-
5 Прикачен файл(ове)
Re: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
Цитат:
Идеята ми беше да не ползвате Follow me или негов аналог, защото макар и добра опция се счита за неефективна и е компромисен вариант.Но така както ви чета, явно за вас е приоритетна.
Тези +2 градуса се коригират с температурна компенсация от датчика на вътрешното тяло - въпроса е, вас кои градуси ви вълнуват?Реалните в помещението и къде точно - горе, долу, по средата, или тези които показва климатика?Ако се опитвате да ги изравните - Аз не съм правилния човек към когото да се обърнете, защото за 15 години в тази област не съм успял.
На теория бих искал и двете. Защото нека се стремим към максимален комфорт и нека температурата да бъде 24 °C, ако зададете 24 °C. Но мисля, че за това е необходимо устройство като ClimaControl на Protoart и климатик, който може да променя скоростта на компресора си в широк диапазон. Но това е просто моята идея и увлечение по темата.
Цитат:
Хоризонталната клапа по схема не би следвало да се мърда, ако направите настройката за Fan control when Ts reached на 1, защото е програмирана да спира заедно с мотора на турбината при настройка Stop Fan.Само малката клапа при климатици които я имат се затваря понякога веднага, а друг пък по-късно според заданието и дали е надхвърлено.Но това е друга тема...
Вероятно съм се изразил малко подвеждащо. Хоризонталната клапа не се затваря, а се повдига в най-горната отворена позиция. Това се случва, когато преминава в режим на размразяване (очевидно). Понякога клапата не се издига в продължение на дълги минути, когато възобновява работата си след цикъл на размразяване. А от опита на други хора, които са пускали климатиците си на наистина ниски Hz, клапите в крайна сметка се повдигат отново, ако входната мощност стане ниска. Вероятно това се дължи на логиката за предотвратяване на студения въздух.
Цитат:
Аз не разбрах при вас кои настройки от сервизно работят, за да се ползват в случая?Трябва да бъдете по-конкретен.
Опитах да настроя 2 „Вентилаторът работи на най-ниските обороти“ и там, поради многото цикли на включване/изключване, клапата се повдига и спуска през цялото време.
Цитат:
Знаете ли и външното тяло с кой компресор е, защото има такива на които е сложен KSN98D64UFZ3, а той няма да работи добре с този обем на хладилната система когато му намалите честотата прекалено много.
Ако си дадете серийния номер на климатика мога да го проверя...
Ако разбирам правилно, всички тези, маркирани с червено, са деактивирани. Това е посочено в долната част на третата снимка. "Data in red is not valid for OP (Oasis Plus) series."
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43606&stc=1https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43607&stc=1https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43608&stc=1
Вероятно имам версията с един ротационен компресор. С външно тяло 32,3 кг и 0,9 кг хладилен агент. Съдейки по това ръководство:
https://akkusys.shop/media/pdf/b6/64...25_1505381.pdf
Ето стикерите от външното и вътрешното тяло:
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43609&stc=1https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43610&stc=1
Ако всички са съгласни, че обсъждаме това тук, тогава и аз съм повече от съгласен. Благодаря ви за непрекъснатата подкрепа! Приятен уикенд!
-
Отговор: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
Този Майк от клипа, наистина ли нарече фирмата "Майдиа"?:)
За да стане перфектен климатик, трябва да се съберат позитивите на различни японски марки.
Да има софтуера и следене на стайна чрез дистанционното на Sanyo. Да се разглобява на стената, като Fujitsu от 96г. насам. Да се свалят клапите чрез плъзгащи закопчалки, като на Mitsubishi.
Дизайн и турбо режим на Toshiba. И почистването им е добро. Дължина на издухващата струя и звукопоглъщане на Sharp. Както и системата за вкарване и изкарване на въздух на Hitachi.
Твърдо съм "за" да няма датчик отвън за температурата на въздуха, както и каквито и да е сензори за следене на присъствие вътре. Само скопяват качествата на климатика.
