Здравейте всички,
Пиша, защото имам някакъв проблем с климатика. Ползва се външно тяло от daikin RYN60 E3V1B, което топли вода - т.е. вид термопомпа.
От месец насам започна много силно да бръмчи компресора и да работи постоянно на макс.
Преди беше доста тих (звукът беше като тихо виене) и сменяше оборотите постоянно. Сега бръмчи като резачка (чува се из цялата улицаи оборотите не падат.
Нямам амперклещи но сметката за ток за минялия месец ми е 310 лв - апартаментът е от 2 стаи общо 50 кв. метра. Досега не съм имал сметки над 170-180 лв. в най-студените месеци, а миналият месец не е от най-студените.
Примерно лятото сметката ми всеки месец е около 70-80 лв. Те. разликата от 230 ле е само от климатика.
Тъй като термопомпата я прави Ванко66 и по разбираеми причини не мога да го намерявикнах друг майстор, който замери налягането на фреона (при около 4-5 градуса температура на въздуха) - не вдигна повече от 22 бара. По спомени преди вдигаше 35 бара.
Предлага да го допълни, но последно климатика беше пълнен март месец (т.е. преди 9 месеца) и не би трябвало да има проблем.
Чудя се, ако настина има теч на фреон примерно си мисля през топлообменника (защото би трябвало да мирише все на нещо ако е на друго място) то би следвало налягането на водата да се вдига, а не е така - седи си едно и също.
Освен това намаляването на фреона не би причинило силно бръмчене на компресора. (напъване да, но не и звук на резачка
И още нещо - към климатика има един байпас, който трябваше да ходи към бойлер - т.е. това е втори кръг, който излиза от климатика прави 180 градуса чупка и веднага се връща обратно (сумарно около 80 см. път) Усеща се, че този байпас доста вибрира, но предполагам това се предава от компресора.
Ще съм благодарен за идеи, ако нещо мога да допълня информацията, което ще е от полза питайте
Мерси много на всички отзовали се