Здравейте.
Имам Fujitsu General ASH12USBCW от около 8 години. Климатика е конвенционален.
Проблема се появи след спиране на тока от енергото (но май и преди това 1 път го е правил, но за кратко).
Като цяло проблема е, че компресора не тръгва (чува се жужене), В момента климатика си работи, но спра ли го - сигурно няма да тръгне (чува се само жужене) и тръгва вечерта или сутринта на другия ден. Мисля си, защото е по-студено и метала се свива и се отблокирва (но това е само предположение).
Може би проблема се появява и след размразяване (но не съм сигурен). Затова се бях усъмнил и в четирипътния вентил, защото го пускам на охлаждане и не работи (но може да е заради ниските външни температури, Не намирам при какви минимални температури охлажда, но като го пусна на охлаждане - духа все едно е на вентилатор).
След като не тръгва климатика - компресора отгоре е много топъл. Отива към горещо.
Някъде четох, че може да е задрал компресор, счупена пружина в компресора, счупен клапан и др. Викнах техник за диагностика, от който останах с впечатление, че си разбира от работата и е компетентен. Първия път климатика тръгна да работи на отопление (даже техника каза, че компресора работил много добре/тихо), но след като го спряхме и пак го пуснахме след няколко минути - не тръгна. Чуваше се само това жужене. Според него компресора е задрал и е за смяна. Смяната била 420лв, но по-добре нов климатик. Можело да свалят климатика и да го тестват в техния си сервиз, но не ремонтирали компресорите (направо ги сменяли) и като цяло упражнението няма смисъл. Казах му да го остави, а пък аз ще го мъча да го разблокрирам на магия (с обръщане на посоката чрез разменяне на фази, но май нищо не стана и го оставих).
Какво е проверено до сега:
- Четирипътния вентил цъка - проверил съм му и намотката. Посоченото съпротивление е в границите на нормалното.
- Техника замери кондензатора - от 35uF е паднал на 34 uF, но е в рамките на нормалното. Дори слагах допълнителен и паралел (за да увелича капацитета), но и така не тръгва.
- Провериха кондензатора на перката, но тя си се върти и всичко е наред.
- Klixon-а работи (поне дава контакт) и според мен не е от него, макар че четох, че такова жужене се чува при повреден klixon. Но пробвах климатика и без klixon-а и пак не тръгва.
Дали може нещо да се направи, за да се ползва нормално климатика или да го сменям? Също така ми казаха, че ако купя климатик от същата фирма и говоря с шефа, можело да го вземат този за части (тоест да ми направят отстъпка от новия. Но цените на тази фирма са 100-150лв по-високи и може би частите ще ми трябват след време (или да ги продам на символична цена на някой, който има нужда). По принцип вече съм се насочил към избор на нов климатик, понеже идва зимата и нито ми се мръзне, нито ми се включва духалка.