-
Re: Отговор: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
Благодаря ти, Валентин, за обяснението! Сега ми се струва, че всички опции в сервизното меню са ясни по отношение на това какво правят и какво означават.
За съжаление, все още съм объркан по отношение на спора за дистанционното управление. Моля, имай търпение с мен.
Бихте ли могли да ми обясните отново в подробности защо ми предложихте да си купя дистанционно RG10L?
Доколкото разбрах, вътрешният сайт на Midea ви е подсказал, след като сте въвели продуктовия код на външното тяло на моето Oasis Plus, че версиите 2.1 до 2.6 на дънната платка може да имат възможност за промяна на честотата на компресора в режим на отопление, но не и в режим на охлаждане. Но за да направя това, ще трябва да си купя дистанционно RG10L, защото моето RG10P няма възможност за промяна на настройките на честотата на компресора.
Трябва ли да бъде RG10L според вътрешния сайт и документацията на Midea? Питам само за да сме на една и съща вълна и да няма объркване по този въпрос. И дали всяко дистанционно RG10L ще работи? Например едно от All Easy Pro от 2022 г.? Бих искал да потвърдя, че годината на производство на дистанционното няма значение, стига да е модел L.
Казахте също, че всяко ново дистанционно RG10 трябва да има пълния набор от опции в сервизното меню, което за мен противоречи на необходимостта да се вземе друго дистанционно. Освен ако не имате предвид, че същото дистанционно RG10 отпреди 2-3 години може да не е в състояние да променя сервизните настройки, но дистанционно със същото кодово име, произведено тази година, потенциално би могло.
-
Отговор: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
Малко извън темата, но имаше един филм "Изгубени в превода"...
-
Отговор: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
горе ти писах за дистанционните .. имам 4 различни - ако дадена функция не работи с RG10x - значи климатика я няма .. както и Валентин е писал всяко дистанционно има пълния набор от функции .. правил съм си всякакви експерименти - ще си дадеш парите на вятъра за друго дистанционно
-
Magiaconatus, съжалявам ако съм те объркал с обясненията...
Не трябва да купуваш друго дистанционно, защото вече спомена, че имаш настройка за честотите на компресора на канал 12 и можеш да ги променяш от 10 до 50.
Климатика няма да ги приеме и с друго дистанционно на 99% е сигурно, затова - Не, не купувай...
Предложението да пробваш с друго ДУ се оказва безсмислено в този случай.
-
Re: Отговор: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
Няма проблем, всичко е наред!
Радвам се, че изяснихме недоразумението.
Малко е тъжно, че за Oasis Plus вече няма спасение. Само нов модел би помогнал.
-
Валентин Игнатов ,може ли малко да разясните относно коефициентите на управление на вътрешната турбина.Имам климатик Fram Moonstone,който е аналог на Midea Penrose Xt,която не се предлага на българския пазар.Хардуера му е като на Брийзлес с по лекото тяло от 26,4 кг.Монтирах го сега лятото,при охлаждане забелязвам че си слиза до 11 хз,и 90-100 в по ватметър.Пробвах да направя и настройката за 10 hz при отопление,прие я,Тази сутрин при външна темп от 19 гр ,успя да слезне на отопление до 15 hz и 195 в,така че смятам настройката е успешна.Но при опит за настройване минимум на степените на турбината забелязвам нещо странно,ако му дам -41 ,минималните обороти стават по високи.Най ниски каточели се получават при 0 и плюс 10.Дали не е свързано с това,че срещу тази настройка пише че е риск и да не се пипа ако не е наложително.След няколко проби на настройки,така се обърка системата,че на тих вентилатор при охлаждане не искаше да падне под коеф.90 .Наложи се да го изключа от контакта за 1 час,след което да резетна през дистанционното с one key reset,канал 16.След което по дефолт минималните обороти при тих режим при охлаждане са ми с коеф 75 или 600 об ,което е почити безшумно ,а странно при отопление са 61 което са 490 об,което е абсолютния минимум.Явно нещо се бърка системата и затова не мисля да ги пипам повече засега.
