За кой точно разход питаш, че станаха много разходи в последните постове.
За кой точно разход питаш, че станаха много разходи в последните постове.
Ако е за разхода на Дайкин, условията са горе-долу следните, външна температура до 34 -36 градуса, 24 часа работа на автоматичен режим с включена опция /интелигентно око/, общо пишеше 3 Квт.ч., вътрешната температура бе настроена на 25 градуса, през повечето време в стаята на климатика не е имало никой и той автоматично вдига настройката с 2 градуса, но когато го гледах, показваше 25 и духаше студено, с ниска скорост на вентилатора. Другия не съм го пускал 24 часа, той е в спалня и го пускам по-инцидентно. Фуджицото /ASYG12LMCE/, нямам с какво да му измеря разхода, но и той не е работил цяло денонощие, по принцип е с по-нисък ERR, но с по-малък минимален капацитет /0.9/ КВт, при Дайкина е /1.4/ КВт . По принцип имам бегли наблюдения от двата Дайкина, имат дребни различия в разхода, зависи в коя част от денонощието охлажд ат, условията са различни, след обяд при мен спалнята е с южна външна стена и напича повече, от този, който е в хола с вътрешни стени и източно изложение. Разликата в температурите при външните тела достига 3-4 градуса. В действителност апартамента е много горещ, последен етаж /9/, панелка, макар и с изолирани външни стени, затова сложих и климатиците. Зимата не е толкова студен, тъй като има парно, дори и да не се пускат радиатори, в най-големите студове не пада под 15 градуса, но лятото в момента температурата навън бе 17-18 градуса, вътре без климатик е 25-26. Особено вечер не се трае, излъчва и става много задушно.
- - - - - - - - - -
Проблемът ми е, че единият климатик /ASYG12LMCE/, почти няма как да го ползвам през зимата, тъй като синът ми не търпи топло и там не се пуска радиатор, най-много мога да го пусна на 16-17 градуса, а в кухнята нямам климатик, едва ли ще мога да я затопля от другите две стаи и ще си остане на радиатор, иначе с 3000 КВт.ч. /600/ лв, ще ми излезе по-евтино от парното. Ще оставя двата климатика на 18 до 20 градуса да подържат, ако ми трябва по-висока вечер, ще ги засилвам или ще пускам радиатор, особено при по-ниски температури, когато климатика не е ефиктивен.
Нямай им много вяра на тези контролери. За точни замервания го закачаш за хубав ватметър и тогава мери.
Парното (ТЕЦ ) е по-евтино от климатици при хоризонтални щрангове с топломер. При вертикалните с разпределители по радиаторите, както е при панелките...ЦЪ.![]()
Не винаги е така.
Имам приятел, който живее в блок с 69 апартамента, от които обитаемите са 4, останалите са на "инвеститори".
И познай какви са разликите между сбора на 4-те индивидуални топломера и общия и кой ги плаща![]()
Естествено след първата зима никой не го ползва, дори си наслагаха бойлери, защото ако навъртиш дори 1 калория на индивидуалния топломер влизаш във формулата за преразпределение на общия топломер. Тези с показание нула не участват![]()
Е то на празен блок всичко е тегаво. От долу като няма никой си е разход отоплението.
Така е, но в случая дяловото разпределение при хоризонталната инсталация е за сметка само на тези 4 апартамента, а при "соц" схемата щеше да е по-равно на всички. Това исках да разясня, че не винаги хоризонталната инсталация е панацея.
Малко да съживим темата
Какво ще рече "Firmware update" който дава през онлайн контролера? Кое ъпдейтва всъщност ? Контролера или самия климатик ? И какво променя ъпдейта ? Някъде информация има ли нещо,търсил съм много нищо не съм намирал.
Daikin FTXZ50N/RXZ50N
Да съживя и аз темата, от 2 седмици съм с FTXP35L2V1B и онлайн контролер BRP069B45. Показва си разхода, от фирмата казаха, че само на FTXM мерело, но се оказа, че мери и на моя. Когато го монтирахме онлайн контролера, излезнаха 2 ъпдейта последователно на фърмуера. Според мен са само на контролера, бяха много малки и много бързи. Доволен съм, като цяло. Странно, защо няма в него он/оф таймерите, е - има си Schedule, ама не е същото.
Доволен съм от контролера, малко бъгаво захапва "навън", първо се мотка доста, после 2 пъти ок, че съм навън, малко дразни. "Вкъщи" бързо захапва (там е някакъв 'локална мрежа' режим).
За консумацията, не е грешна, но е усреднена. Мислех, че ще показва моментна (по ток), а то е консумация и то усреднена. Горе-долу е верна, защото гледам и от Current Cost Envi-R показанията.
Този пост е редактиран от enkov; 04-09-18 в 23:49.
Нещо линка за поддържаните модели не се отваря. Perfera FTXM25N и FTXM50N дали са в списъка?
Здравейте,
имам една Емура от първите - FTXG35JW, един познат ми каза, че са му монтирали WIFI контролер, като са разглобявали климатика, обаче не помни кой....
Някой от вас знае ли дали е възможно това и ако да, кой от контролерите да купя?
Разбрах от нета, че трябва да търся s21 пин по платката....
Благодаря предварително!
Може да се монтира, иска доста разглобяване. Емура винаги е била с по-изчанчени детайли.[emoji3166]
Актуалният контролер, който се продава в момента, ще стане!
Изпратено от моят MI 8 Lite с помощта на Tapatalk