Отговор: MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-AY серия мнения .
Здравейте ! Климатика е AY50 и ми прави впечатление, че след дефрост започва да работи около 5/6 минути с много гореща струя, след което влиза в офф, който също продължава около 6 мин. След това климатика работи до следващия дефрост без да влиза отново в офф. При следващ дефрост цикъла се повтаря. Държи ли се по същия начин модела и при вас ?
При мен е AY42 и съм го следил какви ги върши с уред за мерене на разхода, като съм забелязвал че ако е бил спрян и се включи, особено ако е назад от градусите на дистанционното, може да качи до по-висока мощност първоначално и дори да изключи ако струята е на по-слаб вентилатор и около него се нагорещи много въздуха, обаче това е само при първо тръгване и после си взима сякаш поука и стартира от ниска мощност и вече не претопля. След дефрост предполагам че прави същото първоначално, за да компенсира, ако температурата в помещението е паднала от повече загуби и по-дълъг дефрост, в което има логика. След дефрост не съм гледал много ватовете, но от горещата струя се усеща че работи на по-висока мощност известно време. Нищо нередно мисля и пак да кажа че освен това първоначално стартиране, климатика си стартира много деликатно и дори от много ниски мощности когато условията го изискват, а не примерно като Diamond серията на Хеви като четох наблюдения на собственици как се стартира постоянно от висока мощност и през това време претопля и се налага да спира често. AY50 е с по -голямо външно тяло и доста повече фреон и си представям каква жега бълва първоначално и ако не е на по-силен вентилатор ще прегрее доста около него, но след второто стартиране явно тръгва по-хитро, щом сте писали че не изключва повече, като подобно поведение съм наблюдавал и аз, както го описах по-горе
Цитат:
Първоначално публикувано от
casal
, а не примерно като Diamond серията на Хеви като четох наблюдения на собственици как се стартира постоянно от висока мощност и през това време претопля и се налага да спира често.
ZSX - да спира често - ЕБАТИ СМЕХО! Ще си позволя да ви поправя, че това изобщо не е вярно.
Цитат:
HRS9
ZSX - да спира често - ЕБАТИ СМЕХО! Ще си позволя да ви поправя, че това изобщо не е вярно.
Просто казвам какво съм в чел в темата за Diamond, че тръгва от примерно 600 вата, а за спирането естествено че опира до индивидуалното помещение и имах предвид предимно малки стаи, отделно зависи и от изолация и какво ли още не. Тази 14-ка примерно е в 15 кв.м. и изобщо не спира дори когато навън е по-топло, вярно че няма изолация, но и градусите които се държат не са високи. Може да стартира от под 150 вата, ако навън пече примерно и няма нужда да се форсира излишно и да се вкарва в он/офф цикли
Цитат:
HRS9
Колегата може би има предвид mhi premium.
аз имам AP50 , който предполагам е същия като AY50 и така си работи с изключение на първия оф
нормално е след дефрост да вдигне мощността , тъй като помещението е изстинало и трябва да наваксва някой градус , а при мен не офва , тъй като сградата няма изолация и си държи по-висока мощност като цяло . Иначе бълва много жега - като калорифер е , ама и си похарчва доста повече от МХИ-то , което работи обаче със стабилна изолация на етажа.
Като се вдигне външната ( пролет/есен) почва да офи нон стоп :lol: ,но пък е толкова тих ,че не се знае кога включва , изключва или дефроства
Цитат:
Lucky Acho
Колегата може би има предвид mhi premium.
Останал съм с впечатление че и двете серии стартират по подобен начин и искат по-големи помещения, за да не се вкарат в он/офф циклите и затова трябва да се внимава къде се поставят, ако има изискване да работят като инвертори
- - - - - - - - - -
Цитат:
Poco
аз имам AP50 , който предполагам е същия като AY50 и така си работи с изключение на първия оф
нормално е след дефрост да вдигне мощността , тъй като помещението е изстинало и трябва да наваксва някой градус , а при мен не офва , тъй като сградата няма изолация и си държи по-висока мощност като цяло . Иначе бълва много жега - като калорифер е , ама и си похарчва доста повече от МХИ-то , което работи обаче със стабилна изолация на етажа.
Като се вдигне външната ( пролет/есен) почва да офи нон стоп :lol: ,но пък е толкова тих ,че не се знае кога включва , изключва или дефроства
А в колко квадрата/обем се намира 18-ката
Тоест при вас не прави този офф няколко минути след дефрост, защото при мен е след всеки такъв ? Мисля, че нещо му се лъже датчика за вътрешната температура от горещата струя понеже вентилатора ако е нагласен на 4 степен, след дефрост не започва работа от 4 степен, а плавно превключва от първа или втора, което отнема време за да достигне зададената степен.
