ASYA12LKC некоректна температура
Здравейте, напоследък климатика започна да се държи много странно. При зададена температура 22 градуса, прави около 25,2 и чак тогава спира. Поддържа известно време висока температура, след което почва да пада и опитва да затопля фреона, тъкмо когато трябва да започне да духа топло - спира. И така смъква температурата в помещението до към 23 градуса като не иска да започне да духа топло. Сменени са му вътрешния и тръбния датчик, но без резултат. Имате ли представа какво може да му има?
Отговор: ASYA12LKC некоректна температура
Цитат:
Първоначално публикувано от
vankatalp
Здравейте, напоследък климатика започна да се държи много странно. При зададена температура 22 градуса, прави около 25,2 и чак тогава спира. Поддържа известно време висока температура, след което почва да пада ...
Пропусна да кажеш, че това се случва непосредствено след включване! Поддържа "известно време" - то е точно 1 час след включване - засечи. Климатика гони задание + 2,5гр.(изкл. компресора), но при включване 1 час гони още +2гр. Или в първият час след включване гони темп. при него максимум 22+2,5+2=26,5гр. Долу колко ще стане е божа работа, при теб 25,2гр. - разлика 1,3гр.
Цитат:
vankatalp
И така смъква температурата в помещението до към 23 градуса като не иска да започне да духа топло. Сменени са му вътрешния и тръбния датчик, но без резултат. Имате ли представа какво може да му има?
Изтича час и той вече гони максимум 24,5гр., при него е поне 26гр. и почива извесно време докато падне под 24,5гр. при него. При теб нормално да пада с разликата 1,3гр. и ето ти около 23,2гр.
Е, малко рано тръгва, не би трябвало изобщо да тръгва щото си задал 22, пък в стаята е 23! Ако почне да духа нали ще стане 24гр. в стаята? (то не се знае кой термометър е по-верен де).
Проблема основно е че въздушният датчик е много близо до питата и се стопля от нея за 20сек. и изключва компресора.
Хубаво е да се извади извън тялото, отгоре примерно.
И втори проблем е че държиш вентилатора на Ауто.
Благодаря за отговора. Друго, което забелязах да прави е, че понякога затопля фреона, след което незнайно защо решава да спре да го прави. И да, след включване прави тази температура. Вентилатора на каква скорост е желателно да го държа?
Цитат:
vankatalp
Благодаря за отговора. Друго, което забелязах да прави е, че понякога затопля фреона, след което незнайно защо решава да спре да го прави. И да, след включване прави тази температура. Вентилатора на каква скорост е желателно да го държа?
Въздушният датчик е много близо до питата, дебита на въздух на Quiet около него е слаб и лесно се стопля от питата.
За да включи на Low, температурата на питата трябва да превиши 37гр. Датчика е близо и тези 37гр. го стоплят и изключва компресора преди да е минал на Low.
Хубаво е въздушният датчик да се извади извън тялото, отгоре примерно колкото позволява кабела.
На Low, Medium пробвай вентилатора.
Може да пробваш и така:
Да речем искаш 22гр. да е в стаята!
Включваш климатика на задание 19-20гр., след час примерно увеличаваш на 21-22гр. заданието.
Едно две копчета са, не е като да палиш печка. ;)
Цитат:
zxc0
Въздушният датчик е много близо до питата, дебита на въздух на Quiet около него е слаб и лесно се стопля от питата.
За да включи на Low, температурата на питата трябва да превиши 37гр. Датчика е близо и тези 37гр. го стоплят и изключва компресора преди да е минал на Low.
Хубаво е въздушният датчик да се извади извън тялото, отгоре примерно колкото позволява кабела.
На Low, Medium пробвай вентилатора.
Може да пробваш и така:
Да речем искаш 22гр. да е в стаята!
Включваш климатика на задание 19-20гр., след час примерно увеличаваш на 21-22гр. заданието.
Едно две копчета са, не е като да палиш печка. ;)
Благодаря, настроих го на Low, беше на Auto, цял живот е бил на Auto. А да те попитам как позна, че е настроен на Auto? След като сменихме сензорите от БулКлима мислят, че проблема е в платката, обявиха 219 лв. за платката, което ми се вижда достъпна цена. Всички ли климатици работят на такъв алгоритъм? Аз си мислех, че нещо му е объркана логиката.
Цитат:
vankatalp
Благодаря, настроих го на Low, беше на Auto, цял живот е бил на Auto. А да те попитам как позна, че е настроен на Auto?
Извадих кристалната топка и видях. ;)
На Ауто управлението е по-различно (по-тъпо бих казал, но не го казвам дан' се обиди някой) от на другите степени.
Има добра възможност да се успива на него и да прави нелогични неща.
Цитат:
vankatalp
След като сменихме сензорите от БулКлима мислят, че проблема е в платката, обявиха 219 лв. за платката, което ми се вижда достъпна цена. Всички ли климатици работят на такъв алгоритъм? Аз си мислех, че нещо му е объркана логиката.
Нищо и няма на платката, обясних ти защо се държи така пише го в сервизното. Такава е логиката на работа. Първият час след включване гони 2гр. отгоре над задание. - при Фуджитата е така, не знам при последните модели дали е така.
По това което си казал се държи нормално. Подобрение ще има малко ако извадиш датчика отвън, няма да спира така - ще поработи 2-3-5мин. и тогава ще спре.
