Milanov , шапка ти свалям , предполагам искрено се забавлаваш![]()
Milanov , шапка ти свалям , предполагам искрено се забавлаваш![]()
Споко началник, комплексни и многосвързани са нещата.Та как да завъртя мотора на турбината на zmx?
Сам няма да можеш, управлението на безчетков мотор е сравнително сложно. Трябва да се комунират намотките последователно през определено време (според необходимите обороти). Освен това е желателно повишението на напрежението да е плавно (синусоидално), а не импулсно, за да харчи по-малко и да не бучи. Стартирането също е интересно (при моторите без датчик на Хол или индукционен сензор - използва се за позиция и посока). Ако да кажем е с 3 намотки трябва докато захранваш едната да следиш индуцираното напрежение през другите 2 и така косвено да определиш позицията, оборотите и посоката на въртене. Има китайски спийд контролери от 5 до 50$, които биха свършили работа, но ако не си се занимавал с нещо такова, по-добре не се захващай точно заради климатик. Аз съм се занимавал покрай хобито ми - авио, хели и автомоделизъм. Правил съм контролери и сам, но това е друга тема.
Ето малко материали от Интернет:
https://en.wikipedia.org/wiki/Brushl...electric_motor
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91...82%D0%B5%D0%BB
Миланов да те предупредя само,че си на крачка да си изгориш мотора.Достатъчно е само да извадиш и включиш пак буксата докато е захранен в контакта и си до там,сам си прецени.
Споко бе хора,интересувам се само от теоретичната част. Нищо няма да се бара по машините.
Контролера е в самият мотор, нали има платка вътре.
Не се знае какво прави платката - снимай мотора и етикета му , там понякога има схема и някаква информация.
Може на платката да има само елементарна обработка от датчика на хол или индукционния датчик. Може да има и контролер за управление + крайни транзистори, може да е само контролер без крайните транзистори. Най-вероятен е последния вариант - контролер, който управлява мотора, но крайните транзистори са външни и са изкарани кабели за към тях + управляващ кабел. Различните контролери използват различна комуникация за входен сигнал - може да е PPM, PWM, може да е SPI някакъв, I2C и т.н.
Без конкретна схема и спецификация няма как да го подкараме.
Установих следното.
-Тракането се чува в режим HEAT и най-често в standby (когато си достигне температурата и върти само вентилатора).
- В режим на охлаждане почти не трака. Много, много рядко се случва.
Тествах няколко пъти, за да съм сигурен, че не е просто случайност и наистина не е. Пусна ли го в режим на отопление, почва се.
Каква логиката според вас? Свойствата на смазката се променят при различни температури или?
babati, това "тракане" е ефект от магнитострикцията в самия мотор и се дължи на стръмния фронт на импулсите, както и на лошата сглобка на пакетите на полюсите. Характерно е предимно при много ниски честоти на въртене, каквито няма в режим охлаждане, а само при обдухване на сензора при отопление, когато температурното задание е достигнато. Минимизирането на това "тракане" е възможно само чрез модифициране на конзолата, в която е закрепен мотора или с цялостната му подмяна с такъв на друг производител, но без гаранция. Същото претракване се получана и при безчетковите охлаждащи компютърни вентилатори, когато им се зададат минимални гранични честоти на въртене и се закрепят директно за металния корпус на който и да е DVB приемник. Тази сутрин в 2.00 часа тези факти се потвърдиха при мен. Не търси проблем в машината.
Ми той проблема си е точно "в машината". Не е извън нея и не е субективен.
Много добро обяснение, браво!!!
Ако се използва комбинация от PWM и PAM контрол чаткането може да се намали (всеки цикъл на захранване на определена намотка да се "докара" със синусоидално повишаване на напрежението и тока, вместо импулсно). Съмнявам се евтините машини да го правят...
Друг вариант е да се върне старото управление на турбините от преди 15 години (визирам моделите G125KE на панасоник). Ползва се дори гумен съединител за намаляне на шума и вибрациите. Или поне да се спазва принципа 'never change a running system"![]()
Или да се ползва променливотоков асинхронен мотор, където синусоидата идва готова.
Наскоро видях една пералня Midea от преди 15г с такъв мотор - не се чуваше въобще. Вярно, че "центрофугира" на някакви смешни обороти, обаче звук няма.
А като е нов що не трака?Да не се е уПдейтнал хардуера от самосебе си.
![]()
Ами, щото полюсните пакети ги е притягал Zsun Khaj Hui в някое многомилионно село до Пекин и не е предвидил разхлабването им във времето. В краткосрочен план, имах пред вид![]()