При японски за техния пазар, тези без датчик за въздуха отвън, са работили по-добре на отопление.
Общо взето, ако бяха оставили Sanyo жива, нямаше да има нужда от всички други марки. И за това и изчезна..
-
Отговор: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
колегата с Оазиса иска нещо което реално е непостижимо от никой климатик - турбината да спира при ОФФ но климатика да си следи и поддържа доста точно зададените градуси .. за да вее хладен въздух при ОФФ климатика най вероятно е зле монтиран духайки на легло/диван
-
1 Прикачен файл(ове)
Magiaconatus,
Малко информация относно платките:
- Стара (вашата) - KFR-35W/BP3N1-(RX24Tmini+PSS15S92F6+6A161+ECN30622).D.13.WP2-1 с продуктов номер 17122000057661
- Нова - KFR-35W/BP3N8-(RX24Tmini+SDM15L60RA+SL8374+ECN30624).D.13.WP2-1 с номер 17122000061817
Несъвместими са и ще се наложи да смените и вътрешната, плюс най-вероятно някой датчик…но за тях не съм сигурен, защото нямам нужните познания, просто предполагам.
Не мога да бъда по-подробен, защото TSP-то на Midea ми е заключено в частта с по-задълбочените данни.Тази информация обаче може да получите от официалния вносител и сервиз на марката при вас.Те разполагат и с така наречените „Универсални” платки и в повечето случаи могат да се ползват и те.
Това което успях да разуча за вашата е, че има скорошни ревизии.До версия 1.8, сервизното е частично функционално, версия 2.1, 2.4, 2.6..и т.н., имат настройка за честотите на компресора, обаче контролера работи с дистанционно RG10L - Канал 11 за намаляване честотите в режим охлаждане не работи.12 за отопление работи.
Показвам и нагледно къде са изписани ревизиите/версии на обновяване на платката:
https://forum.setcombg.com/attachmen...1&d=1780927501
*Снимката е примерна и е взета от Амазон, защото аз в платформата нямам визуализация на реална.Най-вероятно е и фейк, защото при мен няма версия 2.9, а е до 2.8 на тази платка.Както и да е, просто ви я показвам за пример, да се ориентирате какво да следите.
Според мен не ми изглежда много рентабилно да се сменят платки за една настройка в сервизно меню, защото само външната е на цена около 300 долара при директен внос.Ако е седяла някъде по складовете в Полша, може и по-скъпа да излезе.Като прибавите и другите разходи… и за труд…Сумата възлиза на ново външно тяло.Няма и гаранция, че с тази настройка ще постигнете това към което се стремите.Нордик моделите по принцип имат различен софтуер за управление на компресора и в режим на отопление има защита която не позволява дълго време да работи на ниски честоти под фабрично зададените.
Питахте ме и за някакви контакти на сътрудници за Европа – Нямам такива.Моята дейност е далеч от дистрибутори, сервизи и части…За съжаление ще трябва сам да водите кореспонденция с вносителя в Унгария.Не вярвам да ви откажат съдействие, ако обясните коректно проблема си и какво желаете да направят за вас.
П.П.
Връщам се малко на сервизното меню - Снощи един колега ми писа, че преди години е имало доклад в които се твърди, че при някои модели е трябвало външното тяло да е изключено от захранването за поне 10 минути, а не 3 както е по сервизно, за да изчистят паметта и да приемат заявка за настройка на параметър.Стори ми се странно, но нямах време да задавам въпроси…Може да опитате и това, ако вече не сте го пробвал, защото ние знаем коя е платката, но не знаем коя е версията на eeprom.
Не вярвайте и на документацията в интернет.Ако помните бяхте показали една таблица с настройки на която пишеше, че за OP серията параметрите в червено не са валидни.
Примерно тук - ЦЪК информацията е друга...особено за канал 11.
Вашия климатик го проверих по сериен номер и се оказва, че датите нещо се разминават или аз поне не мога да се ориентирам - 2019г. в едната платформа, а в другата е показана поточна линия март месец 2021г.Компресора е KSN98D64UFZ3.
