Отговор: Hitachi 35 PSA/WSA
7 градуса външна, 20 градуса вътре, максимални обороти на вентилатора ...
Толкова ли е сложно компресора вместо да изключи на 220W да намали още? Аз съм с 5 метра тръбен път и ще го пробвам на 20 градуса и вентилатор на макс. Като започне да работи он/оф и при включване прави едни 400-500W за около минута - две.
Ще видим какво ще покаже.
Доста голямо разминаване в минимума.Според сервизно КОП на минимум е 10 ,което звучи супер ,но ако реално не слиза под 200 в консумация а топлотдава 600 в като по спецификация ,няма да е много добре.На мене ми е интересно как е със шума,само 3 степени +тиха и турбо ли има.На авто режим слиза ли под първа степен като тошибите..По данни дават 27 дб. на ниска степен,което си е доста ,а на тиха е 22 ,което реално пак си се чува.Остава въпроса как са мерени реално.
не знам с какво го мерите .. моя цял ден работи на 160 вата .. с тия ватове топли доста голямо помещение до 24° .. под първа степен не слиза ,но пък си я ползва на ауто,за разлика от доста други марки и модели .. на първа и втора степен е тотално незабележим ,колко децибела е не знам и не ме интересува ,преди малко му зададох 25° ,развъртя се за малко на 500 вата ,стопли ,слезе на 200 и се кротна добре че пишете за него да се сетя да го погледна ,на здраве :)
Алекси, ако не ти е проблем може ли да дадеш малко данни за климатика, да разберем приблизително какво консумира и какво отдава в момента?
Но трябва вентилатора да бъде зададен на фиксирана степен(примерно втора степен) и трябва да измериш:
- консумираната мощност(според ватметъра)
- входяща температура на въздуха(измерва се на входа на климатика)
- изходяща температура на въздуха(измерва се в най-левия край на 5-6 сантиметра от изхода)
някой ден ще го замеря .. сега не ми се занимава
Давай Джак:
тази сутрин в 6:
-външна Т +1
-стайна Т 24.5
- настроени 24 по ДУ
- показания ватметър ( моментна консумация 350вата) За 58 часа и 45 мин. работа е изразходил 11,2кв. Средно 190 вата на час.
- изходяща Т 39
- втора степен на вентилатора 410м3/ч.
Ей, разчекнахте ги тия Хитачита бре....:taz
Не си дал входящата температура, затова трябва да смятаме с приближение. Отгоре температурата е с 2-3 градуса по-висока от стайната.
Изх. темп=39 градуса
Вх. темп = 27 градуса
Делта t =12 градуса
Дебит =410 м3/ч
Плътност на въздуха=1.149 kg/m3
Спец. топл. капацитет на въздух = 0,00027916666689 kw/h (kg.°C)
Консумирана мощност = 0,350 kw/h
Коригираната сметка е:
12 * 0,00027916666689 * 470 = 1,57 kw/h отдадена топлинна мощност
COP=4.49 (приблизително) при външна температура +1 градус
Много добър резултат.
edit: занимавам се други работи и в бързината съм пропуснал най-важното - дебита е м3/ч, а трябва да бъде в килограми.
според мен температурата горе е колкото стайната ,няма как да е 27 градуса ..
Термометъра поставен върху климатика показва 27, докато в кухнята над луничките показва 25, а в другия край на хола е 24,5. Вентилатора е на авто, но съдейки по шума степента е втора.
п.п В момента бачка на 225 вата и изкарва струя с 35градуса. Вън е 6 градуса.
Това е, като да бръкнеш с двата пръста в контакта и да кажеш дали напрежението е 220V или 240V
Hitachito си е висок клас машина и не случайно е струвало 2500 лв ,но много сериозно се разминава в мин. консумация като гледам.При всички положения за цената за която го взе Alexi си е без пари.
25PSB/WSB струва около 2500 лв. и има почти идентични характеристики с 25PSA/WSA.
Може и новия американски собственик да предприеме друга ценова политика. Но мисля ,че тази цена си заслужава.
Jack Krauser много благодаря за изчисленията. Вкарах ги в exel за по-бързо смятане.
За по-точни изчисления може да погледнеш този калкулатор:
http://www.denysschen.com/catalogue/density.aspx
Въвеждаш входяща температура, надморска височина и влажността в стаята, и ти изчислява малко по-прецизно плътност на въздуха.
И аз си направих един калкулатор за COP-a с LibreOffice, че даже с чартове и графики:). Тези дни може да въведа малко данни, да видим какво ще покаже. В цялото уравнение единственото неизвестно, което не може да бъде проверено на практика е дебита на вентилаторите. Трябва да разчитаме, че данните дадени от производитела в сервизното са приблизително верни. Но в повечето случаи май са завишени.