Понеже стана голям мармалад да уточним: Предложиха ми SRK35ZS-S/SRC35ZS-S PREMIUM в единият магазин в другият MITSUBISHI ELECTRIC MSZ/MUZ-SF35VE все на цената 1699 като във вторият магазин наистина клапите бяха с ръчно обръщане разликата с Хитачито като цена значителна а като функции и хардуер не чух нищо освен може би тоя има еди си какво. На мен ми бе важно клапите да се регулират защото старата ми клима го имаше и е смешно да си купя нещо ново и орязано а не искам да ми духа фронтално в главата.
При мен вертикалните винаги са напред, нямам голяма полза от моторче на вертикалните клапи, не ми пречи и да са с ръчно регулиране защото твърде рядко ги ползвам.
Нека сложим точка по въпроса. На MHI ZS-S вертикалните и хоризонталните клапи се местят от дистанционното. На ME SF серията, вертикалните клапи се местят ръчно. И една подробност, понеже Рафата спомена за повечето екстри при високия клас на МЕ, което е така. При средния клас, обаче , ME SF е доста по-опощен, спрямо средния на MHI ZM-S и ZS-S. Спирам по тая тема, нека се коментира конкретния модел на Hitachi.
Незнам как е при другите марки и модели,но при това Хитачи от хоризонталните клапи струята си е насочена много добре,това го казвам от опит с модела.
Единствения минус ,поне за мен е сложната настройка на седмичен таймер от ДУ.
Време е за включване на Хитаците на охлаждане че доста си напече навън.
Интересно,напоследък чета из нета че в БГ 35RPC,вече го дават че може да работи до -25 градуса на отопление.Я някой да даде малко инфо и линк към този тест.
Бил сертифициран по този стандарт: БДС EN 60068-2-1:2007 (IEC 60068-2-1:2007)
Гена, в сервизното какво пише? Ако го имаш, погледни там, производителя трябва да си го е посочил. По принцип, в доста БГ сайтове, си пишат свободни съчинения. Дори и до -15 да е, това не трябва да те притеснява, Хитака най-вероятно ще си бачка и на -25. А и доколкото си спомням, твоят беше и преоразмерен, спрямо помещението, в което е монтиран?
Някъде в раздела за Хитачи, Нецата беше писал че новите модели ще имат сертификат от БАН за работа до -25. Предполагам са изкарали и за актуалния модел ,
Ще работи без проблем , японско фужитсу с номинал на охлаждане 2.2kw. беше монтирано в стая 18кв.м/яко изолирана/ като на -25 по-миналата зима 2016 си работеше /с дефрост на 50 мин./ Всъщност работи там от 7 /години. Къщата ми е с външна и вътрешна изолация. Дори бях сложил конвектор но не го включих за да пробвам климатичето. Та звяр като RPC едва ли ще се затрудни ако изолацията е добра
За под -20° си има специализирани термо-помпи с двустъпални компресори, флаш-танк и три-редови топлообменници, измислени и проектирани от китайския инженерен гений.
Обикновените климатици не, че няма да работят, но ефективността им ще е близка до единица и не е много здравословно за компресорчетата им да работят при такива отрицателни температури.
Този компресор май е напъван на отопление под -20...
Jack, то и на ДВГ не му е добре да го палиш на студено, ама си караш колата зимно време. Както някой беше казал: "да не се е раждал климатик".