Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 19

Климатик за много ниски външни температури!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Oct 2010
    Мнения
    5
    #1

    Климатик за много ниски външни температури!

    Здравейте! Пиша с надеждата да ни помогнете при избор на най-оптималния вариант климатик за нас. Имаме помещение от 210м3 с 3 вътрешни стени и една външна цялата стъкло. Постройката е тухла с добра изолация. Притока на влизащи и излизащи хора не е супер натоварен. Мъжът ми иска да сложим колонен климатик, но тук срещнах подобна тема, където препоръчахте на питащия да си вземе вместо колонен два таванни климатика Дайкин и сега сме в голяма чуденка как да постъпим. Нямаше да отворя нова тема предвид факта, че е пускана подобна, но има една съществена разлика и това е че живеем в североизточна България (Силистра) , където зимата температурите често падат до -20. За нас е най-важно климатика или климатиците за това помещение да топлят при ниски външни температури и да са с възможно по-нисък раход на енергия. Не искаме излишно да се изхвърляме като цена за климатик, но не искаме да правим и компромис с консумацията на енергия, за да не си блъскаме главата в стената после така, че търсим оптималния разумен възможен вариант. Освен това има още едно помещение, което е 20 м2 х 3 м = 60м3 , за там също трябва да сложим климатик като условията за избора са същите. Климатиците може и да не са непременно Дайкин, приемаме всякакви предложения като добър вариант. Благодаря ви предварително!

  2.  
     
  3. Гастарбайтер Аватара на aruba_man
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    1,686
    #2

    Re:Избор на климатик - много ниски външни температури!

    2 Дайкина FTX50GV + 1 подов 35. Около 5 300 лв. с монтажите.

  4. Novice
    Тук е от
    Oct 2010
    Мнения
    5
    #3

    Re:Избор на климатик - много ниски външни температури!

    Благодаря за експедитивното отзоваване aruba_man. До колкото разбирам предлагаш двата Дайкина FTX50GV за голямото помещение ,а подовия за малкото или греша!? Мисля, че в другата тема точно този модел таванни Дайкини бяха препоръчани - FTX 50G или FTX 60GV/RX60GV , но когато тръгнах да разглеждам моделите и видях, ето този модел FTXS50G/RXS50G серия Profesional. Цената е с 1000 лв повече, но незнам защо реших, че като е по-скъп ще топли по-добре при ниски температури. В действителност каква е разликата между модела Дайкин който предлагаш и такъв от серия Професионален за същата квадратура. Не ме сърбят ръцете да давам повече пари за климатик, но все пак реално искам да знам има ли значително предимство по-скъпия относно консумация на енергия и работа при по-ниски външни температури. Извинявам се ако звуча невежо, но не са ми ясни нещата, а истината е че тук в Силистра не намерихме човек, който наистина да разбира от климатици за да ни насочи, затова всяка допълнителна информация ще ми е от голяма полза.
    Ако някой иска да се включи с потвърждение на направеното предложение или пък има друго решение моля да се включи. Ще съм благодарна на всяко мнение.

  5. Гастарбайтер Аватара на aruba_man
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    1,686
    #4

    Re:Избор на климатик - много ниски външни температури!

    По-скъпия има допълнителен сензор да мести струята, ако застанеш срещу него. И хладилната му част е по-добра. Ако не са ти проблем 1000 лв. горница вземай него.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,700
    #5

    Re:Избор на климатик - много ниски външни температури!

    Мисля, че Арубата ти е предложил 3-те климатика за голямото помещение. При нормални топлозагуби и надеждна работа до -20 градуса ти трябва отоплителна мощност от около 14-15kW. Казваш, че има стъклена стена, това никак не е добре, може да се наложи запас от отоплителна мощност.
    Само за справка 2х FTX50G = 11.6kW номинална отоплителна мощност, която пада при отрицателни температури.

    При положение, че FTX 50G и FTXS50G имат еднаква номинална мощност и COP не си заслужава да се купуват по-скъпите само заради допълнителните екстри като
    Седмичен таймер с възможност за програмиране на няколко режима за ден
    2-Канален сензор за присъствие
    3Д въздушен поток с автоматична хоризонтална и вертикална клапа
    Може би е по-добре да се насочиш към 2 х FTX60GV, но пак зависи от топлозагубите и каква температура ще се поддържа.

  7. Гастарбайтер Аватара на aruba_man
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    1,686
    #6

    Re:Избор на климатик - много ниски външни температури!