Малко сте на кантар, но според мен има шанс настройката да я има заложена.Казахте, че същата сте я правили на друг климатик?При него с кое дистанционно я прие? И ползвали ли сте го същото на вашия климатик за проба?Аз от опит знам, че някои дистанционни с по-стара версия не съответстват на модела сервизно меню.Когато съм ползвал по-ново дистанционно се е получавало.Моите климатици също съм ги настройвал с по-ново дистанционно, защото техните поддържаха настройки само за температурна компенсация.
Пробвайте различни варианти, защото освен програмния отдел и някои сервизни техници не може човек да се ориентира...Всеки си прави каквото си иска и не го декларира.
-
Здравейте,
Показвам информация за каналите от 26 до 29 в сервизното меню при по-новите модели. Там може да видите коя версия е на фърмуера в паметта (eeprom), или софтуера на OTA чипа:
- CH26 Outdoor EEPROM parameter version
Alternate "OTE" and version number
- CH27 Indoor EEPROM parameter version
Alternate "iTE" and version number
- CH28 Display program version
Alternate "inE" and version number
Тъй като позициите за съответните настройки на каналите започват да се изместват при съвременните варианти, ще се наложи да се промени изцяло начина за предоставяне на информацията.Основната причина е във Форумът, който не дава достъп за редакция на пост повече от два пъти, поне при мен е така и нямам възможност да редактирам и оформям таблицата в първия коментар.Което е лек проблем, но нищо…ще се борим някак си…
Дори за по-прилежно смятам, че таблицата е малко лош вариант, защото коментара става много дълъг.Може би ще публикувам за в бъдеще моделите климатици и срещу тях ще има линк към изображение което показва сервизното меню.
==========================================
Основното за новата технология е, че позволява актуализации и ъпгрейд през мобилното приложение MSmartHome.Това означава, че климатика може да получава актуализации на самата структура за подобрени режими на работа, както и софтуерни плъгини, какъвто е EcoMaster.Добавена е и поддръжка на защитен комуникационен код – Устройството се свързва през по-защитени облачни сървъри, получава актуализации за сигурност и ъпдейти на фърмуера на wi-fi модула.
Наскоро имаше голям ъпдейт на приложението MSmartHome и би трябвало вече и в България да е налично с версия 3.18.0
В настройките има раздел „Инженерен режим”, който главно ще работи с оторизиран достъп за сервизни отдели и техници.Ще служи за проверка, тест и обслужване на машината.При някои така наречени „Бета изпитатели”, режима ще е отключен за проверка на грешки в софтуера и тяхното отстраняване.Обмисля се идеята да се въведе частична функционалност и за крайни потребители, които ще могат оттам да следят работните параметри на климатизатора – Ако при някои от вас се случи така, че инженерният режим показва данни и опции за обслужване на климатика, имайте предвид че услугата все още се разработва.
Присъства и AI плъгин за управление (асистент), който за сега също е в тестов период.Работи и на български език, но трябва да зададете региона и езика в приложението на България/български.Обучението му отнема много време и засега е леко ненужен.Може обаче да контролирате климатика през него все пак.С кратки текстови и гласови команди, като например – Включи климатика на отопление; Задай 25 градуса; Задай скорост на вентилатора на 80%; Изключи климатикът и т.н.А може и да му задавате въпроси от типа – Какво е режим Сън и т.н.
*Забележка: Част от изнесената информация по-горе е твърде вероятно да не отговаря на действителността.Това зависи от вашия модел и серийно производство климатик, както и от специфичната версията на приложението MSmartHome, която се предоставя за вашия уред.
Софтуера навлиза поетапно и част от функциите все още не присъстват, въпреки това машините хардуерно са подготвени за това.Моделите Breezeless E, Solstice и Solunar ще получават OTA ъпдейти.
-
Re: Отговор: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
Уважаеми Валентин,
Още веднъж благодаря за отговора Ви!
Съгласен съм и с това, че като се има предвид, че ще трябва да сменя както вътрешния, така и външния модул, това изобщо не би било рентабилно.
