-кухня FTX50G дали ще свърши работа...тухла, външни стени изток юг и запад. доста е начупено помещението, като за най студените дни може да се включва нещо допълнително или да се пали камина, излиза около 1600 с монтажа :)
50 вата на кубик се падат- ще ти е малък за това помещение дори и да е без чупки. Аз съм сложил такъв FTX50GV на 75 куб.м. Ако сложиш схема на помещението да се видят как са чупките и къде мислиш да е климатика ще получиш доста съвети. А също да дадеш информация дали ти е топло помещението - до колко пада вътре температурата без отопление през зимата, топли ли те някой отдолу, отстрани, дали си последен етаж, само в преходните периоди ли ще се топлиш с климатика и ще палиш камината при -5 . Ако може да си изчислиш топлозагубите ще знаеш точно с колко киловата номинална мощност на отопление да бъде климатика.
Здравейте,
Имам следния въпрос:
Наскоро ми монтираха FTXS25D.
Вчера забелязах, че сигнатурата на външното тяло е RXS25G произведено 2010г в Чехия. Това външно според мен отговаря на модел FTXS25G.
Прав ли съм какво е мнението ви по въпроса?
Радвай се,на далавера си...Това е по-добро.
Това означава ли, че климатика ми е с техническите х-ки на FTXS25G?
Разбира се нямам предвид екстрите на вътрешното тяло от сорта на седмичен таймер и прочие.
Твоят случай е още едно доказателство, че в Дайкин си играят на Франкенщайн. Но трябва да се признае, че им се получава. Външните тела на тези модели са съвместими. Малките разлики в характеристиките идват от дребни изменения в управлението. Има и конструктивни, но пренебрежими. Както казаха вече - на далавера си.
Не очаквай, че ще имаш разлика в термодинамичните възможности - и да има са незабелижими.
Цитат:
Първоначално публикувано от kaloianf
Климатикът няма да т и е достатъчен за температури под -10. Често обаче конкретните условия на помещението допринасят много в една или друга посока. Чисто технически не е достатъчен, но може да се изненадаш приятно зимата. Така и така си го сложил, изпробвай го и виж. Ако го подпомагаш с печка ще се изгуби смисълът от инвестицията в инвертор. Ако съм на твое място щях да сложа два по-малки климатика. И сега може, стига да имаш място. Слагаш една 25-ца и ще спи положението. Ще работят леко и няма да се натоварват.
Здравейте! Моля някой да ми отговори как да очаквам да се държи климатк Дайкин ftxs25g на студено.Не би трябвало да изключва и включва или ще се изключи ако се вдигнат т. до 27-28*,Тъй като имам обикновен ,който се държи точно така.
Цитат:
Първоначално публикувано от rosita2013
Здравейте! Моля някой да ми отговори как да очаквам да се държи климатк Дайкин ftxs25g на студено.Не би трябвало да изключва и включва или ще се изключи ако се вдигнат т. до 27-28*,Тъй като имам обикновен ,който се държи точно така.
Да се вдига, да пада.В режим охлаждане може да изключи само ако достигне зададената температура.В момента при мен е 36 градуса на сянка, задал съм в хола(западно изложение-след 15.30 ч. слънцето влиза вътре-спасяват ме външните ролетни щори) 25 градуса, дигиталния термометър покава 25.3 градуса в хола(29.1кв.м. мансарда).Досега /от 16.30 часа съм го пуснал/ нее изключил. Едва ли ще изключи.Ако при теб стаята е 10-15 квадрата може и да изключи ако си задала 28-29 градуса и ако навън е 32-35градуса, ако обаче си задала 25-26градуса или по-малко не чакай да изключва.
Аз не разбрах Росита дали се учудва, че не изключва изобщо или точно обратното - учудва се, че е инвертор, а пак изключва.
Забелязах, че дайкина ми ATXS25 има фаза на корпуса. Контакта не е занулен, без значение дали климатика работи или не фаза има. От какво може да е? Възможно ли е да има нещо общо с вибрациите, от които се оплаквам откакто го монтираха?
Я обърни щепсела и пак пробвай. После си занули контакта.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Я обърни щепсела и пак пробвай. После си занули контакта.
Обърнах го пак има фаза. Ако зануля контакта тази фаза няма ли да активира предпазителя? Или ако тока не е толкова голам колкото да изключи бушона няма ли да се навърта на електромера?
Цитат:
Първоначално публикувано от biro
Обърнах го пак има фаза. Ако зануля контакта тази фаза няма ли да активира предпазителя? Или ако тока не е толкова голам колкото да изключи бушона няма ли да се навърта на електромера?
Дали пък при свързването жицата за апартамента или само на този контакт по нулата да е пусната фаза, а фазата да е нула.В този случай винаги ще имаш ток при климатика с разликата, че ако е обърната фазата на нулата на жицата за апартмента главния прекъсвач ще прекъсва фалшивата фаза, която на практика е нула защото по нея тече ток.
Може да имаш утечка в самия климатик или пък някой монтажник да си е оставил "краката/ръцете" при монтажа и да е свързал нещо неправилно или да не е изолирал.
Лакардии може много да разтягаме отдалече...работа се върши на място.
Иска си да викнеш качествен ел.техник да премери първо какво стига до климатика и след това от къде идва тази фаза по корпуса на климатика.
Я си виж контакта - да нямаш утечка на фаза на занулителната пластина. Контактът трябва да е: фаза на едното гнездо, нула на другото и същата нула на занулителните пластини. Това е в случай, че не си с трипроводна инсталация и заземяване.
Здравейте,искам да ви разкажа и да ви попитам за следното:Когато ми монтираха първия климатик а именно FTXS35G монтажниците ми казаха,че климатика е правотоков и търсеха фазата на контакта за да сложат там и фазата на климатика.До тук добре,но когато ми монтираха вторият климатик а именно FTXS25G,точно когато е станало включването на климатик към контакта ме нямаше.Днес след като прочетох проблема на съфорумника за контакта реших да разглобя щепсела на климатика и да видя кфявият кабел(фазата)дали е включен към фазата на контакта...Оказа се,че не е така...там където е фазата на контакта е било нулата на климатика.След това оправих нещата така както трябва да са.Искам да ви попитам тази грешка на монтажниците до какви евентуални проблеми може да ми доведе за в бъдеще?До сега единствените ми проблеми с климатика бяха,че е шумен и вибрира повече от нормалното.благодаря