    Двете 50-ци имах предвид. Щом има три вътрешни стени и добра изолация, би трябвало да се справят. -20 е главно през ноща, а предполагам тогава няма да има хора, мисля, че става дума за търговско помещение. Затова предложих тях. Иначе две 60-ци определено е по-добър избор. Подовия е за малката стая. И FTX50GV има 3D въздушен поток.

  8.  
     
  9. Novice
    Тук е от
    Oct 2010
    Мнения
    5
    #7

    Re:Избор на климатик - много ниски външни температури!

    biro благодаря много и на теб за включването!
    Ако са 2 х FTX60GV разхода на енергия много ли се вдига, макар, че за такава кубатура то все пак няма да се плаща малко? Много държа на консумацията на енергия, защото ще отопляваме постоянно 3 помещения и съответно се очертава да има 4 климатика + едно помещение, което вероятно ще е с духалка, че ни трябва бързо затопляне за кратко време, а гледам че енергийния клас на 60-ката вече е В/В . Иначе остъклената стена на голямото помещение е южна, а нямаме намерение да правим сауна там зимата, така че примерно до към 20-22 градуса ще е добре ако може да се поддържа. Мислим да остъклим площадката пред външната врата така, че на практика ще има преходно помещение макар и малко, но все пак предполагам топлозагубите ще са мъничко по-малки. Да, помещението е промишлено, но няма такъв поток от хора както при хранителните магазини да речем.

  10. Гастарбайтер Аватара на aruba_man
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    1,686
    #8

    Re:Избор на климатик - много ниски външни температури!

    Според мен при средна температура за Силистра през Януари +1 градус през 2010, двете 50-ци ще се справят чудесно с 210 м3. Възможно е да са на ръба през студените нощи, когато температурата достига -25, но ако няма да има хора, които да спят там, мисля, че това е най-добрия ти избор за качество/цена/комфорт.

  11. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #9

    Re:Избор на климатик - много ниски външни температури!

    Таванните 50-ки на дайкин FTX50GV, според мен има възможност да са по-иконимични от подовия дайкин при включено смарт ай(умно око) което при липса на движение повече от 20 минути ще включва енергоспестяващ режим.Още повече, че подовия макар и да прави по -еднородна темепературата при пода и под тавана е по-ниско което предполага при еднаква зададена температура в едно и също помещение по-често включване, тъй като студения въздух е винаги в ниското, а топлия при тавана.

    Разликата между FTX 50 GV и FTXS 50 не си струва парите 1000лева повече (според моето мнение)

    И двата модела имат като функция енергоспестяващия сензор, така че разлика в енергоспестяването няма.Откъм екстри има, но дали си струва такива екстри в промишлено или нежилщно помещение?


    Ето линк да се запознаеш с температурите през зимата в твоя градhttp://www.stringmeteo.com/synop/bg_...CE%CA%C0%C6%C8


    Ей сега видях един дайкин FTX71GV да работи на широко отворени врати(портална врата) в един от магазините на Офис 1 суперстор.Впечатляващ е, но служителите/ките не им дреме.Оставили са отворена вратата.

  12. Novice
    Тук е от
    Oct 2010
    Мнения
    5
    #10

    Re:Избор на климатик - много ниски външни температури!

    Да ви призная, не съм гледала този сайт с инфо за температурите, но съм била свидетел на такива температурните разлики тук , че дори не са за вярване. Имали сме зими и под -20, където толкова се бяха замразили дърветата по улиците, че от тежината на шушулките се бяха изпонатрошили здраво... беше ужас. В същото време сме имали зими, през които началото на месец февруари изведнъж от незнам къде стана толкова топло, че ходихме по къс ръкав навън - няма да забравя тази аномалия беше много странно. Така или иначе тук се славим с много тежки зими, макар последните 3-4 години да са сравнително меки. Добре е да сме подсигурени защото климатици не се сменят често, а за тях се дават не малко пари. Затова толкова настоявам да си работят добре и при ниски температури за всеки случай .
    justify, това което казваш е много интересно. Точно се чудех дали да ви питам пак, че да не ставам много нахална. Гледах подовия Дайкин предложен от aruba_man и FTX50GV. Таванния е по-евтин, а е за повече площ. очевидно 50-ките от предложения модел за добри и веднага се замислих защо подов и по-скъп, а не таванен и по-евтин с повече аванс - става дума за малкото помещение. От друга страна съм чувала, че няма смисъл от много аванс . При това положение какво друго може да се ползва за 60м3.
    Колкото до голямото помещение виждам, че сте на едно мнение, ще помислим само дали да са FTX50GV или FTX60GV. Хем не ни се иска да сме на ръба, хем пък ако няма толкова нужда от по-големия да може да си спестим някой лев от разходите .