Няма да имам възможност да отворя външния модул и да проверя версията на дънната платка, но не съм сигурен дали разбирам правилно.
Казваш ли, че има вероятност дистанционното от тип RG10L да приема по-ниски стойности на Hz, но моето фабрично дистанционно RG10P1 по някаква причина не го прави?
Дистанционното RG10P1 има канали 11 и 12, можете да избирате честотни стойности от 10 до 50, но когато натиснете бутона „OK“, климатикът не издава звуков сигнал, което би означавало, че не е приел настройката. В други случаи издава звуков сигнал при промяна на други настройки. Той изпраща инфрачервен сигнал, проверих го с камерата на телефона си, но както казах, нищо не се случва.
Не ме интересува особено охлаждането. Мисля, че то е достатъчно ниско при 90-120 W в зависимост от външната температура, но по-ниска консумирана мощност при отопление би била чудесна. Купуването на друго дистанционно управление би било малка цена, която да платя, само за да го модифицирам, но само ако ви разбирам правилно.
Вече съм пробвал с паузи от 5+ минути между включването и изключването на захранването към уреда.
-
5 Прикачен файл(ове)
Отговор: Re: Отговор: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
Здравей, Magiaconatus
Ти спомена, че си правил тази настройка на друг по-нов климатик от серията Оазис.При него с кое дистанционно прие командата?(няколко пъти задавам този въпрос, но така и не получих отговор).Дай да изчистим тази елементарна, но важна подробност, за да се ориентирам и аз малко какво се случва.
Аз казвам, че платката която има настройките за компресора, по спецификации на производителя работи с дистанционно RG10L.Но това по принцип не дава реална представа за достоверност.Климатиците на Midea могат да се различават в тази си част на сервизно меню, според годината на производство и модел/серия…
Тук в България ги оприличават, като яйце от Kinder – каквато играчка ти се падне, на нея се радваш и толкова.
Напълно възможно е различните дистанционни да имат разминаване в изпращането на кода до програматора.Случвало ми се е няколко пъти.Затова споменах, че трябва да се тества…
Ако си настройвал по-новия климатик с твоето RG10P1 и си успял, а на твоя климатик не приема сигнала, значи проблема логично е в софтуера на твоя климатик.
- - - - - - - - - -
Сервизно меню
(Engineering Mode)
Алтернативни линкове:
EM1 Midea Breezeless E CB1-HRFN8(B)
EM2 Midea Breezeless E CB1-HRFN8(B)
EM3 Midea Breezeless E CB1-HRFN8(B)
Error code 1 Midea Breezeless E CB1-HRFN8(B)
Error code 2 Midea Breezeless E CB1-HRFN8(B)
Забележка: Информацията е взета от официалната страница на Midea tsp.midea.com (Technical Support Platform).Отговорността за достоверност на изложените данни се приписва изцяло на техния създател и собственик.
-
Отговор: Re: Отговор: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
А, разбрах. Вероятно има малко объркване тук. Ставаше въпрос за най-новата версия на Oasis Plus, която тук се нарича Oasis Plus+. Моделът от 2026 г. Някой ме попита онлайн как да влезе в инженерния режим, за да промени границата на модулация в режим на отопление на споменатия климатик Oasis Plus+. Извърши обичайните стъпки и при него проработи. Подозирам, че е използвал дистанционното управление, което е било в комплекта. Предполагам, че е RG10L, но обичайните ръководства за употреба на Midea споменават дузина дистанционни управления в документа, така че това не е лесно. Вероятно бих могъл да попитам какъв точно модел има.
Но ние не използвахме RG10P на новия Oasis Plus+, нито на който и да е друг климатик Midea, за да променим настройките на честотата.
Все още ми е трудно да го проумея. Да включим възможността за промяна на честотата на компресора при отопление, но да включим и дистанционно управление, което изпраща грешен инфрачервен сигнал, така че настройката не може да бъде променена. Но ако имах друго дистанционно, то щеше да работи. Какъв беше смисълът да се деактивира опцията от RG10P, ако можем да я заобиколим с друго дистанционно? Не виждам причината зад това решение.