Цитат:
Deimosss
Тоест при вас не прави този офф няколко минути след дефрост, защото при мен е след всеки такъв ? Мисля, че нещо му се лъже датчика за вътрешната температура от горещата струя понеже вентилатора ако е нагласен на 4 степен, след дефрост не започва работа от 4 степен, а плавно превключва от първа или втора, което отнема време за да достигне зададената степен.
И аз точно това забелязах, че доста бавно превключва до по висока степен, след като тръгне - явно така е програмиран да чака докато се загрее хубаво топлообменника и идва малко бавен процеса, ако е по студена стая и на външна стена без изолация, а какво остава след дефрост и изстуден вътрешен топлообменник. Бълва значи яко жега и докато качи сам степените, въздуха горе около тялото е доста загрят и затова спира при първото тръгване. Така си работят явно и за един оф след като тръгне първоначално дори не го виждам като проблем, хубавото е че после не допускат тази грешка и няма спиране
- - - - - - - - - -
Цитат:
Deimosss
Здравейте ! Климатика е AY50 и ми прави впечатление, че след дефрост започва да работи около 5/6 минути с много гореща струя, след което влиза в офф, който също продължава около 6 мин. След това климатика работи до следващия дефрост без да влиза отново в офф. При следващ дефрост цикъла се повтаря. Държи ли се по същия начин модела и при вас ?
И разбирам че не е опция, но ако много държите да задуха на по-висока степен по-рано и да избегнете това конкретно спиране при вас след дефрост, можете веднага след като задуха турбината да натиснете ръчно бутона за степените на вентилатора, но трябва да има някой дежурен;)
Цитат:
casal
И аз точно това забелязах, че доста бавно превключва до по висока степен, след като тръгне - явно така е програмиран да чака докато се загрее хубаво топлообменника и идва малко бавен процеса, ако е по студена стая и на външна стена без изолация, а какво остава след дефрост и изстуден вътрешен топлообменник. Бълва значи яко жега и докато качи сам степените, въздуха горе около тялото е доста загрят и затова спира при първото тръгване. Така си работят явно и за един оф след като тръгне първоначално дори не го виждам като проблем, хубавото е че после не допускат тази грешка и няма спиране
- - - - - - - - - -
И разбирам че не е опция, но ако много държите да задуха на по-висока степен по-рано и да избегнете това конкретно спиране при вас след дефрост, можете веднага след като задуха турбината да натиснете ръчно бутона за степените на вентилатора, но трябва да има някой дежурен;)
Не е кой знае какъв проблем разбира се. Дали вентилатора се подава на команди веднага след дефрост ?
Предполагам няма разлика дали е след дефрост или след стандартно стартиране и съм засилвал вентилатора веднага след като започне да се върти от бутона за проба и така взима под внимание командите от дистанционното. Писах че имам и GE35VA и той тръгва доста по-бързо на по-висока степен, но AY просто е програмиран по друг начин и не е болка за умиране
Кой модел МХИ имате ? Сравнен с AP как ви се струва ? Виждал съм в мой приятел 12-ка премиум как работи и ми изглежда супер. Имам чувството, че моторчетата на клапите са по тихи от тези на Електрик. Бих си взел в бъдеще и едно Хеви.
Малко актуална информация от последните дни. Настроен на 24 градуса, климатика вече не влиза в този оф след дефрост. Погледнах в приложението какво отчита след дефрост и се оказа че според датчика му, надминава заданието с половин градус тоест отчита 24,5. А при 23 е над градус разлика и влиза в този оф. Дефрости през 2ч и 30м., което за мен си е ок.
МЕ имат едно малоумно условие за дефрост. Интервалът до следващия дефрост, зависи от продължителността на предходния. Сиреч, при висока влажност, ниска температура и силно побелял ТО, на топлообменника му трябва доста време да се изчисти. Така моите МЕ-та в продължение на 2 седмици бяха влезли в омагьосани цикли на дефрост на всеки 30/45мин. Времето е различно, защото едната машина беше 50-ка, другата - 35ца.
Цитат:
rosswen
МЕ имат едно малоумно условие за дефрост. Интервалът до следващия дефрост, зависи от продължителността на предходния. Сиреч, при висока влажност, ниска температура и силно побелял ТО, на топлообменника му трябва доста време да се изчисти. Така моите МЕ-та в продължение на 2 седмици бяха влезли в омагьосани цикли на дефрост на всеки 30/45мин. Времето е различно, защото едната машина беше 50-ка, другата - 35ца.
Не съм запознат с условията за дефрост, но в това условие има доста логика, ако е така. Идеята според мен е че ако има продължителен дефрост поради тежки условия навън, скъсявайки интервала до следващия дефрост е опит да се намали силното заскрежаване и оттам да се скъси времетраенето на размразяването, което колкото по-бързо приключи - по-комфортно за потребителя. При мен дори и през последните няколко студени нощи и близо до река, дефростите са доста кратки, може би влажността не е била толкова висока