И при мен се случваше същото още първата година и го извадихме отвън.
https://forum.setcombg.com/members/z...uji+12lgc.html
Цитат:
zxc0
Извадих кристалната топка и видях. ;)
На Ауто управлението е по-различно (по-тъпо бих казал, но не го казвам дан' се обиди някой) от на другите степени.
Има добра възможност да се успива на него и да прави нелогични неща.
Нищо и няма на платката, обясних ти защо се държи така пише го в сервизното. Такава е логиката на работа. Първият час след включване гони 2гр. отгоре над задание. - при Фуджитата е така, не знам при последните модели дали е така.
По това което си казал се държи нормално. Подобрение ще има малко ако извадиш датчика отвън, няма да спира така - ще поработи 2-3-5мин. и тогава ще спре.
И при мен се случваше същото още първата година и го извадихме отвън.
https://forum.setcombg.com/members/z...uji+12lgc.html
Леле, твоя привидно е почти същият. При мен вместо Coil Dry пише Economy. А къде бодна сензора - наставя кабела ли? При мен донесоха друг комплект сензори с различна букса, но иначе са 1 към 1 с оригиналните и резнахме кабела и го снадихме и запоихме за старата букса. Може би при мен ще трябва да се среже кабела, да се настави и да се сложи някъде, но се чудя къде.
На първа и четвърта снимка се вижда горе вдясно. Не съм рязал кабела. Отвор в панела направихме колкото да мине датчика и толкоз. Далеч от топлообменника и далеч от стена да не му е студено пък и на място дето не те дразни.
Цитат:
zxc0
На първа и четвърта снимка се вижда горе вдясно. Не съм рязал кабела. Отвор в панела направихме колкото да мине датчика и толкоз. Далеч от топлообменника и далеч от стена да не му е студено пък и на място дето не те дразни.
В момента при нас се стопли до 14 градуса и климатика при зададени 23 прави 24,3, преди това при задание 22 правеше 24,4 - каква е логиката със стоплянето на времето да се променя работата му?
Цитат:
vankatalp
В момента при нас се стопли до 14 градуса и климатика при зададени 23 прави 24,3, преди това при задание 22 правеше 24,4 - каква е логиката със стоплянето на времето да се променя работата му?
Хахах, много хубав и лесен въпрос!
Когато външната температура превишава +12гр. смята, че загубите на стаята вече са по-малки.
И има по-малка разлика в температурата на пода и тавана, затова започва да гони около 1-1,5гр.(не знам точно колко) по-малко.
Като падне външната под +12гр., ще се върне на нормална настройка.
Цитат:
zxc0
Хахах, много хубав и лесен въпрос!
Когато външната температура превишава +12гр. смята, че загубите на стаята вече са по-малки.
И има по-малка разлика в температурата на пода и тавана, затова започва да гони около 1-1,5гр.(не знам точно колко) по-малко.
Като падне външната под +12гр., ще се върне на нормална настройка.
Шашава работа, демек тия дни има супер много аномалии във времето и температурните амплитуди и си променя режима и се адаптира. Ще говоря с БулКлима да направим процедурата по преместването на датчика, че ме е страх да не окотя нещо.
Има, да. Ако точно час след като си го включил, външната темп. превишава +12гр. и става една ... гони минус 3гр. спрямо преди 5мин.
Едно две спирания на компресора не са проблем - заради итеклия час от включване, заради външната (+12гр.).
Ако цикли 4-5 поредни тръгни/спри, тогава смятам че датчика се лъже щото е близко.
Цитат:
zxc0
Има, да. Ако точно час след като си го включил, външната темп. превишава +12гр. и става една ... гони минус 3гр. спрямо преди 5мин.
Едно две спирания на компресора не са проблем - заради итеклия час от включване, заради външната (+12гр.).
Ако цикли 4-5 поредни тръгни/спри, тогава смятам че датчика се лъже щото е близко.
Може да опитам и сам да го преместя. Като гледам единствено горе има 2 щипки, които са по-трудни явно, техника бръкна с отвертка, за да ги освободи. А стойката на сензора как пада? Издърпва ли се, или като се вдигне панела пада? Иначе когато ставаше -5, -6 например почти цяла нощ работи на цикъл тръгни-спри, което не го е правил преди никога.
Фуджицу са чудесни климатици само искат малко грижа за да покажат потенциала си - темп. датчик вътрешен да е извън тялото по възможност в буркан ,външния да е при компресорното отделение ( така доста разрежда безсмислените дефрости под -10 ,за него още не е под -10 ) да не е на ауто а на 1 или 2 ръчна ,тръбите да са поне 4.5-5м а външното тяло някъде надалеч .
Цитат:
Alexi
Фуджицу са чудесни климатици само искат малко грижа за да покажат потенциала си - темп. датчик вътрешен да е извън тялото по възможност в буркан ,външния да е при компресорното отделение ( така доста разрежда безсмислените дефрости под -10 ,за него още не е под -10 ) да не е на ауто а на 1 или 2 ръчна ,тръбите да са поне 4.5-5м а външното тяло някъде надалеч .
Наистина е уникална машинка, на 10 години активна и вярна служба. До към -20 е работил без никакви проблеми. Обмислям варианта за преместване на датчика. А каква е идеята на буркана? Например взимам едно по-малко бурканче, пробивам капачката и поставям датчика. Така няма ли да се бърка повече, или пък измерва по-добре околната температура?