Hitachi RAS/RAC-14KH2 - не топли и не охлажда добре
Здравейте. Миналото лято си купих конвенционален климатик HITACHI RAS/RAC-14KH2, монтиран е в стая 10кв.м. Зимата до температури +5° отопляваше добре, но при 0° ставаше на вентилатор. Викнах техниците, замериха налягане – 21бара (R410), изходяща темп. 32°, при външна -3° и вътр.19°.Решиха ,че има проблем и източиха фреона и го заредиха с везна по табела.Ефект нямаше и отидоха да мислят за проблема.И така до лятото.Сега климатика и на охлаждане не работи добре.Извиках ги на профилактика, замериха при 32° външна, 23° вътрешна темп., изходящ въздух 13°, и налягане 10бара, на което отговориха, че е било в нормите.Което според мен въобще не е така.
Тръбният път е ~ 2м., а в упътването пише, че трябва да е мин 5м.
Зимата първо доляха повече фреон и ефект нямяше.А не знам ако се източи малко дали няма да се оправи.
Каква може да е причината на отопление да прави ниско налягане, а на охлаждане високо?
Re:Проблем с климатик HITACHI RAS/RAC14KH2
techno ,аз съм само потребител , но ми се струва ненормално 14-ка с 3.85 КВт на отопление да не може да отоплява 10м2 помещение.С тази отоплителна мощност би трябвало да се отопляват най-малко 20м2.
Да не говорим че си дал между 900 и 1100 лева за климатика.
techno - На първо четене е презареден климатик.С изпускане е трудна работа "на око". Трябват манометри.И ако се изпуска,да е докато работи климатика.Трябва да го докараш до 7-7,5 бара при 30°.
Може и някакво запушване да имаш или пречупени тръби.
Ванко, това имах в предвид, изпускане с манометър
И как ще го изпуснеш тоя R410? Ще трябва да изпускаш еднакво количество 50/50, от R-32 и R-125. Не съм сигурен, че е възможно. Може да пробваш да изпускаш течна фаза, но съм сигурен че климатика ти няма сервизен кран след кондензатора, преди дроселиращия елемент. Я кажи като ти вадиха стария фреон и сложиха наново вакуумираха ли? Пак стария фреон ли сложиха, или от друга фабричнозаредена бутилка?
При 10 бара налягане на смукателната страна, тоя фреон дава около 10°С температура на изпарение. Ти казваш, че имаш 13°С изходящ въздух - нормално е. Това което не е нормално е тия 10 бара.
В хладилната техника знаеш ли какво означава когато смукателното е завишено а нагнетателното не достатъчно високо (ниско налягане при отопление)? Ярък признак за сдухване на компресора. Би следвало машпината ти да е в гаранция, и ги викай да ти я оправят. Те може да са решили да се моткат от сезон на сезон докато ти мине гаранцията.
provigo - както съм дал съвета,докато работи машината ,съставките на фреона са идеално размешани и няма значение дали изпуска газова или течна фаза.
Ако има допълнително дроселиране ( пречупени тръби или лоша заварка) след контролния вентил,показва същото. Или ако оригиналното дроселиране е било намалено по някаква причина,примерно по-голяма по Д капилярка или по-малка до дължина.
Доста хора с Хитачита се оплакват от заминал компресор... Дано при теб не е това и да е от фреона наистина. Особено при YH4 доста често компресора дава фира.
Изпуснаха стария и заредиха с нов фреон, вакумираха 40мин
Ванко техниците са видели че машината не работи добре, и автоматично отиваме на доливане на фреонче, пък ще видим. Особено пък като си на отопление, и не може да замериш смукателната страна. Иначе теоретично като се замисля докато бачка машината фреона е омешен. Така е! Той човека няма и нужния опит за да усети на око колко да изпусне и дали е достатъчно.
Най-доброто решение. Източване на фреона, вакуумиране минимум 30мин, зареждане на точно толкова фреон в течна фаза колкото пише на етикета. И тогава ще може да се каже, абе от фреона било, или компресорчето дава фира :)
Изпреварил си ме докато съм писал последното. Еми значи отиваш на проблем с "инфаркт на миокарда" - това е диагноза от разстояние, и може да не е точна. Просто искаме да те насочим. :) Гледай да го решиш бързо, щото да не мине времето ей така и да увиснеш.
А дали късия тръбен път не оказва влияние. В упътването дават мин 5м.
Извинявам се,ама може ли да поясните защо трябва толкова дълго време да се вакумира? в къщи за 2 броя клими-Toshiba RAS-405PDR и RAS-255YR на малкия 3 минути,на големия 5мин,чувал бях че има значение и за това гледах часовник,ама като гледам вие пишете за"вакуумиране минимум 30мин" ..... :081: нещо последствия ще има ли за мен? За да търся търговеца....
Колкото повече, толкова по-добре. Аз обикновено вакуумирам при монтаж около 1 час. Като приключа с тръбите слагам помпата, и тя докато бачка си оправям тоците и другите неща. Теоретично, целта е да се изкара въздуха и влагата от вътрешната повърхност на тръбите, ако има такава. За няколко минути помпата не може да направи кой знае какво.
Да бе, 5 часа. От къв зор толкова много? Няма смисъл. Хората като мен, които работят с вакуум помпа винаги, свикват на звука й, че и даже мога да разбера дали има пропуск. Повече от 2-3 мин в топло време са излишни. 10 мин. може когато навън е под 14-15 градуса, ама 1 час...
За хитачито - каквото и да ти казваме, може да е подвеждащо. Трябва да се види, чуе, пипне и така. Аз сякаш, си мисля че трябва източване, продухване с азот на вътрешното и зареждане с везна, и БЕЗ такива "ае още малко фреон". Как са разположени вътр. спрямо външно.
целта на вакумирането не е само да изтегли въздуха от тръбите или да се ориентираш за пропуск, а да държиш вакуум известно време за да може да се изпари и изхвърли влагата от тръбите, така, че 10-15 мин е минимума