Бих бил склонен да си купя ново дистанционно, но имате ли данни за това кое точно дистанционно за RG10L би работило? Има много варианти, от които да избирам.
Мога да си купя това, наречено RG10L1(C2HS)/BGEF. Можете ли да проверите дали точно това дистанционно има подходящия софтуер?
Нашият Oasis Plus е от 2022 г., така че предполагам, че става дума за модела от 2021 г., който виждате в базата данни.
-
Цитат:
Първоначално публикувано от
Magiaconatus
Вероятно бих могъл да попитам какъв точно модел има.
Попитай за точния модел дистанционно, за да стане по-ясно дали има разлика в контролера.
Аз не мога да гарантирам кое ДУ при теб ще работи, защото не съм сигурен коя ревизия е платката.Затова и все още вариантите са два - Платката да не поддържа тази настройка или ДУ.
Ако закупиш ново, рискуваш…ако може да го вземеш само за тест и да пробваш дали ще извърши правилно настройката ОК., ако не може го връщаш…
Официалния вносител на марката трябва и е длъжен да разполага с тази информация, и е най-добре да се обърнеш към тях за съдействие, защото аз има вероятност да сгреша с данните които имам.
-
имам 4 мидеи с 3 вида различни дистанционни като на Солстиса е според мен възможно най новото RG10E21 Ecomaster - ако дадена функция не работи на даден климатик ,то с никое дистанционно не работи - и обратно ..
-
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
... ако дадена функция не работи на даден климатик ,то с никое дистанционно не работи - и обратно ..
А при мен положението е следното - Стария Breezeless msfaau му работят само температурните компенсации, с дистанционно от по-новия RG10N работи всичко.С дистанционно от AllEasyPro мога да настроя всичко без честоти на компресора на серията Extreme, без Eco моделите.От Breezeless E CB1 не работи на Msfaau, но на AllEasyPro работи.Просто някой си е играл на тука има - тука няма. И това е главно за европейските модели.Тези в Азия, които се водят Carrier всичко си работи без значение от модела...Хубавото е, че вече е потвърдено, че на новата серия Breezeless всичко работи.Сега остава да оправят и AllEasyPro.
-
Re: Отговор: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
Чакай малко, значи можеш да променяш честотата на компресора и при серията Xtreme Save? Това е изненадващо, но и много хубаво да се чуе! Мислех, че тъй като вече са доста стари модели, нямат тази възможност.
Чакай малко, и второ – можеш да променяш честотата на компресора и при All Easy Pro?! Опитахме веднъж на All Easy Pro, но не се получи. Мислех, че тъй като кодът на външното тяло на All Easy също започва с MOX330, както при Oasis Plus, имах впечатлението, че имат една и съща дънна платка/софтуер.
Може ли да съставите списък кои дистанционни сте използвали за серията Xtreme Save и кои за All Easy Pro?
Споменахте серията „Eco“. Не съм сигурен коя е тя. Дали случайно не е „Xtreme Fresh“? Това е един от най-евтините модели, които Midea продава, най-често можете да ги срещнете тук с марки с променена емблема. Знам това само защото в Румъния Midea го продава под собствената си марка като Xtreme Save Fresh, но тук, в Унгария, той не съществува. Имаме MDV като бюджетна марка, но тъй като има несъответствие с дизайна на капака на вътрешното тяло, не смея да го твърдя със сигурност.
Просто ми е любопитно кой модел климатик на Midea е най-евтиният, при който може да се променят честотите на компресора.
Случайно имам още няколко въпроса относно елементите в сервизното меню.
Знаете ли какво точно прави Канал 16 – „One Button Reset“? Връща ли всички настройки към фабричните настройки по подразбиране или прави нещо друго?
По същия начин, какво точно представлява канал 13 – „Max frequency selection in T4
limitation of Zone6“?
