Отговор: Консумация в standby
Има процес на разработване на трафа. Нормално е токът на празен ход да е по-голям в началото, но постепенно ще се понижи както си забелязал.
Не са ли множко 30W за изключен климатик.
Зависи от качеството на магнитопровода и как е изчислен трафа. Иначе трябва да падне още. :)
Сега погледнах консумацията на климатика на който съм сложил енергиен монитор-върти се около 9W /на стендбай траф+климатик/. Загубите на п.х. се обуславят най-вече от загубите в магнитопровода и насищането му.
Дам... По-добре е от европейско Хитачи с 80W консумация в stand by през лятото.:)
То моите са с 0 стендбай, защото когато не се ползват редовно ги изключвам от контакта.
Сега идва преходен сезон и климатик ще се пуска за по няколко часа вечер, после цяла нощ и цял ден 20часа на стендбай - 0,6 kw на вятъра. Или ставаш дежурен по контакт включи/изключи.
Е, ти го написа все едно ще даде цяла сума на вятъра.:) Падат му се няколко стотинки на денонощие разход или около 2лв. на месец. Не зная човека от къде си е закупил климатика/трансформатора, но ако е качествено изработен токът на празен ход трябва още да спадне.
И подкрепям това когато климатиците не се ползват през преходните сезони да се изключват от щепсела. Както и всякакъв друг вид електронна техника.:)
Климатика е купен от Климафрост - София, но е внесен и рециклиран от Пловдивклима. Трафа върви комплект с климатика и е поставен в метална боядисана кутия с отвори за вентилация.
Интересно е, че намирам още две теми за подобни трансформатори където се споменава сходен разход на празен ход - около 36W.
Аз имам закупен и монтиран климатик от Пловдивклима с траф за 100 волта. При мен в стендбай показва 9-12 вата. Учудвам се на на такъв среден разход на празен ход 36 вата, струва ми се много е такава консумация.
Ако има възможност може да се откачи климатика от трафа и да се провери консумацията при същинският празен ход. Възможно е климата да похапва повечко.
Доста неща прочетох и стигнах до извода, че оправия има - ключ на подходящо място☺.
Нормалните загуби в траф са малки и варират според мощността и качеството. Могат да се намалят с използването на повече и по-качествена стомана и повече мед.
По-интересното е друго - в режим празен ход трафа е индуктивен товар и е важно е как и с какво се мерят параметрите му.
А трансформатор консумира ток без товар ?
Ти с какво ги мериш тези 30-40W? Сложи един ватметър от Конрад за 19лв. в контакта където са 220V и ще покаже това което отчита електромера. После мериш само на трафа без климатик. Да не умножаваш ток по напрежение и да се получават 30W.