Haier HSU-12H03/H(DBP) - каква консумация има?
Здравейте!
В една друга тема стана дума за косумацията на климатиците. Но реших да пусна нова тема по този въпрос.
Климатикът е HAIER HSU-12H03/H(DBP)-инверторен, DC компресор. На него пише Power Input (heating) 1460(250-1800)W. При първоначално включване токът постепенно се повишава от 120mA(това е токът на стендбай) до около 9500mA. След това на няколко пъти се намаля и когато стигне заданието на температурата се застопорява на около 2800-3000 mA. При 230 V това е мощност около 670W. Отвреме-навреме подскача до около 4500-5000 mA и отново се връща на 2800-3000 mA. Под тази консумация не пада, независимо от режима в който е включен. Това разбира се е общата консумация -с компресора, електрониката и вентилаторите.
За съжаление очаквах да падне до около 1100-1400 mA (250-300 W), но уви... Китайска му работа.
Между другото пишете как е при вас. Интересно ще ми е. Включвате един мултицет на обхват 10A-AC и гледате.
Re: Консумация на инверторен климатик
Никой ли няма да се престраши!
Добре, но незнам дали ще е меродавно. Макар, че не съм го замервал ще дам нещо като аналитична справка която ще е доста осреднена.
За месец ноември (когато започнахме да се отоплявамв) сметката за ток нарастна с 25лв. Става дума за E12DKE.
25лв. / 30 дни = 83ст./ден
при ~13ст./kWh това прави 6.4кWh/ден или 267W или 1.16А средна стойност.
Помещението е 28м2, запад, цялостна топлоизолация на сградата, тухла, pvc дограма.
При зададени 20*C в помещението денонощно е 21*C. като през деня когато не се обитава седи на 16*C
Не виждам на каква база ще сравнявате консумациите.
1. Едни бяха средномесечните температури в пловдивско и съвсем други в смолянско.
2. Един си седи по цял ден в къщи и си гледа бебето, което иска топлина, а друг се прибира вечер в седем и си пуска климатика до 10, а после го спира и ляга.
3. Самия метод на измерване не е коректен - тока се мени по различен начин от зададения режим на работа, а меродавна е средномесечната консумация измерена с електромер.
Така че не се учудвай, че никой нищо не поства....
Lupus,сам не знаеш колко си прав:)Тук,като гледам ...мерят токове...ампери...малеее,нали целта ни е да е топло вкъщи...нали целта е да не боядисваме всяко лято а да 'цъкаме" копчетата...само дано не ни изненадат отново с режим на тока след влизането ни в Е.С.!!!Останалото е статистика:)Електромер си имам един...всеки ден го гледам как мига,на климатиците си няма да слагам,щото получавам ортикарии:)Да ми е топло ,пък другото няма значение:)
моите 2 инвертора нямам си на идея колко ампера харчат а да ги меря нямам време нерви и не виждам смисъл ... колкото харчат толкова ,нали топлят
Цитат:
Първоначално публикувано от miry
Цитат:
Първоначално публикувано от did
Здравейте!
В една друга тема стана дума за косумацията на климатиците. Но реших да пусна нова тема по този въпрос.
Климатикът е HAIER HSU-12H03/H(DBP)-инверторен, DC компресор. На него пише Power Input (heating) 1460(250-1800)W. При първоначално включване токът постепенно се повишава от 120mA(това е токът на стендбай) до около 9500mA. След това на няколко пъти се намаля и когато стигне заданието на температурата се застопорява на около 2800-3000 mA. При 230 V това е мощност около 670W. Отвреме-навреме подскача до около 4500-5000 mA и отново се връща на 2800-3000 mA. Под тази консумация не пада, независимо от режима в който е включен. Това разбира се е общата консумация -с компресора, електрониката и вентилаторите.
За съжаление очаквах да падне до около 1100-1400 mA (250-300 W), но уви... Китайска му работа.
Между другото пишете как е при вас. Интересно ще ми е. Включвате един мултицет на обхват 10A-AC и гледате.
Това е истината,670 В. умножиго по 24 часа и по 30 дена и ще разбереш колко е икономичен.
Аз съм с National Panasonic 12 (втора ръка) вече трета година. Първите две години му вързвах един електромер и статистиката показа, че за отоплителен сезон ми харчи около 1000кВт. Но всичко е много относително, изолация, дограма, изложение така че.....генерален извод за икономичност не може да се извади!
"Седи един дядо на една пейка и покрай него минава един негов набор с младо гадже под ръка. Дядото не се стърпял и питал: А бре, наборе, как ги правиш тези неща - като беше млад - с млади гаджета ходеше, сега като си дърт - пак с млади гаджета....?
А наборът му отвръща: като бях млад сто долара си бяха сто долара. Сега, като одъртях сто долара пак са си сто долара......"
Поуката от горния виц е:
За да се стопли едно помещение са необходими определени киловати енергия. Дали ще ги получим от обикновен климатик, дали от инверторен климатик, дали от турбо-дизел-инжекцион-D4D-HDI-AC/DC-DDC-климатик, киловатите са си киловати. И тезата, че инверторите са по-икономични от обикновените напълно издиша и е чисто и просто търговски трик. На теория може и да излезне, че е по икономично, но на практика - икономията се усеща след 20-30 години.
Цитат:
Първоначално публикувано от Barbarian X
Аз съм с National Panasonic 12 (втора ръка) вече трета година. Първите две години му вързвах един електромер и статистиката показа, че за отоплителен сезон ми харчи около 1000кВт. Но всичко е много относително, изолация, дограма, изложение така че.....генерален извод за икономичност не може да се извади!
1000кВт по 14ст=140лв делено на 5 месеца =28лв на месец.И това ако не е икономия здраве му кажи.
И това за 1 стая........
И аз да се похваля - камина на дърва с водна риза , топля 4 стаи, коридор, баня и тоалетна. 4 кубика дърва на отоплителен сезон х 40 лв кубика = 160 лв делено на 5 месеца = 32 лв отопление на месец за 4 стаи, коридор, баня и тоалетна....
Плюс, допълнителна икономия на средства - 2 седмично ходене на фитнес по 5 кинта = 10 кинта фитнес седмично, 40 кинта месечно, 200 кинта за отоплителен сезон. Мъкненето на дървата спестява фитнеса - бонус 200 кинта и добра физическа форма.
Tazmaniak,40 лева кубика...братче,от де ги вземате тез дърва:)Тук са по 50-55 кинта на кубик...намесваш и фитнеса,тва добре,ама аз като имам дископатия кво да правя,да взема да умирам :)Айде сега ...На българина затова му пуши тиквата,щото всеки ден смята нещо,сакън да не се прецака:)
Цитат:
Първоначално публикувано от TazmaniaK
И това за 1 стая........
И аз да се похваля - камина на дърва с водна риза , топля 4 стаи, коридор, баня и тоалетна. 4 кубика дърва на отоплителен сезон х 40 лв кубика = 160 лв делено на 5 месеца = 32 лв отопление на месец за 4 стаи, коридор, баня и тоалетна....
Плюс, допълнителна икономия на средства - 2 седмично ходене на фитнес по 5 кинта = 10 кинта фитнес седмично, 40 кинта месечно, 200 кинта за отоплителен сезон. Мъкненето на дървата спестява фитнеса - бонус 200 кинта и добра физическа форма.
Taz,ако наистина изкарваш цяла зима само с 4 кубика дърва, без нищо друго,си за Нобелова награда по отопление,ако има такава,а ако няма веднага биха учредили стига да узнаят за това твое постижение.
Taz да не те намерят вкочанен до камината някоя сутрин с тез 4 кубика ,поувеличи малко :) да беше казал 14 иди дойди :) и по 40 лв има само в гората ,нарязани нацепени са по 55-60 лв :) за сега все пак е далавера на дърва ама те са на привършване и цената им ще ходи само нагоре така че не си струват отсега нататък инвестициите в котли и т.н.
Интересувах се само каква е минималната мощност на която работи климатикът Ви в режим на поддържане. Т. е. достигнал е зададената темпераура и работи с възможно най-минималните обороти на компресора.
Вярно, че ако сте му задали 24 С е едно, а ако сте задали примерно 21 С- друго.
Прочетете първият ми пост по-внимателно и ще разберете какво имам предвид.