Значи "номинала" е Total Capacity (пълна мощност), а максимума е ....?
Значи "номинала" е Total Capacity (пълна мощност), а максимума е ....?
Очевидно при нас нещата винаги пристигат със закъснение. Дайкин започват да използват R-32 преди 2 години. Ето и малко инфо за самия агент:
"Друго предимство на хладилния агент R32 над R410А е ниския потенциал на глобално затопляне (GWP) от 675, което е с 68% под R410A. Еднокомпонентният хладилен агент R32 е най-подходящ за климатични и термопомпени сплит системи. В отопление и охлаждане R32 показва оптимална производителност и има най-ниски емисии (директни и индиректни) през целия жизнен цикъл. Продукти, ползващи R32 показват по-висока ефективност в частично и пълно натоварване, сравнени с тези ползващи R410A. Освен това на климатика е необходимо по-малко количество от хладилния агент."
В този случай за обикновен инверторен климатик не съм сигурна до каква степен е от значение хладилния агент и дали ще се усети осезаемо неговата ефективност и екологичност.
Този пост е редактиран от Aleksandars; 15-09-15 в 17:36. Причина: Непозволена реклама!
https://forum.setcombg.com/%D0%BA%D0...0n-rxz50n.html
Темата е от 1г. и 10месеца.....
-7гр.
-15гр.
Отдад.мощн.
COP
Отдад.мощн.
COP
SCOP
Pdesigh(-10гр.)
SEER Pdesignc
FTXM35K
3.18
2.88
2.84
2.33
4.85
3.60
7.81 3.50
FTXS35K/RXS35L3
3.18
2.85
2.84
2.33
4.85
3.60
7.47 3.50
FTXM42K
3.54
2.57
3.90
2.04
4.38
4.00
7.14 4.20
FTXS42K/RXS42L
3.54
2.44
3.90
2.04
4.20
4.00
6.80 4.20
FTXM50K
4.29
2.90
4.12
2.16
4.55
4.60
7.22 5.00
FTXS50K/RXS50L
4.07
2.36
4.11
2.12
4.20
4.60
6.80 5.00
Toshiba
RAS-13G2KVP-E
3.18
3.10
2.10
2.50
5.10
3.60
8.90 3.50
Това е при 20гр. вътреш. темпер..Външ.темп. са в първи ред.Отдад.мощн.,Pdesigh(-10гр.),Pdesignc са в киловати.
Значи, пак да повторя данните са от сайтовете на производителите и са публични. Има си достатъчно
добър контрол за гарантиранена тяхната вярност. Това си е просто един "сценарий" за нормална работа.
Спестил съм данните за 12,7 и 2 гр.,защото някои хора могат да получат сърдечен удар, като ги видят.
Така наречените минимум,максимум и "номинал" до известна степен са също "сценарий",описан в софтуера.
Нека tiruri сам да си прецени как да действа нататък.
По темата има развитие, съжелявам ако съм предизвикал дразнение у някого, но мисля че не е нормално някой да дава крайно мнение без то да е подплатено с факти!
Виждам, че тук сред някои потребители на особена почит са климатизаторите на Fujitsu-General, това е тяхно право.В момента се отоплявам с HITACHI RAS-D14EX3 в 46 м3 и Fujitsu ASYA12LCC (16-ка на отополение! 16400 BTU/h) в 66 м3. Когато температурите са под 0 жена ми по-често готви в кухнята за да помага на Хитачито, след което си стоим там, защото Фуджитсу не докарва комфорта на фурната Аристон в тандем Хитачито! Климатиците се пускат, когато застудее и не се спират до пролетта. Ето защо за новото жилище смятам да преминем към друга марка. Освен Дайкин другите опции са Митсубиши и Тошиба Дайсейкай.
Ти като си голям капацитет обясни ситуацията с фреоните и кажи дали изискванията са само за дайкин, та само те го предлагат този R32.
Но преди това отговори на простата задача 2 + 2 : 2=?
- - - - - - - - - -
Напълно съгласен съм с теб.
Не ви ли омръзна да коментирате тия измислени таблици. Това са някакви изчислителни мощности, нямащи нищо общо с реалното топлотдаване - пълен каламбур. Хората си дават мощности по нормален и прост начин и там числата са ясни. АС-то ги е дал по горе, а ги има и за тошибата - просто и ясно.
Аз много добре знам колко може FTXS50 и FTXS35, и то машини, които много отдавна ги няма на нашия пазар - сегашните такива могат само да стоят мирно пред тях.
ПС - а иначе тази 42-ка има не 2,90, а точно 2,67 максимално топлотдаване при -15С. Казвам максимум, не номинално.
Този пост е редактиран от tony34al; 16-09-15 в 01:27.
На който не му се чете цялото изследване да премине направо към страница 11
http://www.ahrinet.org/App_Content/a...EP-Rpt-031.pdf
Този пост е редактиран от avenger; 16-09-15 в 10:11.
Напъно ясно обясних от къде са тези данни.Може би си прав.Аз все си мисля, че мой климатик при най-реалното топлоотдаване с външна температура от +7гр. и с "номинал" от 4.5 кВт в 20 кв.м. стая трябва да избия стените , че да имам вътрешна температура от 20 градуса.
Предлагам на модераторите да заключат темата, защото този който я отворил май е изказал последното си мнение.
Точно за тези неща става въпрос. Всеки хладилен агент се намира на различно разстояние от идеалния газ, което определя загубите му при топлопреноса от триете. Различни са и специфичните им топлинни капацитети при отделните фази. Като цяло, ефективността на една и съща система с R32 е мъничко по-ефективна, когато изпарителят не е прекалено студен. И обратното, ако не е така. Като се вземе и пред вид това, че е пожароопасен, остава предимството, че щади атмосферата. Ако искаме да се охлаждаме, R32 е добре дошъл.
Нито съм на изпит по математика, нито се чувствам задължен на някого с нещо. Не се чувствам като кондензатор и не мога да си определя капацитета. Имам червена точка отпред, значи "параметрите" ми ще да са намалени![]()
Доста си рязък, но е разбираемо за лаик, само да те осветля, че Daikin далеч не са единствените ползващи R32.
Пример 1 -> https://www.fujitsugeneral.com.au/pr...cificationsTab
Пример 2 -> https://onedrive.live.com/redir?resi...int=file%2cpdf
Това, че не знаеш нещо, не го прави несъществуващо.
Просто Daikin са решили да го продават в Европа.
всички на 100 волта вече имат модели с новия фреон дори и най ниския клас