Разбрах те, много ти благодаря за точната и изчерпателна информация.Първоначално публикувано от tweeg
Разбрах те, много ти благодаря за точната и изчерпателна информация.Първоначално публикувано от tweeg
Темата все едно, че е за енергийната ефективност , но все пак благодаря на колегите, дори ме замислиха дали да не кандидатсвам Мисля, че би трябвало, голяма част от мненията да бъдат преместени в темата за REECL. Иначе след малко повече четене във форума се замислям за Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA(1099 лв) за спалнята и Daikin FTX50GV Comfort(1700 лв.), това са цените без монтажите, но както писах по горе, не би трябвало да се плаща за монтаж, тъй като строителя е направил всичко, а фирмата за климатици трябва само да ги достави и закачи. Моля за вашето експертно мнение за тези 2 модела. Искам да споделя, че имам и приятел в Интерсервиз Узунови и мога да взема Шарп с голяма остъпка, дали има модели, които бихте препоръчали.
ааааааааааааа в грешка си.полагането на тръбите не философията,а поставянето,наклона,вакумирането и т.н.
Признавам си, че не разбирам много от климатици, но строителя е направил специални отделения, на които ще стоят външното тяло, които отделения се намират на закрити малки тераски. Където е вътрешното тяло има изкарани кабелите за закачване на вътрешното тяло. Фирмата за климатици, която е правила довършителните работи не взима такса за монтаж, ако се купи от тях климатици, техническия на обекта ми каза, че може още 2 фирми да ми препоръча, които също няма да вземат за монтаж. Поради тази причина си мисля, че не би трябвало да смятам пари за монтаж. Възможно е и да греша, но ви споделям информацията, която имам.
То недей да лежиш на тази кълка, че тръбата за газова фаза при 9/10/12-ка е една широчина фи-9.52, а на 50-ка/18-ка е друга- 12.70, отделно може стойките да не паснат, но това все е някак поправимо.Тръбите като не паснат-прекарване на нова тръба(пакет) или както правят някой с горелката запояват тръба за 12-ка на 50-ка...Първоначално публикувано от bobyjuvefan
... Много често по такива обекти тръбите са оставени на произвола и не са затворени добре или изобщо. После следва купона. Слагахме едни клими на такъв обект в Младост-2 и съм затварял лично тръбите, защото бяха оставени отворени или недобре затворени.
Хич не съм разбирач на монтаж на климатици, само съм гледал като го слагат у дома.
Но като човек от сферата на услугите ти казвам - забрави монтажа да е безплатен. Самото качване и закачване си е работа ( труд ). Без да включвам професионалните съобразявания, за които говорят специалистите във форума.