Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 25
Like Tree1Одобрявам

HITACHI RAS/RAC-25JX5

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2011
    Мнения
    123
    #1

    HITACHI RAS/RAC-25JX5

    Понеже по темата за HITACHI RAS/RAC-25JX5 e писано много малко или почти нищо, ще направя кратък обзор от първоначални наблюдения. Закупих климатиците по програма енергийна ефективност от ТМ в Стара Загора. Вчера бяха монтирани под прозореца на спалнята ми и имам първите впечатления. Мотив за покупката ми беше сравнително евтината цена с монтажа 999лв, високият COP/EER, както и функцията за аспирация. Моделът според мен е напълно идентичен с HITACHI RAS/RAC-D10EX2, въпреки различната им цена, но не се наемам да коментирам политиката на фирмата в този аспект. Та по темата: Първото нещо, което ми направи впечатление беше изключително тихата работа на външните тела и доста шумната, според мен, работа на вътрешните тела. Имам база за сравнение със стар конвенционален Nippon 12-ka и инверторен Фуджицу 07 Asya/LGC. Основен мотив да сменя Нипон-а беше шума в стаята където се спи, както и ниския клас на КПД. Въпреки, че в режим на минимална скорост на вентилация е указан шум от 22db, в сравнение с Фуджицу, където същия параметър е 21db, разликата е не малка, в полза на тишината от към Фуджицу-то. В автоматичен режим Hitachi сменя няколко режима на вентилация, но никога не отива до най-тихия, докато Фуджицу достига температурата, която е зададена и кротва (почти не се чува). Така че по отношение на шум, мисля, че има какво да се желае (не знам дали е нормално това, но все пак са два климатиците и работата им е идентична). Допълнителен шум може да се усети при включване на аспирацията. Обмяната на въздуха по каталог е 4 куб.м за час, режимите се задават ръчно: въздух отвън или въздух от вътре на вън. По отношение на консумацията нямам наблюдения, понеже нямам уреди. Друго нещо, което ми направи впечатление е това, че малко преди да сваля Нипон-а замерих температурата на вход филтрите на климатика при зададена температура 25градуса и на изход от турбината. Показанията бяха 25грд на вход и 7-8грд на изход. Направих същия експеримент при Хитачи - резултатите бяха 25 грд на вход и 12-13грд на изход. Зададените температури се достигат без затруднения.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,686
    #2

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    Честито, със здраве да си ги позлваш. По-интересно би било да видим впечатления през Януари и Февруари. Относно шума, винаги съм казвал, че има разлика от данните по каталог и реалния шум от вътрешните тела.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2011
    Мнения
    123
    #3

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    Впечатления през зимата ще отразя. Сега малко ме притеснява, че при монтажа не се направиха замервания на фреона. Напомних за аспирацията и за вакуумирането на тръбите, комай и без тях можеше да остана, предвид това, че не бяха донесли вакуум-помпа. Направих и грешката да не питам предварително колко ще струва демонтажа на стария Нипон и ми взеха 60лв, щото им бях в ръчичките... После, докато бях в офиса на фирмата за монтаж да си взема един документ за кредита, бях свидетел на едно обаждане от монтажници до управителя. Ставаше въпрос за профилактика със измиване на турбината на вътрешното тяло. Управителя се колебаеше каква цена да вземе за услугата - между 80 и 100лв. Попита секретарката колко струва услугата и тя отговори, че е 60лв. Тогава той отговори: Компромисно 80лв и седна видимо доволен да си дочете вестника...

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    38
    #4

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    Браво добър обзор, аз също сега събирам впечатления от един RAC/RAS 50FH7, който боднах в 35 кв и скоро ще напиша ревю Имам и 14EH3 и 14SH3 и двата имат тихи външни тела и шумни вътрешни, но когато си намалят оборотите са поносими. За сравнение 50fh7 е с много по тихо външно тяло от 14ките и когато си направи градусите и оборотите паднат става незабележим, нещо което при 14ките не се наблюдава. Предполагам и че 25-цата е същата виелица от шум и вятър

  6. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2011
    Мнения
    123
    #5

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    edi1 беше прав, като ме посъветва за спалното помещение да взема 10EX3, понеже шумът при най-ниска степен е 20дб. Всъщност нямам представа дали тази 2дб по книга ще имат съществена разлика на практика. Започнах да се чудя дали този шум не се дължи на дългия престой на климатиците в складовите помещения, понеже моделът е поне от 2006 година, а оригиналните батерии на дистанционното имат трайност до 2008 г. Това означава, че имат поне 4 години престой откакто са изработени. Но шумът ми се струва, че не е от механично триене, а от завихрянето на въздуха от турбината.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    3,319
    #6

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    Е, батериите, какво общо имат? Просто моделът си е шумничък. По-нисък шум се постига с по-голям диаметър на турбината.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2011
    Мнения
    123
    #7

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    По изписаната година на трайност съдя, горе-долу кога е произведен климатика. Между другото, установих, че на отворен капак шумът намалява. На самия капак от двете страни има отвори, които усилват децибелите.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1345675920[/time]_________________________________________________


    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1345755000[/time]_________________________________________________

    Прикачени изображения Прикачени изображения

  10. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2011
    Мнения
    123
    #8

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    Днес вечерта, понеже нямам подходящи уреди за засичане на консумация, направих следното: Изключих всички предпазители в апартамента, оставих само този на контактите и единственото включено нещо остана работещото Хитачи, в автоматичен режим на охлаждане при зададена и достигната в стаята температура 25 градуса при външна 33. Излязох за два часа на разходка с байка, като засяках в началото показанието на електромера и след като се върнах. Отчетеното беше 610W за 2 часа т.е. 305 W/h.