Канал 15 – „Frequency selection of outdoor
forced-operation“ – отнася ли се за постоянна честота, когато климатикът се използва без дистанционно управление, а вместо това се включва с бутона на вътрешното тяло?
Канал 6 – „Mode priority selection for multi
units“, какво всъщност е това?
Накрая, ако си спомням правилно, фабричната стойност за максимална честота понякога е по-висока от тази, която може да се зададе на дистанционното управление. Може ли това да се върне към фабричните настройки с канал 16 – „One Button Reset“, или връщането към фабричните настройки е възможно само с инсталирането на нова платка?
Досега единствените настройки, които успях да върна към фабричните настройки, бяха минималните скорости на вентилатора. „-40“ означава най-ниската възможна скорост на вентилатора, разрешена във всеки режим, а настройването обратно на „00“ връща фабричната настройка.
Предполагам, че най-новият модел на Midea, „Raynor“, все още е под въпрос по отношение на промяната на честотата, но би било странно, ако не беше регулируем.
-
за Xtreme Save аз лично мога да кажа ,че фабрично е на 14 херца минимум на отопление което е достатъчно малко .. нямам такъв но съм го разцъквал - приятна олекотена машинка доста е тих
-
Re: Midea - Сервизно меню (Engineering Mode).Начин на работа, споделяне на опит и разрешаване на проблеми от ентусиасти
Нещата се усложняват. Не разбирам защо дистанционното RG10L, което се доставя с All Easy Pro, не може да регулира честотата на компресора на All Easy Pro, докато това е възможно с дистанционното на Breezeless E.
Започвам да се колебая относно RG10L. Не би ли било по-добре да си взема дистанционно за Breezeless E?
-
Magiaconatus,
Написал съм Без честоти на компресора - не могат да се настройват.Само на модела Breezeless може.За жалост не помня дистанционните точно кой вариант са..., може би RG10A и RG10L, но не съм сигурен.Те в случая не са толкова важни, защото всяко ново ДУ RG10 ще работи с пълен сервизен режим.
Аз съм виждал климатици с външни тела mox330, които имат настройка на честотите на компресора.Въобще тези наименования не могат да те ориентират за това, защото показват съвсем различни параметри.
Самите климатици с които съм работил бяха за внос в Германия и се различават софтуерно от повечето тук.Серията Extreme Eco няма сервизен режим със задаване на параметър, а може само да следи такъв, поне от това което съм видял.Серията Extreme има настройка за компресора, но трябва да е новият Blue.
Същото е и при AllEasyPro, има вариант със настройка на компресора, пак обаче трябва да е нова серия.
По какво може да се познаят преди да се закупят не мога да кажа - пита се вносителя, те ако не знаят вече е проблем..
Давам и кратко инфо за каналите:
Канал 16 - е цялостен ресет и връща всички настройки към заводските.При някои модели съм забелязал, че не работи.
Канал 13 Max frequency selection in T4 limitation of zone6 - ограничава мощността на компресора при екстремни температури с цел защита от прегряване и други...Т4 е външния датчик за температурата на околната среда.Zone6 е крайната граница за външна температура при която може да работи компресора.За всеки модел и вид компресор на GMCC градусите за zone6 са различни.Има таблица по която се определят и според нея се задава праг на работа в софтуера.Тази настройка не се пипа, освен ако не се налага модификация на платката с поставянето на друг компресор в системата с доста по-различна zona6 от предходния.
Канал 15 Frequency selection of outdoor forced-operation“ - задава фиксирана честота на компресора в сервизен/принудителен режим на работа.Служи за тест на системата или събиране на хладилен агент в някои случаи...
Канал 6 Mode priority selection for multi units - това е много интересна настройка предназначена за мулти сплит системи, когато искате да зададете приоритетно вътрешно тяло с режим отопление или охлаждане.Пример: Ако е зададено на тяло 1 приоритет охлаждане и то е изключено, а другите работят на отопление...В момента когато тяло 1 се включи на охлаждане, другите спират работа в режим на изчакване (standby mode).