  13. Гастарбайтер Аватара на aruba_man
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    1,686
    #11

    Re:Климатик за много ниски външни температури!

    На стая с 3 метра височина, аз бих заложил на подовия. Разликата е 200 лв. Ти си решаваш, аз само ти казвам как бих постъпил аз. За голямото помещение може един FTX50 и един FTX60. 2 по 60 е много според мен, и без това вечер ще го оставяш на икономичен режим. Колко са дните с температури -20? Mаксимум седмица, и то през ноща. Нека и спецовете да се изкажат. Аз не се занимавам с климатици, просто съм любител :D

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    296
    #12

    Re:Климатик за много ниски външни температури!

    Аз лично имам подобно помещение, което отоплявам с котле, но когато избирах дограмата, гледах един коефициент, който показваше толинните загуби. Значи за времето си взех дограмата с най-нисък такъв, която се предлага в БГ и той беше 1,2, тогава се зачетох и разбрах, че неизолирана 25см стена, само измазана има 0,5-0,8 коеф топлинни загуби, масовите дограми бяха около 1,5-1,8 и нагоре. Това което искам да кажа, е че точно външната стена е цялата във витрини и загубите би следвало да са доста високи. От друга страна входа е предполагам директно от улицата и с всяко отваряне на вратата, ще влиза много студен въздух, който допълнително ще изстудява вътрешния. Аз бих взел 60-тки, за да имам запас, и мисля при едно и също топлоотдаване даже може и да са малко по-икономични от 50-ците. Другото което за съм направил и може и Вие да се замислите е нещо като двойна врата,след вратата малко помещение от стъкла с 2ра врата, демек да не е директно влизането на студения въздух.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,268
    #13

    Re:Климатик за много ниски външни температури!

    Колеги, дайте малко по-полека, моля ви! Вероятно, никой от вас не е ходил в Силистра през зимата. Ако греша, моля да ме извините! Със сигурност, никой не е стъпвал във въпросното помещение. Не давайте съвети от сорта на :" кихаш 4-5000 лв. и ти си човека". Това си е сума и докато се упражнявате на клавиатурата, току виж сте хлъзнали някой в неправилна посока.
    k_haralanova, ако в Силистра няма фирма, на която да имаш вяра, в съседните градове все ще се намери. Варна не е чак толкова далеч, май

  17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #14

    Re:Климатик за много ниски външни температури!

    Цитат Първоначално публикувано от k_haralanova
    Да ви призная, не съм гледала този сайт с инфо за температурите, но съм била свидетел на такива температурните разлики тук , че дори не са за вярване. Имали сме зими и под -20, където толкова се бяха замразили дърветата по улиците, че от тежината на шушулките се бяха изпонатрошили здраво... беше ужас. В същото време сме имали зими, през които началото на месец февруари изведнъж от незнам къде стана толкова топло, че ходихме по къс ръкав навън - няма да забравя тази аномалия беше много странно. Така или иначе тук се славим с много тежки зими, макар последните 3-4 години да са сравнително меки. Добре е да сме подсигурени защото климатици не се сменят често, а за тях се дават не малко пари. Затова толкова настоявам да си работят добре и при ниски температури за всеки случай .
    .....
    Хайде и аз да попитам, като човек живял твърде дълго в Силистра:
    1. Кога за последен път е падала температурата там до -20гр?
    2. За колко дни в рамките на една година се е случвало?
    Вие виждала ли сте Дунава замръзнал?
    Аз бих избрал машини, които работят добре и на охлаждане, защото истински екстремните температури там са през лятото.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2010
    Мнения
    25
    #15

    Re:Климатик за много ниски външни температури!

    значи конвенционалка тие нужна

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. SHARP AY/АЕ-XPC9JR става шумен при ниски температури
    От imegogo във форум Климатици Sharp, Sanyo
    Отговори: 3
    Последно: 17-02-12, 21:06
  2. general 12LGC постоянно размразява при положителни външни температури
    От beleg във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 24
    Последно: 27-01-11, 14:10
  3. Отопление с климатик при външни температури над +15 градуса
    От KonanVarvarina във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 22
    Последно: 26-02-08, 17:37
  4. керамичен плот и ниски температури ?
    От vast във форум Бяла техника
    Отговори: 5
    Последно: 15-04-06, 20:26
  5. Ниски температури в стаята?
    От Shegobieca във форум Общ - хардуер
    Отговори: 19
    Последно: 22-11-05, 18:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе