Мнения за Daikin FTXS35J / RXS35J Professional
Здравейте,
Възнамерявам да се обзаведа с Daikin FTXS35J / RXS35J Professional. Ще отоплявам холно помещение с размер 5x5м. Към него има и помещение, което е предназначено за спалня, но не се ползва за такава в момента. Питането е дали този климатик ще е достатъчен за холното помещение поне? Изолиран и одограмен съм :) Ако Дайкинът не върши работа, кое ще е най-подходящо? В момента Дайкинът с монтажа струва 1,850 лв.
Re:Мнения за Daikin FTXS35J / RXS35J Professional
Не, не си се подвел. Това е за горния ми апартамент този път. Някъде видях, че има мнения, че дайкина няма да се справя и за това пускам още една тема. тоя път в правилния форум
Нищо подобно - Дайкина даже е прекалено мощен за този хол и другото помещение ще му дойде супер...обаче трябва да се монтира така,че да има циркулация и за спалнята.Няма да сбъркаш ,взимай го без притеснения,намери си свестна фирма да го монтира.
Прекалено мощен е за 25 м2? :081:
mbialkov в този форум има много неаргументирани мнения само с едно голословно "Ще се справи", "Няма да се справи", "прекалено мощен е" и други подобни.
Дали ще се справи или не зависи от поне няколко основни фактора:
-населено място в което живееш, респективно оттам и зимните най-ниски температури;
- желана за подържане температура в отопляваното помещение;
-размер на помещението и изолация
-изложение
-квадратура на прозорците
и още други повече от които описани в една друга тема от форума.
Препоръчвам ти да не се доверяваш на хора чиято мисъл започва и свършва с едно единствено изречение не по -дълго от два реда, без да са ти задали един въпрос относно отопляваното помещение и другите фактори имащи значение за отоплението с климатик.
Например вчера имаше един потребител, който поиска да отоплява ~24 кв.м., на въпроса колко желае да е поддържаната температура след много философии и пенявене отговори 27-30 градуса... Климатиците са изчислени за 20 градуса, а в режим отопление утвърдените производители препоръчват до 24 градуса включително.В неговият случай ако бяха "заваляли" предложения за климатик и марка всичките щяха да са невярни, тък като никое нямаше да е предвидено за неговото индивидуално чувство за комфорт.Отделно, че е възможно да има хора с определени заболявания за които по-високата температура зимата ги предпазва от задълбочаване/влошаване на състоянието им.На мен например последния път когато ходих на лекар за да ми постави диагноза каква е причината всяка зима да се давя от кашлица, без да съм изстинал или заразен с болест на дихателните пътища лекарката след обстоен преглед и рентгенова снимка казва, че не открива нищо и има голяма верятност да имам алергия към студа :yikes .Такава щуротия не бях чувал до тогава, но все пак тя е лекаря, а аз не.Сега искам или не си стоя повече време на топло и не кашлям...А дали наистина имам алергия към студа или това е някаква измишльотина само един бог знае, но е факт че има и други подобни алергии-например от слънцето...
Има и студова алергия и към слънцето, но те има други симптоми.Зимната ти кашлица е най-вероятно от "чистия" въздух.Като запушат коминчетата, добави и отработените газове на колите и стой та гледай.За липсата на достатъчно характеристики за помещението си съвсем прав.Трябва да се гадае в общи линии дали ще е достатъчен модела.
Много благодаря за мненията. И аз мисля, че едно мнение тежи много повече, ако е обосновано, а не само с по една-две думи.
А сега пак мо моя въпрос: По отношение на Дайкина ще топли ли при минус 10 градуса? Мисля да го държа на 23 градуса вкъщи. Говорим само за холното помещение от 25 квадрата? Ясно ми е че ако отворя и другата стая сигурно ще се озори доста при толкова ниски температури. (ако не съм прав, спокойно можете да ме оборите и зарадвате :П )
Мисля, че си за друг климатик. На този при минус 10 му остава 2.55 кв мощност.Сложи по един дефрост на 90 минути в най-оптимистичният вариант и то още при -5 градуса и сам ще си отговориш.Виж до -3 може да се справи да поддържа 23 градуса, надолу в тази квадратура/кубатура трудно.Не че не топли-топли си, просто дефростите му са много тъпо измислени.Ако бяха забранили дефрост на време по-малко от 4 часа от последният такъв нямаше да има грешка.Дефростите му изяждат мощността-това му е проблема друг няма.
По-скоро мицубиши или ако искаш гаранция за 23 градуса при -10 навън една 50-ка на хитачи.
А според теб Нокриа 14 или Дайсейкай 6-ца за по 2,300 всеки (с монтаж) по-добри варианти ли ще са?
Тоест ще могат ли да отоплят това помещение от близо 110 куб. метра или 36-37 кв. метра на температурата от по-горе при минус 10 да речем?
Цитат:
Първоначално публикувано от mbialkov
А според теб Нокриа 14 или Дайсейкай 6-ца за по 2,300 всеки (с монтаж) по-добри варианти ли ще са?
Тоест ще могат ли да отоплят това помещение от близо 110 куб. метра или 36-37 кв. метра на температурата от по-горе при минус 10 да речем?
Нокриа 14 в 38 м2 ще пее и при -15 -20 гр.
mbialkov за мен,по добрия избор е Нокрията-просто е създадена,за по големи помещения,и конструктивно и по мощ.Тошибата се държи безупречно в малки и средни помещения,с изискване за по голям комфорт,с по нежното обдухване на турбината и,като има същевременно много добра стартова мощ,и нисък минимум за подържането на оптимална температура.
За 35-37 квадрата Нокрия 14-ка, но ако са 2 помещения по -добре 2 климатика.За 25 квадрата тошиба дайсекай 6 -13-ка ако то се дават повече пари.Това бих избрал за себе си в твоята ситуация.
Благодаря за мненията. Знам че за две помещения трябват два отделни климатика, но нямам тази финансова, а и физическа възможност - това значи на всяка външна стена да има по едно тяло, което става малко прекалено. Предполагам, че ще се спра на Нокрията - така или иначе тя ще е поставена точно срещу порталната врата към другото помещение до хола и при нужда ще вее директно в него и ще топли и двете ( макар, че сигурно ще има разлика в температурите). Ще я поръчвам от Булклима, защото са официални дистрибутори на Fuji i Fujitsu. Надявам се да е фирма с добри отзиви. Гледах, че Нокрията е за 2300 лева и монтажа, понеже е промоция, е безплатен.
Благодаря ви за мненията. Justify, мерси много!!!