Ново Fujitsu 12LTCA - трака???
Здравейте,
благодарение на форума, а също и на изключително любезното отношение на Aleksandars (за което му благодаря - да е жив и здрав :) ),
съм вече собственик на Fujitsu 12LTCA.
Първоначалните впечатления са много добри, особено от мощността. Чакам по-големите студове, че да сравнявам с предишния :).
Имам обаче едно притеснение.
Забелязах, че когато е включен на най-ниско ниво на вентилатора, по някое време започва да се чува един шум от вътрешното тяло, все едно че има нещо залепнало на "роторчето/перката" (не зная как се казва точно). Направих едно клипче, надявам се да се ориентирате какво точно имам напредвид.
Fujitsu 12LTCA - YouTube
Точната ситуация е следната: климатика е настроен за 22 градуса, в стаята е 23. Тогава предполагам външното тяло спира да работи, вътрешното продължава, но на най-слаби обороти. Точно тогава започва и шума.
Всъшност този шум го чувам и на другия ми климатик, в детската стая (пак Fujitsu, ASYA09LGC, по-нисък клас). НО там шума се появи след повече от 2 години ползване, и си мислех че е от натрупване на прах или нещо такова...дори се чудех как да го почиствам..щях да викам фирмата...
А на новия - си го има фабрично явно :(
Моля за съвет какъв може да бъде този шум.
Благодаря.
Отговор: Ново Fujitsu 12LTCA - трака???
Да не пускам нова тема, че проблема ми е идентичен - монтиран преди три дни ME FH25VE прави същите магарии, като описаните от колегата - на ниски обороти на вентилатора вътрешното тяло започва да потраква лекичко, обаче много дразнещо и някак не съвсем ритмично. Потракването идва от лявата част - като на клипа с Fujitsu-то. Втора вечер мъдрувам каква може да е причината, но засега без успех. Установих, че в режим вентилатор не трака, т.е. би трябвало турбината да е ОК. Външното тяло си е съвсем тихо и видимо работи нормално. Тръбният път е 4 метра. Вибрации по тръбите има, но са толкова слаби, че ми изглежда абсурдно външното тяло по тръбите да предизвиква шумовете на вътрешното. Вътрешното тяло е нивелирано идеално, закрепено е стабилно. Като понатисна леко оттук-оттам вътрешното тяло в лявата част като че ли намалява тракането. Някой да има някаква идея каква може да е причината за този шум?
Благодаря.
Евентуално посукана планка, а от там и тяло.Отзад стената равна ли е.
Стената видимо е равна. Установих, че като държа и дърпам надолу левия край на тялото, тракането изчезва. Възможно ли е чрез някакви проби да установя със сигурност дали е от планката? Ако е посукана планката каква е процедурата за отстраняване на проблема - нови дупки и дюбели или може да се мине и без дупчене?
Най-честата причина за това е,както е споменал Еди1 от неравната основа за която е хваната металната планка на вътрешното тяло.Все пак да не забравим,че климатиците са Ви нови,така че това не е пречка да звъннете на фирмата от където сте ги купили и да Ви изпратят специализирано лице да провери случая,за да сте на 100% спокойни.
Понякога въпроса може да се реши и само с леко отпускане или затягане нагорните щипки на металната планка, но сервиза трябва да се заеме с това.
Здравейте,
благодаря за бързите отговори.
Новия климатик - не мога да твърдя че е идеално права стената, защото е панела и е само шпаклована. На същото място имаше преди друг климатик, но пък той беше по-малък.
Но абсолютно същия шум се появи, след повече от 2г работа на стария климатик в детската стая, на идеално права стена - гипс картон.. и понеже шума е идентичен, предположих, че може да е друга причината.
Ще проверя за тази планка и ще пиша резултата.
По-добре и двамата питащи да извикат монтажните фирми на гаранционните си машини за констатация, а не да се правят на домашен майстор.
pilot - прав си, няма да експериментирам...вече се обадих на монтажната фирма.. да погледнат.
Тръбите право назад ли излизат или странично? Монтажниците наясно ли са, че се теглят отзад, а не се бутат с тялото?
Тръбите влизат в стената зад тялото. Двама души държаха вътрешното тяло, а трети издърпваше тръбите от другата страна на стената при монтажа.
Така се прави, да. Ти обърна ли внимание дали вътрешното тяло пасваше точно на монтажната планка, когато изтеглиха тръбите? Възможно е отвора в стената да не съвпада точно и тръбите да усукват (натискат или опъват) вътрешното тяло, когато се захване за планката. От такова нещо се появяват и пукания в пластмасите, които много често в последствие отшумяват. Когато дойдат от фирмата да сменят климатизатора с друг, разширяват леко отвора в стената до тялото, за да освободят напрежението и voila! Новият вече не пука ! :029:
А прословутата втулка на вентилатора?
все пак е нова машина ,малко е рано за втулката :) ако и тоя модел страда от нея марката ще попадне в черния ми списък и без това наизвадиха едни орязани машини последните години ,тоя модел е единственото изключение ..
Ами с моито GENERAL 12lt нямам проблеми дори по някога се чудя дали работи и на мен ми го монтира Сашо перфектна работа,вече нямам търпени да стане -25 да го тествам.