Климатик: един голям или два малки за отопление на стая от 30м2
  Здравейте! В момента си избирам климатици за жилището и се спрях на подови климатици Daikin FVXM. Става въпрос за всекидневна от 30м2 , на среден етаж, 6 камерна дограма с троен стъклопакет(4 сезона/бяло/к + аргон), 10см външна изолация, юг-запад изложение.  Стигнах до извода, че съм за модела FVXM50F за да мога да разчитам на добро отопление , а и да имам малко запас от мощност.Ровейки се обаче по характеристиките на различните мощности Daikin ми направи впечатление, че по-удачен вариант е , ако взема две 25ци вместо един голям 50 - на малките ефективността по документи е по-висока, ще имат малко по-голям общ капацитет в сравнение с големия, ще се отоплява стаята равномерно в двата й края, общата изразходвана годишна енергия ще е почти еднаква и не на последно място ще имам по-голяма надеждност(тоест едининия ако се развали, то няма да остана на студено). Недостатъка е по-високата цена на две машини, повече място заемат и евентуално повече шум от външните тела- готов съм да пренебрегна и трите. Единствено, което ме притеснява и не мога да преценя е дали няма да ме дразни евентуално, че ще имам два потока на въздуха, дали няма да става някакъв вид течение и дали ще е осезаемо???? Моля, ако имате опит с два климатика в една стая да споделите как стои въпроса с усещането на два въздушни потока. Благодаря!

п.с.:линк към сравнителните спецификации
 https://mmc.bg/uploaded/products/07_...VXM-F_2017.pdf
     Отговор: Климатик: един голям или два малки за отопление на стая от 30м2
  Моето субективно мнение:

Аз съм с два подови климатика в стая 40 кв. м. с правоъгълни размери. Един на дългата страна по средата и един на късата страна по средата. Проблеми с течение, защото са два въздушни потока, не съм имал. В спалните съм с по един стенен климатик - течението е едно и също.

Вероятно разположението и мощността на климатиците спрямо квадратурата влияят на течението.
  Здравейте, благодаря за споделения опит.  При мен стаята е почти квадрат 6х5 метра и ако взема два климатика те ще са инсталирани перпендикулярно един на друг , под прозорци в различните краища на стаята.
  Имам два подови няма проблем за течения,мисля че може да се комбинират с тежкото тяло на нордик.
  И аз съм за две машини, много по-комфортно ще е.
  Djcobe В твоя случай (гр.Бургас,10см.външна изолация,юг-запад)повече от fvxm35-ца не ви трябва.Аз ползвам стария  fvxs35 във над 40м2 и машината просто се справя чудесно,от тази есен имам и аз 10см.външна и машината работи и подържа само с ниска скорост.Почти  от 10г.го ползвам и всякакви зими е видял и не се е предал.50-ка ми се струва прекалено.
  Аз съм с два климатика, стенни, и съм разочарован. Идеята ми беше да размина дефростите, но
климите се оказаха по-гадни от очакваното. Щом единия излезе в дефрост, най-много до две минути другия усеща, вдига оборотите 
и ... дефроства и той. 
Когато работят е по-добре отколкото с един.
  Necata2, много благодаря за мнението ви. Смятам да сложа 50ка  тъй, като в момента в 20м2 стая(със сходни параметри като изложената по-горе) с 12ка стенен климатик  краката ми са все студени, а имам малки деца които играят на пода. Вярно , че до сега не съм ползвал подов климатик, но просто искам да се застраховам.
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
Djcobe  
 имам малки деца които играят на пода. Вярно , че до сега не съм ползвал подов климатик, но просто искам да се застраховам.

Супер, много ще му се радват малчуганите. Умират си да пъхат играчки в подовите клими! 
Иначе и аз съм за две машини, били те и подови.
  О, не само да си пъхат ръцете, ами и да пъхат разни неща в отвори, като в пощенска кутия. То не са картички, снимки, монети, абе квото докопат! :BigGrin
   Цитат:

Djcobe  
 Necata2, много благодаря за мнението ви. Смятам да сложа 50ка  тъй, като в момента в 20м2 стая(със сходни параметри като изложената по-горе) с 12ка стенен климатик  краката ми са все студени, а имам малки деца които играят на пода. Вярно , че до сега не съм ползвал подов климатик, но просто искам да се застраховам.

Аз също имам две деца които израстнаха на подовия климатик,жената им постилаше едно одяло пред него,изсипваше им играчките и така....никакви предмети не са пускали в него (има предпазна решетка).На цената на fvxm50 е 35 Нексура,която е ниво над fvxm,но вие си решете.
п.п. Покрили сте най-важното изискване за топлине с кликатик-Изолация!!!
   Цитат:

necata2  
 Аз също имам две деца които израстнаха на подовия климатик,жената им постилаше едно одяло пред него,изсипваше им играчките и така....никакви предмети не са пускали в него (има предпазна решетка).На цената на fvxm50 е 35 Нексура,която е ниво над fvxm,но вие си решете.
п.п. Покрили сте най-важното изискване за топлине с кликатик-Изолация!!!

Може ли да кажете защо смятате , че Нексурата е по-висок клас. От това ,което чета като параметрите fvxm серията и Нексура са едно към едно. Другото което разбрах е , че Нексура е просто дизайнерски модел и това , че нагрява предния панел всъщност не е голям бонус, но пък няма долна клапа.
  Тя си е дизайнерски модел,но топлината и се доближава до тази на парното.Ето ти да видиш нещо като твоята идея но с 2 бр.35-ци в 60м2 във над  90% от времето работи единия само.Да отбележа това е в Пловдив не вярвам в Бургас да е по-студено,но в северна България може и да не мине номера.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...8c28435e70.jpg

Изпратено от моят  Galaxy S6 с помощта на Tapatalk
   Цитат:

yavoor  
 Аз съм с два климатика, стенни, и съм разочарован. Идеята ми беше да размина дефростите, но
климите се оказаха по-гадни от очакваното. Щом единия излезе в дефрост, най-много до две минути другия усеща, вдига оборотите 
и ... дефроства и той. 
Когато работят е по-добре отколкото с един.

Стана ми интересно ако може да споделите какви са климатиците иначе става малко объркващо за всички.
   Цитат:

pulsedriverbg  
 ...какви са климатиците иначе става малко объркващо за всички.

Единият е 100в Дайкин, 16ка, а другия FTXS35, европейски. Помещението е 35м2, дълго 7м, а климите са разположени 
под 90° един спрямо друг в двата края. Има големи топлозагуби, защото помещението е на първи етаж над гаражи, външно, север и изток, и още е без изолация. 
При излизане на единия в дефрост, другия климатик почти веднага си вдига оборотите на компресора, за да компенсира. 
И при двата това е сигнал за започване на дефрост процес, стига да са минали над 27минути от старта на компресора. 
Ако дефростът на единия е във тези 27 минути на втория, няма проблем и процесът минава незабелязан.
Когато и двата климатика работят в режим отопление, комфорта е много по-добър. Не се усеща подухване, течение и т.н.
Над 0° - 3° оставям само японския, защото FTXS много дрънчи отвън и ме е страх някой да не го гръмне :)