Резултати от 1 до 12 от общо 12

Hitachi RAS/RAC-E14H2 - проблем с шума от компресора

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    6
    #1

    Hitachi RAS/RAC-E14H2 - проблем с шума от компресора

    Когато пусна климатика в режим отопление при избрана температура 18-24°С след няколко минути (от10до40мин.) работа външното тяло започва да издава силен тътнещ шум(подобен на центрофуга на недобре нивелирана пералня).След като вдигна темп. с 1-2°С шума спира. Това признак за дефект ли е или е нормално състояние на инверторния климатик?

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    244
    #2

    Re:Проблем с шума от компресора на Hitachi RAS/RAC-14H2

    Предполагам,че така както си описал шума е от форсирването на компресора.При инверторния климатик е така.Компресора мени свойте обороти в зависимост от натоварването.Сигурно си изключваш климатика и после той наново трявбва да топли студената стая,при което компресора работи на високи обороти до като навакса температурата ,която си му задал.За това ако е така както съм казал ,когато те няма не изключвай климатика ,а само го остави на по-ниски градуси ,за да си подържа температурата.

  4. Novice
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    6
    #3

    Re:Проблем с шума от компресора на Hitachi RAS/RAC-14H2

    Да така е изключвам го често и затова при включване му задавам по ниска температура 18-20°С за да е по близка до стайната и ниска скорост на вентилация което може да е причина за форсирването на компресора. Благодаря за съвета KING-T личи си че си много навътре с тази материя оставям хитачито да бачка нон стоп!

  5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #4

    Re:Проблем с шума от компресора на Hitachi RAS/RAC-14H2

    Ама никаква ниска скорост, особено при стартиране! Две основни грешки правиш - 1) че го изключваш и 2) че го държиш на нисък вентилатор, особено в началото. Ако продължаваш да го изключваш, то поне не го тормози с този нисък вентилатор на студена стая - компресора бъхти като ненормален за да я затопли, а той всъщност духа около себе си.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #5

    Re:Проблем с шума от компресора на Hitachi RAS/RAC-14H2

    Проблемът е от чисто механичен характер:
    Всяко тяло си има резонансна честота, при която вибрациите му са максимални:

    На теория амплитудата на тези вибрации е безкрайна, като тези на крива А1:

    Ясно е, че това се случва рядко - пример се сещам за пръскането на чаша от гласа на оперна певица, или използването на Йерихонските тръби за събарянето на крепостна стена (това по Библията).
    Визулизация на това може да се види при отворен капак на автомобилен двигател: при пускането на двигателя той се разтриса и след това спира (видимо) да се тресе. Както се вижда от първата картинка, амплитудата на вибрациите винаги е по-голяма от тези след резонансната честота. Теоретично вибрациите спадат до 0 при увеличаване на честотата до безкрайност. Но това никога не става, винаги има известни вибрации, които се гасят повече или по-малко успешно.

    На практика ситуацията е, че твоят компресор разботи с честота малко след резонансната. Когато вдигнеш зададената му температура, той си вдига оборотите и амплитудата на вибрациите му намалява, защото точката се измества надясно по кривата. Факт.
    И ако трябва да внеса отново примера с чашата: стената (апартамента) също си имат резонансна честота. Пренесените върху тях вибрации от компресора ги кара да трептят. В коя точка от характеристийката им - ясно е, че не мога да отговоря. Но приближаването на честотата на вибрациите на климатика към резонансната честота на стената(апартамента) е с пагубна (както си се убедил) сила върху комфорта на живущите.

    Проблемът е голям, тъй като дори и монтиран върху гумени тампони без връзка между болтовете, вибрациите се пренасят чрез тръбите...
    Заобякаля се по очевиден начин: температурата се вдига, за да се увеличи честотата на компресора и амплитудата на вибрациите да се намали. Нещо, в което сам си се убедил! Така противно на чудесно звучащото обяснение на KING-T, по-добре е да изключваш климатика, стаята да изтива, и докато се стопли, климатика да работи на високи обороти и така да не вибрира с голяма амплитуда!

    И без нищо лично: нали знаеш как сме ние, българите... Олеква ми, че не съм само аз с такъв проблем и че не съм се набутал с "марков" климатик, двойно и тройно по-скъп от моя, и който няма да мога да използвам през часовете за почивка

  7. Novice
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    6
    #6

    Re:Проблем с шума от компресора на Hitachi RAS/RAC-14H2

    Здравей emos, твоето обяснение на това състояние е логично и подчинено на законите на физиката за трептения на твърдо тяло, но честотата и амплитудата на трептене на вентилатора на компресора е във пъти по голяма от собствената честота на трептене на стената ( във случая тухла ) и немога да си обясня визирайки и приложената графика как влизат във резонансна честота със стената. Също така демпферирането на вибрациите на компресора ( с пружини или тампони ) намаля значително амплитудата на предаваните вибрации от стойката към стената и те затихват ( енергията включително и механичната не се предава без загуби ). Шумът определено е от компресора и мисля че дори да не е закачен на стената пак ще го издава при определен режим на работа.

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #7

    Re:Проблем с шума от компресора на Hitachi RAS/RAC-14H2

    Пробвай на висок вентилатор след като го включваш, или пък пробвай да темперира и да не го изключваш изобщо. Вибрациите ще изчезнат!

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    119
    #8

    Re:Проблем с шума от компресора на Hitachi RAS/RAC-14H2

    Ми да ти кажа , ако бученето е нещо като ''бррррр'' силно тътнещ и по стената се предава вибрация ,се едно четиритактов агрегат ,няма да се плашиш. Аз също имам хитачи. И мойто бучи по този начин.