-
Цитат:
Първоначално публикувано от
^Rokera^
Валентин Игнатов ,може ли малко да разясните относно коефициентите на управление на вътрешната турбина...
Здравейте,
Тази настройка не е обвързана с конкретен модел, а е цялостно решение за контролиране на оборотите на турбината при повечето климатични системи на марката.Затова когато зададете минималният праг -41 , би могло да се получи несъответствие при въпросния климатик.Това е така, защото има заложен параметър за минимални обороти на турбината и под тях не може да работи.Ако при този модел е зададен параметър до 600 оборота (примерно), под тях с настройка от сервизното не би паднал.Всяка стойност определяща оборотите под 600 в случая ще даде некоректна промяна и софтуера ще стартира турбината с базова стойност или минимална такава по заводски настройки спрямо мощността на климатизатора.
Фабрично зададената стойност никога не е минималната такава, затова позволява и работа с по-ниски обороти, но трябва да се тества конкретния модел до къде му е границата.Започнете теста с по-ниски стойности, примерно от -10 нагоре…И проверявайте с какви обороти се променя скоростта на турбината.
Пример:
-10*8 = 80 оборота по-малко от базовите фабрични настройки - Ако са 600 стават 520.
*Не е нужно да правите цялостен ресет при проблем с оборотите, просто задавате стойност 0 на съответната настройка/канал и се връщат оборотите към базовите.
Също така, при някои модели когато зададете тих режим, или пък Eco\Gear, той може да не се влияе от тази настройка, а да е обвързана само с автоматична или ръчна позиция на турбината от 1% скорост.
Не препоръчвам да настройвате прекалено ниски обороти, защото може да се получат аномалии при определени условия, като поява на скреж/замръзнал изпарител или неспособност на системата да определи правилната мощност на компресора.
-
Валентин ,можете ли да проверите модела Xtreme Heat с кой софт идва и дали допуска регулиране на херците на компресора .
-
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Alexi
Валентин ,можете ли да проверите модела Xtreme Heat с кой софт идва и дали допуска регулиране на херците на компресора .
Това което съм тествал лично и има настройка за компресора е на снимката с таблицата:
https://forum.setcombg.com/attachmen...1&d=1784192126
Xtreme Heat Nordic и All Easy Pro Nordic, които все още се предлагат тук, доколкото успях да разбера от потребители, канал 11 и 12 не работят.
Тъй като някои страни като България използват продуктови означения на моделите, а не заводски, не мога да се ориентирам какво точно е заложено в тези машини.Възможно е да ползват и по-стари разработки на външните тела от серията Forest, които нямат тази настройка в сервизното меню, дори някои от тях имат само Data Checking.
По официални данни тези външни тела са прекратени от производство 2022г., което най-вероятно означава, че всеки климатик от серията Extreme, произведен от 2024г. насам ще бъде с новия чип и софтуер за управление.
Там където има директен внос от компанията за Европа, както е примерно в Германия, мога да проверя и потвърдя със сигурност какво се продава на техния пазар, но за тук нямам достъп до това какво се поръчва, защото вносителя е посредник ( FG Europe и донякъде Темпекс) със собствена номенклатура и оторизиран достъп.Само те и вътрешния отдел имат пълна информация.
-
Re: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
Уважаеми Валентин,
Бихте ли могли, моля, да проверите дали при тези климатици на Midea е възможно регулиране на честотата на компресора:
- Външните агрегати към подовите/парапетните вътрешни тела (MFA2U-09HRFNX(GA) и MFA2U-12HRFNX(GA)) с капацитет 9000 BTU и 12000 BTU: MOX230-09HFN8-QRD1W и MOX230-12HFN8-QD0
- Външните блокове на Solunar: MOX131-09HFN8-QRD1GW и MOX130-12HFN8-QRD2GW
- Raynor: MOX430-12HFN8-QRE1GW
Смятате ли, че е възможно да се намери документация и за модел на Bosch? Той има външно тяло, което не разпознавам въз основа на техническите характеристики като нетно тегло и количество хладилен агент.
