Какво може да се е случило на Хевито
Здравейте колеги.
Преди две години, след като обсъждахме тук, покупка на конвенционален климатик, купих MITSUBISHI-HEAVY модел SRK/SRS 63 HE-S1 който до преди един ден си работеше безгрижно и без забележки.
Вчера през деня го забелязвам че е спрял, клапите на вътрешното тяло са в положение все едно е достигнал температурата, или все едно разскрежава външното тяло и свети зелената индикация RUN както когато си работи нормално. Индикацията свети постоянно но климатика така и не тръгна няколко часа. Изключих го от мрежата за известно време и го пуснах отново, с надежда да тръгне или да индикира някаква грешка, но само светва ,отваря перките и ги спира в горе описаното положение.
Понеже е с 3 годишна гаранция не исках да пипам нищо / не че разбирам/ но отворих само капака на външното тяло да видя дали компресора тръгва. В момента в който се включи от дистанционното , за части от секундата се опитва да сработи, но се чува един звук "цък" - демек се включва някаква защита.
Имах нов кондензатор и пробвах да го подкарам с него но се случва същото.Ако обърна режима на охлаждане , вътрешния вентилатор си работи и духа но компресора пак не ще, но като го изключа ,вентилатора на външното тяло се включва за известно време и след това си спира.
Пробвах да дигна и температурата преди това но пак не искаше да зацепи.
Та според Вас, какво може да се е случило с машината?
Отговор: Какво може да се е случило на Хевито
В такива случай се измерва тока.
Sent from my K012
Ако се отнася до тока в мрежата - да мерих го и показваше 230 волта.
Ако се отнася за нещо по платките - предпочитам да не пипам неща които не са ми ясни.Но на платката на външното тяло има и бушон - но си е здрав.
Все пак е и в гаранция, но най-рано ще могат да го видят, евентуално в края на другата седмица.
И последно, разбираш ли нещо или изобщо не разбираш нищо? Не пипаш ли неща, от които не разбираш или само с тях си играеш? Като ти чета записките, само за майстор си. Тук нищо няма да разбереш.
Цитат:
Първоначално публикувано от
dodo_pv
... Тук нищо няма да разбереш.
Това наистина не го разбрах.
Принципа на работа ми е ясен, но съм го казал - не съм майстор, а и сигурно никога няма да бъда такъв в тази сфера.
А относно това:
Цитат:
...Не пипаш ли неща, от които не разбираш или само с тях си играеш? Като ти чета записките, само за майстор си...
Да пипал съм и ще пипам - но само тогава, когато "много добри майстори" , дойдат да отстранят някаква повреда но не могат, а на всичко отгоре, започват да те убеждават че климатика ти е заминал тотално. Само че обикновено се оправят с подмяната на някой датчик, кондензатор и допълване.Предпочитам да си платя, на човек който наистина разбира какво прави, ама като гледам и в тази сфера почти не останаха читави хора, на които да си дам парите.
Споменах че климатика е в гаранция ( и затова не е редно да пипам ) , но просто мисълта какво може да му се е скапало, постоянно ме човърка - та затова и пуснах темата.
п.п. Последните два дни от работата на климатика, имаше няколко токови удара, но след това си работеше, та възможно ли е компресора да му е заминал от тях, или по-вероятно нещо да е по платките?
Колега, не се обиждай, но когато някой мери тока на машината с волтметър от контакта, обикновено не му се препоръчва да чопли по електрически машини. По-добре да се довериш на тези, които са поели гаранцията.
Emicha1
Може ли,телефон за връзка с теб?
dodo_pv , не си ме разбрал правилно :BigGrin- нито съм се обидил, нито съм си го помислил даже - знам че "всяка жаба трябва да си знае гьола" , но и това съм го загатнал, ама може и това да не си разбрал.А тока просто го мерих, дали има захранване и дали е нормално, затова и го споменах.
Естествено, че ще се доверя на тези които са поели гаранцията , но ми беше интересно да чуя някакви мнения, къде ще е най-вероятно проблема.
Отделен е въпроса ,че тук гаранцията е някакво доста разтегливо понятие и винаги може да се изтълкува еди как си. Да не споменавам и сроковете - ама това е.
п.п. Пращам телефона за връзка.
Тока се измерва в ампери а напрежението в волтове което означава че вие сте измерили не тока а напрежението в мрежата. Тока във този случай се измерва с клещови амперметър.
Малко отчет, след като днес дойдоха от сервиза.
Всичко си сработваше по климатика, перки, клапи, вентилатори ... , с едно малко изключение - компресора не тръгваше!
Първоначално диагнозата беше, проблем в платката на външното тяло и бяха тръгнали да я свалят да я носят за ремонт, но по моя молба и настояване, преди това провериха и компресора.
За жалост беше дал фира, или казано по друг начин ако е правилно - изгорял (намотките даваха на късо с корпуса).
Направо го свалиха и отиде за ремонт при вносителя.
Естествено ще пиша след ремонта.
Какъв (на кой производител) беше компресора? Засне ли му маркировката?
Значи пробив в изолацията на намотка. Понякога това се случва при не вакумиран климатик след време от влагата маслото става киселинно и съсипва изолацията.
Sent from my K012
Маслото да не облива или охлажда намотката? Пробив между намотка и корпус се получава или при фабричен дефект или при прегряване, ама яко.
Цитат:
Първоначално публикувано от
SPSt
Маслото да не облива или охлажда намотката? Пробив между намотка и корпус се получава или при фабричен дефект или при прегряване, ама яко.
Да и това също.
Sent from my K012
Кое? Маслото има ли контакт с намотката на ел.двигателя?