  11. Member
    Тук е от
    Apr 2006
    Мнения
    538
    #9

    Re:Проблем с шума от компресора на Hitachi RAS/RAC-14H2

    относно бученето - продават се тампони /писано е във форума/

  12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #10

    Re:Проблем с шума от компресора на Hitachi RAS/RAC-14H2

    Възможно е и при някакви обороти при изпадането в резонанс някоя от медните тръбички около компресора да опира някъде в друга или в ламарините.Трябва да се понатиснат насам-натам за да спомени резонанса на тръбите и да не съвпада с на компресора..Имах и случай на леко наклонен компресор от неправилен транспорт и точно така при опр.обороти силно бучеше.Оправи се с наместване на мястото си върху тампоните.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #11

    Re:Проблем с шума от компресора на Hitachi RAS/RAC-14H2

    Момчета, ще бъда кратък, че щерката тропа за приказката си...

    1. НИКЪДЕ не съм споменавал за ВЕНТИЛАТОР. САМО за компресор. Не че вентилатора не е част от вибрационната система, но масата му е много малка, а оборотите му - достатъчно високи, за да сме достатъчно вдясно на графиката.
    2. Упоменал съм, че климатикът (т.е. външното му тяло) е "монтиран върху гумени тампони без връзка между болтовете"! Те са кото тези:
    [img width=450 height=600]http://img12.imageshack.us/img12/2761/tamponvd3.jpg[/img]
    коментирани са в тази тема: ГУМЕНИ ТАМПОНИ ЗА/ПРОТИВ?
    3. Трябва да се има в предвид, че в цялата тази система усчстват: компресора, питата, вентилатора, корпуса (това целото всъщност е външното тяло), тампоните, конзолите, тръбите (паралелно на тампоните и конзолите), стената, връзката й с другите стени на апаратамента и плочите му.
    Та да ви разсея малко неясноти - в тази система източник на вибрации са компресорът и (с много малък дял) вентилаторът. В зависимост от коефициентите на еластичност на тампоните, конзолите и тръбите предаването на вибрацитите става с по-малко или по-голямо въздействие върху станата. Тя вече "клати" другите стени и плочите. Това е. И тъй като тяхната резонансна честота е много ниска, ефектът е това бучене. Дали като от двутактов, тритактов или четиритактов агрегат - все тая. BTW, тези агрегати са за промишлена употреба и за тях си има други хигиенни изисквания...

    Можем да се борим по два начина, горе долу както лекува хипократовата медицина и хомеопатията: или премахваме последиците от причината, или премахваме самата причина за проблема.

    В случая: или гасим наличните вече вибрации, или в една или друга степен се мъчим да ги предотвратим.
    Първия начин - най-лесно е чрез тампони. Ефектът, за съжаление, не е голям, тъй като тръбите си вибрират и през контакта им в отвора на стената й ги предават. Частично решение има само в къщи - външното тяло се монтира достъчно далеч в градината, а тръбите също се захващата към забити в земята конзоли, за да не трептят след конзолите. Тук участва и пръстта, която гаси вибрациите значително по-добре от стена...
    Ясно е, че вторият начин е радикален и на 100% ефективен - компресорът се балансира и вече няма никакви вибрации, с които да се борим.

    @ vanko68
    Радвам се, че твоят случай се е решил толкова лесно!
    Моят климатик вече ходи на ремонт - нищо. Обмислям продажбата му за някое производствено хале или за селска къща...

  14.  
     
  15. Novice
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    6
    #12

    Re:Проблем с шума от компресора на Hitachi RAS/RAC-14H2

    Установих че външното тяло е монтирано наклонено с около 20 мм по цялата дължина. Мислите ли че това може да допринася за топуркащият шум при ниски обороти, а иначе дори при добре затоплена стая 25-26°С при намаляне температурата респективно на оборотите шума се появява отново. Външното тяло е монтирано на стена на къща и започвам сериозно да обмислям варианта да го преместя на плочата на гаража да не е конзолно закрепено а установено върху тампони върху бетонната плоча ( тя е долепена до северната стена на къщата ) защото переспективата да го ползвам само на висока температура не е добра а иначе тътне като Ту-154 когато излита и се чува силно в цялата къща. Кофти късмет съм ударил със тези звукови честоти на трептене, наблюдавал съм доста по шумни компресори които вътре въобще не се чуват.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Hitachi RAS/RAC-E14H2 - мнения
    От bg_glava във форум Климатици Hitachi
    Отговори: 370
    Последно: 11-11-13, 22:04
  2. HITACHI RAS/RAC-E14H3 срещу HITACHI RAS/RAC-E14H2
    От metalsun във форум Климатици Hitachi
    Отговори: 9
    Последно: 27-01-12, 19:08
  3. Hitachi RAS/RAC-E14H2 - мнения
    От todoplam във форум Климатици Hitachi
    Отговори: 15
    Последно: 12-08-11, 08:36
  4. Hitachi RAS/RAC-E14H2 или Hitachi RAS/RAC-D10EX3
    От Svetlio70 във форум Климатици Hitachi
    Отговори: 1
    Последно: 04-06-09, 13:23
  5. Hitachi RAS/RAC-E14H2 vs. RAS/RAC-14EH1
    От blago във форум Климатици Hitachi
    Отговори: 1
    Последно: 12-07-07, 20:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе