Спиране на климатика през нощта - да или не?
Навсякъде се повтаря че климатика през зимата не трябва да се спира защото при ниски температури след това може да има проблем с тръгването (и евентуална повреда в компресора). Брат ми има Самсунг и въпреки че мнението за тях не е добро си го спира нощно време и след това го пуска през деня (след кратко "размразяване" както той казва) започва да си топли - тази зима ще му е трета. Та въпроса ми е - ако не броим по високата консумация на ток от тази он-офф процедура какви са реално "рисковете" за климатика. Защото на мен не ми е комфортно да спя вечер на климатик. Ако действително има проблем - то при какви темеператури е той - до колкото знам 12 ЛДЦ (това от подписа ми) има допълнително подгряване на компресора дори при изключен климатик така че нещо не мога да си обясня в какво точно се състои технически проблема с "тръгването" при ниски температури?
Re:Спиране на климатика през нощта - да или не
Точно Фуджицу имаха проблеми с такова тръгване, така че не ти препоръчвам да го спираш при температури под 0°. А това през зимата нощем си е почти закономерност. Какво не ти е комфортно? 12LDC е доста тих климатик, пускай му quiet ако искаш, но да работи.
deian
Да! Имаше 1-2 оплаквания. Ела да видиш 12LDC как отлепя на -28гр. :016:
шума не ми е толкова проблемен - на quiet действително почти не се чува и е доста тих - проблема е в "духането" - като достигне темппературата и изключи отоплението продължава да върти вътрешния вентилатор (до колкото знам е нормално това) и точно в тази слаба струя хладен въздух е проблема - усещам я (по точно жената я усеща защото тя е от по-ветровитата страна). Мръднах настрани леглото и сега "като че ли е по-добре" но още е рано да се каже - това което ме интересува е до какви температури мога да го спирам - до +4, +5 градуса външна не се очаква да има проблем с тръгването нали? т.е. сега Октомври го дават сравнително топъл месец и сутрин темепратурата е около +7 градуса почти всеки ден - при това положение мога да то спирам нали? В какво точно се изразява "проблема" при Фуджитсу - не иска да тръгне, не тръгва "оптимално", чупи се? Някой има ли конкретни наблюдения на проблем?
Клега и аз имам същия климатик,та въпроса ми е сигурен ли си че има подгряване на компресора,и ако може за малко обяснение от твоя страна,кво е що е?Благодаря предварително!
Re:Спиране на климатика през нощта - да или не?
Напълно сигурно е, че има подгряване и ето тук нагледно потвърждене:
https://forum.setcombg.com/index.php...html#msg408399
Друг е въпроса дали тези 30W ще стигнат за пълното подгряване при много ниски темпераури.
П.С: Като махнем статичната консумация на електрониката, всъщност за същинското подгряване на компресора се падат около 20W реално.
Каква е логиката че като се изключва климатика вечер при много ниски температури сутринта ще изгори компресора?Досега не съм чул на някоя кола да и изгори стартера сутрин при палене от ниските температури.И съм забелязал че повечето магазини си изключват климите вечер.Ако е до маслото то си вземете качествено такова и ще видите че става съвсем леко по гъсто ито доста под нулата
Цитат:
Първоначално публикувано от luboivanoff
Ако е до маслото то си вземете качествено такова и ще видите че става съвсем леко по гъсто ито доста под нулата
Колега, какво "качествено масло" би препоръчал, като специалист? Че на моя му навъртях вече 20 хиляди. Май и свещите е време да му сменям...
Цитат:
Първоначално публикувано от luboivanoff
Каква е логиката че като се изключва климатика вечер при много ниски температури сутринта ще изгори компресора?Досега не съм чул на някоя кола да и изгори стартера сутрин при палене от ниските температури.И съм забелязал че повечето магазини си изключват климите вечер.Ако е до маслото то си вземете качествено такова и ще видите че става съвсем леко по гъсто ито доста под нулата
а каква е логиката да се изключва през ноща . за икономия или да си игре човек по-често с дистанционното, че то от скука като не мъкнеш дърва и въглища какво да се прави щракай там и това е. пък като изтинат мебелите и стените в стаята то. слнчо ще го сгрее малко през деня и пак отначало. поне аз не съм съгласен с това.под 0* аз не спирам даже и конвенционалния та какво остава за инвертора.
въпроса ми беше - ако се изключи "икономията" в решението дали да си изключа климатика през нощта или не - какви други съображения има за да не го спирам. Защото на мен не ми е комфортно да спя на климатик. Предпочитам да платя по голяма сметка за ток но да спя без да ми работи климатика - какво обаче се случва със самия него от техническа гледна точка при това спиране и изтиване през нощта?
Цитат:
Първоначално публикувано от sunmanbg
какво обаче се случва със самия него от техническа гледна точка при това спиране и изтиване през нощта?
Маслото в картера си променя вискозитета. С понижаване на температурата, се превръща в мазут, а после в петмез. Ако климатика е сносен, то той ще има защита от висок стартов ток. В този случай, просто няма да успееш да го пуснеш, докато температурата не се покачи над определена стойност. Можеш да си помогнеш с пистолет за горещ въздух, ако това се случи инциденто, но не върви да си монтираш газов котлон под компресора... :blob
Ако мога и аз да допълня въпроса:
хора, как си проветрявате тогава помещенията. Примерно вечер преди лягане е полезно да се проветри стаята за около 15 мин, независимо колко студено е навън. През това време какво правите с климатика.
Спирате го? - от on off
Или си го оставят да работи?
Че моят като е до прозореца, като го отворя, ми той ще се побърка, термодатчика като усети тоя хлад и ще почне да бичи на мах. ??
И това трябва поне 2-3 пъти на ден да се прави.
мисля че по добре да се побърка датчика за момент отколкото изобщо да не тръгне, а и колкото и да е студ и да го спреш за 15-20 мин. то маслото няма да истине веднага.
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Маслото в картера си променя вискозитета. С понижаване на температурата, се превръща в мазут, а после в петмез. Ако климатика е сносен, то той ще има защита от висок стартов ток. В този случай, просто няма да успееш да го пуснеш, докато температурата не се покачи над определена стойност. Можеш да си помогнеш с пистолет за горещ въздух, ако това се случи инциденто, но не върви да си монтираш газов котлон под компресора... :blob
Мерси за технически отговор - тук обаче идва въпроса - ако основният проблем е гъстотата на маслото то за всички климатици (работещи с едни и същи масла - а предполагам че 99% са с едно и също след като са с еднакав фреон) има някакво правило - "под температура Х има проблем с тръгването заради гъстотата на маслото" - каква е тази температура Х и защо за някои климатици се говори че под +10 не трябва да се спират, за други било около 0-та а при 3-ти видиш ли няма проблеми и при -28 градуса. Каква е тази "митична" температура която е проблема нза ЛДЦ?