Благодаря ви за помощта и ви пожелавам приятен уикенд!
- - - - - - - - - -
Цитат:
Валентин Игнатов
Това което съм тествал лично и има настройка за компресора е на снимката с таблицата:
Това, че сте тествали тези устройства, означава ли, че те приемат по-ниски честотни стойности от фабричните настройки или нещо друго? Или просто сте разгледали документацията им?
Мислех, че само моделите R290 работят с устройствата Xtreme Save/Save Pro.
-
Нали там имате Емаг и съответно Fram.
-
На Solunar трябва да работи.Но според мене няма смисъл от него,Solstice е по добър и там работи със сигурност. А ако държите на регулиране на херците,вместо да гледате Бош,направо вземете Fram,там поне е тествано вече.
-
Рокер я пробвай Фрама в режим отопление кои позиции на клапата са избираеми .. при Солстиса някои не са което е малко дразнещо .. всички са надолу с изключение на една която е почти изцяло вдигната клапата все едно е ОФФ т.е. няма възможност да духа под 45 градуса да речем
-
Отговор: Re: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
Цитат:
Magiaconatus
Уважаеми Валентин,
Бихте ли могли, моля, да проверите дали при тези климатици на Midea е възможно регулиране на честотата на компресора:
- Външните агрегати към подовите/парапетните вътрешни тела (MFA2U-09HRFNX(GA) и MFA2U-12HRFNX(GA)) с капацитет 9000 BTU и 12000 BTU: MOX230-09HFN8-QRD1W и MOX230-12HFN8-QD0
- Външните блокове на Solunar: MOX131-09HFN8-QRD1GW и MOX130-12HFN8-QRD2GW
- Raynor: MOX430-12HFN8-QRE1GW
Смятате ли, че е възможно да се намери документация и за модел на Bosch? Той има външно тяло, което не разпознавам въз основа на техническите характеристики като нетно тегло и количество хладилен агент.
Благодаря ви за помощта и ви пожелавам приятен уикенд!
- - - - - - - - - -
Това, че сте тествали тези устройства, означава ли, че те приемат по-ниски честотни стойности от фабричните настройки или нещо друго? Или просто сте разгледали документацията им?
Мислех, че само моделите R290 работят с устройствата Xtreme Save/Save Pro.
MFA2U и други разновидности на конзолни климатици нямат настройка за компресора от сервизното меню описано в темата.Те ползват микропревключватели (micro/dip switch),на платката, през които може да се променят частични настройки.Ползват и разширено меню от жичен/кабелен контролер.
Моделите Solunar (Glory Pro) и Raynor имат настройка на канал 11 и 12 за честотите на компресора и работи.
За Bosch, трябва да дадете наименование на конкретен модел и ще се опитам да ви намеря информацията за която се интересувате.По принцип имам достъп до техническата документация на техните машини, но досега не ми се е налагало да я разглеждам.Ако ви интересува нещо конкретно мога да проверя...
Относно тестовете - Да, лично съм тествал работещи климатици от серията Extreme, преди около 2 години.И за да не стане объркване, R290 е хладилния агент, и в продуктовото означение на моделите показва само това - нищо друго.Новите производствени линии на Extreme с R290 имат пълно сервизно меню и съответно настройка на компресора.При тези с R32 хладилен агент, има все още стари модификации, които нямат тази настройка.Серията Extreme има много варианти и продуктови наименования за различните страни, а в техническата документация с която разполагам не присъстват подробности по това отношение.Това което съм показал в таблицата по-горе са само моделите Extreme Save и Pro.Другите не съм ги тествал и не мога да кажа със сигурност какво се случва в момента...
-
1 Прикачен файл(ове)
[QUOTE=Alexi;1094325]Рокер я пробвай Фрама в режим отопление кои позиции на клапата са избираеми ..
При Фрама има само две надолу ,https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43817&stc=1и две нагоре и една която е право напред.Всички са избираеми и при отопление и при охлаждане. Като по вдигнатата долна е можеби при около 45 гр.