  11. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #9

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    честито и безаварийно ползване.
    как е аспирацията има ли впечатление ? вкарва или изкарва ? според мен ще е по добре да изкарва така ще чисти влагата зимата.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2011
    Мнения
    123
    #10

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    Има опция да вкарва отвън и опция да изкарва навън, както и таймер за да се включва. Става малко по-шумен, понеже се включва допълнителен вентилатор.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    38
    #11

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    Цитат Първоначално публикувано от dinko69
    Има опция да вкарва отвън и опция да изкарва навън, както и таймер за да се включва. Става малко по-шумен, понеже се включва допълнителен вентилатор.
    Усеща ли се реално тази аспирация като ефект?

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Мнения
    554
    #12

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    С тези 4 м3/ч,както го дават,може да смени въздуха в една малка тоалетна за час-два. В спалня 15 м2 или 40 м3 ще смени въздуха за 10 часа. Нормата за спалня е да се обмени въздуха за час или два. Тоест аспирацията на Хитачито не достига около 5-10 пъти .
    Е,ако в спалнята ти дограмата е от старата ТИП ТОП ,от панелките,няма да имаш нужда от аспирация Това е в кръга на шегата де....

  16. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    2,107
    #13

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    Тази аспирация няма ли степени,и тези 4 кубика да са на най ниска степен?

  17. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #14

    Re:HITACHI RAS/RAC-25JX5

    4 до 10 кубика в зависимост от налягането е перфектно.
    това е и идеята да не се усеща.
    за това и на дограмите им слагаме такива клапи - по документ точно толкова въздух пускат колкото да не се издушат като си сменят дограмата щото в България живеем като в пасивни къщи не отваряме да проветряваме и после що имало мухъл?
    ти му правиш джам да не прави конденз после от прозореца му била мухлясала къщата
    все сме виновни.

    http://fr.rehau.ch/files/Prospectus_..._710704_CH.pdf

  18. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    45
    #15

    Отговор: HITACHI RAS/RAC-25JX5

    Добър вечер на всички .От дълго време не бях влизал във форума.Бях обещал да споделя мнение за този климатик https://forum.setcombg.com/%D0%BA%D0...%B8%D1%8F.html
    даже се чудех дали да е в мой та тема или другаде и реших да е тук .
    Ето и моите впечатления :
    1-Изключително съм разочарован от този климатик а именно Hitachi 14EX2,които ми се струва еднакъв с 35JX5.Много шумна работа и неадекватна работа както в режим на отопление така ,и на охлаждане.Някой ще кажат ,ама ти как разбра.Много просто като го сравнявам с другите ми три климатика ,а именно Fuji 12LGC,Daikin FTXS35G и SHARP AY-XP12 LSR.
    За Дайкина няма да коментирам ,защото не е в ценовия клас на Хитачито ,но за другите два ще кажа по думичка.Тази зима ще ми е първата с Хитачито и Шарпа ,но като гледам май доста ще го псувам това
    Hitachi 14EX2.Днес реших да пусна Hitachito на топло па да стопли малко стаичката,че беше хладно .Имам уред за измерване на консумацията и реших да му измеря max консумирана мощност . Останах направо потресен.
    Климатика го нагласих на 32градуса режим топло и auto fun ,в стаята е 18 гр.,а вън 17гр.Незнам да ли има някъква защита ,но тъпата машина се форсира до 710W и толкоз. Не искаше повече.Ако някой знае ,защо ще му бъда благодарен .
    Другото което ме дразни е ,че когато достигне температурата не изключва вентилатора ,а работи съвсем леко.Това го прави и Фуджито.Много неприятна за комфорта.
    Мога да кажа и добри думи ,а именно че не се чува завиране на фриона както при фуджито и няма никакво пукане на пластмасите както отново е при фуджито.Много голяма грижа за пречистване на въздуха .
    А сега и малко относно Шарпа.Истината е ,че съжалявам че не взех и друг шарп ,а взех хитачито .Шарпа по ми допада като работа и комфорт ,по тих .Има много писано така че няма да ви занимавам относно модела.
    За мен лично никога няма да си взема Hitachi повече в живота си.!!!!!!!!
    Толкоз от мен ако има въпроси бих отговорил стига да мога.
    Този пост е редактиран от barakuda; 26-10-12 в 23:33.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. търся компресор за RAS RAC 25JX5
    От 11223 във форум Климатици Hitachi
    Отговори: 5
    Последно: 29-11-12, 14:32
  2. HITACHI RAS/RAC-E14H3 срещу HITACHI RAS/RAC-E14H2
    От metalsun във форум Климатици Hitachi
    Отговори: 9
    Последно: 27-01-12, 19:08
  3. RAC-25JX5
    От TIMBERLAKE във форум Климатици Hitachi
    Отговори: 2
    Последно: 01-02-10, 22:23
  4. Hitachi RAS/RAC-25JX5 или RAS/RAC-25WX8
    От satanasov във форум Климатици Hitachi
    Отговори: 0
    Последно: 12-08-09, 16:47
  5. Hitachi air exchanger RAS/RAC-25JX5 и RAS/RAC-35JX5
    От polo във форум Климатици Hitachi
    Отговори: 1
    Последно: 28-11-06, 05:19

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе