Здравейте форумци!
Исках да си купя климатик (даже два) и доста четох мнения във форума, което ме обърка почти напълно....Има хора с евтини машини като НЕО, ЕЛИТЕ и др. подобни, които са доволни, както и хора с "расови" и скъпи клими, които са недоволни....В крайна сметка у мен се оформи впечатлението, че при покупката на климатик доста голяма роля играе късметът.....като женитбата например
Аз имам да отоплявам 2 стаи, разположени една над друга, всяка по 16кв. м., и с по 2 външни стени, тухла. Първоначално бях намислил да купя 2 евтини клими общо за около 1000лв, но впоследствие реших да купя 1 по-скъп инвертор и да го сложа при децата...пък догодина ако събера пари да купя клима и за другата стая...
Та основното при избора не беше толкова марката... Основното бяха парите, на втори план параметрите на климатика, тъй като в Плевен има доста люти зими. :-( При нас няма много фирми продавачи на клими и затова се бях прицелил на 2 инверторни модела: Хитачи RAS/RAC-10EH1 (made in Japan - поне така пише) и Panasonic - E9GKE (Malaysia). Цената е почти еднаква, Панасоника е по-скъп с 50лв. Нямам някакви предубеждения към двете марки, но везните наклони това, че;
1. на Панасоника му дават . гаранция 2г и 5г на компресора, а на Хитачито 2г.
2. Панасоникът го дават със СОР 4,31 и мошност в р-м отопление 5кВт, а Хитачито 4кВт и е с по-малък СОР.
Сега, когато климатикът е купен (още не е монтиран) почва да ме гложди съмнение дали съм направил добрият избор, тъй като се оказа, че на Панасоника му дават работен диапазон до -5градуса (това го видях след покупката... ), а на Хитачито до -15!! Освен това, намерих данни в Интернет за Panasonic само че модел E9DKE, които показват, че при температура -5градуса отдаваната отоплителната мошност е под 1кВт, което страшно ме учуди!!!???
Аз купих климатика основно за отопление....Дали не съм си купил скъпо украшение за детската стая, а тя да продължава да бъде студена???!!
Ще бъда благодарен на всички, които имат Panasonic - E9GKE и споделят дали топли при температури -10 и по-ниски.
Предварително благодаря!